Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kilka pytań do specjalistów

12 Odpowiedzi, 8756 Wyświetleń

Klimek123

2015-10-30, 15:41:11
Gość
Witam Smile Ostatnio zainteresowałem się tematem dotyczącym klimatyzacji domowej i chciałbym dowiedzieć się kiedy należy wymienić czynnik w układzie chłodniczym czy w ogóle jest to wskazane bądź może wystarczy dobić brakującego czynnika ? Klimatyzacja od pewnego czasu zaczęła słabo chłodzić i wyczuwalny jest niemiły zapaszek?
  • Odpowiedz

Rozkminka

2015-10-30, 17:14:19
Nowy użytkownik
Witam na początek zalecał bym odgrzybianie, czyszczenie skraplacza i parownika
zabrudzone wymienniki mogą powodować słabą wydajność urządzenia
  • Odpowiedz

Klimek123

2015-10-30, 18:09:38
Nowy użytkownik
Dzięki a czy jest możliwość sprawdzenia ile czynnika znajduje się w układzie ? Wiem że na etykiecie napisane jest ile być powinno a jak to sprawdzić ?
  • Odpowiedz

barbie

2015-10-30, 18:58:18
Top użytkownik
zważyć .
  • Odpowiedz

Klimek123

2015-10-30, 19:08:39
Nowy użytkownik
Hmyy Jak mam rozpoznać że jednak jest go za mało w układzie? Jeżeli miałbym go zważyć to pierw chyba musiałbym go wydostać lecz nie posiadam do tego sprzętu..
  • Odpowiedz

barbie

2015-10-30, 19:23:20
Top użytkownik
zważ jednostkę zewnętrzną przed instalacją ,następnie w razie problemów powtórz ważenie oczywiście po odessaniu czynnika do jednostki .
  • Odpowiedz

obser

2015-10-30, 19:23:59
Top użytkownik
To wezwij fachowców,nic prostszego,od tego są,lub pomożemy na forum jak kupisz stację odzysku,butlę dwuzaworową,wagę,manometry,butlę czynnika chłodniczego.Wydasz 8000 - 10000 zł zł,ale za to zrobisz sam.Zobowiązuję się Ci wytłumaczyć co masz robić jak już to kupisz.Jak będziesz gotowy i to miał,to napisz nawet na priv,pomogę,bo przecież po to jest forum.
  • Odpowiedz

Klimek123

2015-10-30, 19:29:11
Nowy użytkownik
Obecnie z tego co napisałeś to posiadam tylko manometry oraz butle z czynnikiem Smile
  • Odpowiedz

barbie

2015-10-30, 20:19:38
Top użytkownik
załatw wagę na której rolnicy ważą kartofle .
  • Odpowiedz

mg

2015-10-30, 20:49:03
Top użytkownik
Nie przesadzaj Barbie. Zainteresował się więc należy człowiekowi naświetlić od czego należy zacząć, od praktyki?
  • Odpowiedz

MarioO

2015-10-31, 07:03:31
Zaawansowany użytkownik
Klimek123 napisał(a):Obecnie z tego co napisałeś to posiadam tylko manometry oraz butle z czynnikiem Smile

To za mało według dzisiejszych standardów.Najprościej i najtaniej w Twoim przypadku będzie kupić nową jednostkę zewnętrzną z odpowiednią już ilością czynnika i po prostu przełożyć.Próżnie zrobisz odkurzaczem

mg zadzwonił do mnie klient.Naświetlił problem ze splitem.Nie było robione nic od paru lat.Podałem cenę ile to może kosztować choć tego robić przez tel nie lubię.Za 10 min oddzwonił i odmówił bo przyjedzie fachowiec i za 80zł to wszystko zrobi.Przyjechał DOBIŁ czynnika i pojechał.Zresztą co miał zrobić więcej jak miał tylko manometry i butle z czynnikiem.Ważne że było tanio.Tak to jest z tym naświetlaniem człowiekowi ...............
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-31, 08:00:01 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

miezala5

2015-10-31, 17:45:16
Top użytkownik
MariOo napisał(a):
Klimek123 napisał(a):Obecnie z tego co napisałeś to posiadam tylko manometry oraz butle z czynnikiem Smile

To za mało według dzisiejszych standardów.Najprościej i najtaniej w Twoim przypadku będzie kupić nową jednostkę zewnętrzną z odpowiednią już ilością czynnika i po prostu przełożyć.Próżnie zrobisz odkurzaczem

mg zadzwonił do mnie klient.Naświetlił problem ze splitem.Nie było robione nic od paru lat.Podałem cenę ile to może kosztować choć tego robić przez tel nie lubię.Za 10 min oddzwonił i odmówił bo przyjedzie fachowiec i za 80zł to wszystko zrobi.Przyjechał DOBIŁ czynnika i pojechał.Zresztą co miał zrobić więcej jak miał tylko manometry i butle z czynnikiem.Ważne że było tanio.Tak to jest z tym naświetlaniem człowiekowi ...............

Tak właśnie!!!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa