Witam szanowne grono forumowiczów. Zwracam się z prozbą gdyż mam problem z klimatyzacją. Zacznę od początku. W sierpniu tego roku firma zajmująca się montażem zamontowali mi w domu klimatyzator LG E12EM. Podczas upałów fajnie chłodziła i nic nie budziło moich zastrzeżeń (może poza chwilami twardą pracą jednostki zewnętrznej(która stoi za ścianą na balkonie). teraz gdy przyszły chłody pomyslałem żę skorzystam z funkcji grzania i tu troszkę się zaniepokoiłem gdyż klimatyzacja robi cykliczne przerwy w grzaniu, otóż mam w pokoju 21stopni więc włączam grzanie klima po chwili zaczyna grzać(pali się lampka Heating) grzeje ok12min i po tym czasie zapalają się obie lampki naraz (Heatnig i Preheating),żaluzja w jedn.wew się przymyka, wiatrak pracuje lecz nie grzeje, trwa to ok 5 min po czym żaluzja się otwiera, gasnie lampka Preheating i znów zaczyna grzać, i tak cyklicznie to się powtarza, zauważyłem również twardą pracę agregatu na balkonie(gdzie przy dotyku czuć lekkie wibracje). Napoczątku myslałem że ten typ tak ma(nie chciałem zawracać niepotrzebnie instalatorowi głowy) ale zadzwoniłem pierwsze na infolinie LG i mnie gdzieś przekierowali i Pan po drugiej stronie słuchawki powiedział że nie może robić przerw w grzaniu i żebym dzwonił do tego co montował. Więc tak zrobiłem tyle że instalator już drugi tydzień mi mówi że nie ma czasu, ale po niedzieli ma przyjechać. A że jestem tym zaniepokojony to chciałbym Was spytać dlaczego tak się dzieje. Zapomniałem dodać że te objawy dzieją się jak mam ustawioną temperaturę na pilocie do 26stopni, zaś gdy ustawie 27-30 stopni klimatyzacja grzeje bez wyłączania się non stop i poza twardą pracą agregatu nic złego nie zaobserwowałem. Nie wiem czy to istotne ale podczas chłodzenia latem słychać z jednostki wew. poza pracą wentylatora takie szmery(po załączeniu się agregatu), jak by ciche chrobotanie myszy. Macie może jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje??
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Lg E12EM problem z grzaniem
14 Odpowiedzi, 11604 Wyświetleń|
Masz za duży klimatyzator.
Dlaczego za duży, możesz to jakoś rozwinąć? bo ja rozumuje to w ten sposób że jak mam w pomieszczeniu 21 stopni a ustawiam zadają temperature na urządzeniu na 26 i on po tych 12minutach podniósł w pomieszczeniu temperature na 22-23 stopnie to jeszcze do ustawionej mu trochę brakuje to skąd ta przerwa w grzaniu? dopisze jeszcze że na jakąś minutę przed zrobieniem sobie przerwy z jednostki wew słychać dość głośne trzaski, i już wiadomo że za chwile będzie przerwa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-16, 02:57:55 przez Darecki2005.)
Metry kwadratowe ? .
Pokój gdzie wisi jedn wewn 20m/kw, drugi obok gdzie są drzwi otwarte 15m/kw. Dziś od 3 rano z temp 21 stopni grzała do 9 rano (ustawiłem ją na 28st) w pokoju max udało się osiągnąć 26st(grzejąc non stop bez wyłącznia się gdyż przy tym ustawieniu 27-30 stopni działa ciągle bez przerw). Wydaje mi się że przy tym metrażu i wydajności 3,8kw na grzaniu powinna szybko osiągnąć te 28stopni, tyle że ja nie mam doświadczenia w praktyce z tymi urządzeniami i może się mylę
A może to wyciek czynnika? Niedostateczna ilość czynnik-niska wydajność, ciągłe wchodzenie w "cold air prevention mode" jak to się nazywa u chińczyków Czyli zabezpieczenie przed zimnym nadmuchem w trybie grzania? A może ten model ma własny kod błędu dla wycieku.
Ten zimny nadmuch działa jak jest przerwa w grzaniu tyle że wentylator mocno zwalnia ale jednak czuć. A te kody to jak się sprawdza? czy to jakoś z pilota czy coś się podłącza pod jednostkę?
3,5kW na 20m2
trzeba było brać od razu dwie sztuki po 7kW .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
Na większej klimie skasujesz więcej .
barbie napisał(a):Na większej klimie skasujesz więcej .... dokładnie
Nie za bardzo rozumiem. Po waszych sugestiach mam rozumieć że za duża ta klima?Taką mi doradzono, jak dzwoniłem po firmach to i owszem były i propozycje 7kw, 5kw. Latem gdy było na całej kondygnacji(ponad 100m2) 30 stopni to nawet w pokojach obok gdzie nie wisi jednostka było chłodniej i z wydajności byłem zadowolony tylko te grzanie.....
Zmierz temperaturę w pomieszczeniu następnie uruchom klimatyzację i po 15 minutach zmierz temperaturę powietrza jakie masz na wylocie z klimatyzatora.... kompletnie nie wiem co ty do mnie mówisz .
Telefoniczna sprzedaż klimatyzacji Zadzwoń ... niech ci teraz diagnozują :lol:
Witam czy skraplacz(chłodnica lamelowa) jed. zewnętrznej jest może zamarznięta podczas przerwy w grzaniu i czy słychać prace sprężarki jed. zew jeśli tak to lamele jed.zew powinny się rozmrażać co powinno być widoczne
Witam czy skraplacz(chłodnica lamelowa) jed. zewnętrznej jest może zamarznięta podczas przerwy w grzaniu i czy słychać prace sprężarki jed. zew jeśli tak to lamele jed.zew powinny się rozmrażać co powinno być widoczne
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
trzeba było brać od razu dwie sztuki po 7kW .
Zadzwoń ... niech ci teraz diagnozują :lol: