Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Tryb osuszania?

15 Odpowiedzi, 68422 Wyświetleń

latet

2008-07-03, 07:06:13
Nowy użytkownik
Witam,

Do czego służy tryb osuszania (DRY)? Instrukcja niczego mi tu nie wyjaśniła. Myślałem, że służy on do osuszenia urządzenia przed np. planowanym dłuższym postojem, ale wg. instrukcji do tego mam używać trybu nawiewu (FAN).
Jak działa tryb osuszania?

P.S. Mam urządzenie MDV MSG 09HRN2.

Dzięki!

latet
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-07-03, 07:07:10 przez latet.)
  • Odpowiedz

splajt

2008-07-03, 07:27:30
Nowy użytkownik
to dziwne ze tak masz w instrukcji.. bo FAN to praca wentylatora.. czyli wentylacja! a DRY to osuszanie.. z tego co mi wiadomo!!! z reszta mozesz to sprawdzic w innych instrukcjach od klimySmile

pozdrawiamSmile SPLAJT
  • Odpowiedz

CKIO

2008-07-03, 07:30:19
Użytkownik
Tryb osuszania służy do osuszania pomieszczenia jeśli jest zbyt duża wigotność powietrza wtedy właczasz (dry) i osusza to powietrze a skąd jeśli można wiedzieć masz urządzenie MDV bo my jesteśmy dystrybutorem MDV .
  • Odpowiedz

latet

2008-07-03, 07:43:50
Nowy użytkownik
CKIO napisał(a):Tryb osuszania służy do osuszania pomieszczenia jeśli jest zbyt duża wigotność powietrza wtedy właczasz (dry) i osusza to powietrze a skąd jeśli można wiedzieć masz urządzenie MDV bo my jesteśmy dystrybutorem MDV .
A czym się dokładnie różni osuszanie powietrza w trybie DRY od osuszania powietrza w trybie COOL?

A kto mi instalował to chyba tajemnica handlowa ;-)

Pozdrawiam,

latet
  • Odpowiedz

CKIO

2008-07-03, 08:12:21
Użytkownik
DRY to osuszanie a COOL to tryb chłodzenia a nie osuszanie jak chcesz to ci wyśle DTR urządzenia po polsku to sobie poczytasz o nim tylko podaj e-mail
  • Odpowiedz

latet

2008-07-03, 08:21:09
Nowy użytkownik
CKIO napisał(a):DRY to osuszanie a COOL to tryb chłodzenia a nie osuszanie jak chcesz to ci wyśle DTR urządzenia po polsku to sobie poczytasz o nim tylko podaj e-mail
Mam instrukcję po polsku i po angielsku, ale obie są lakoniczne. Jeśli mógłbym prosić o więcej materiałów: latet@poczta.onet.pl. Dziękuję!

Interesuje mnie bardzo czym się fizycznie (zasada działania) różni tryb DRY od COOL, bo jak powszechnie wiadomo, w trybie chłodzenia powietrze także jest osuszane, czego dowodem woda wypływająca na zewnątrz.
Czy tryb DRY w ogóle nie chłodzi, ani nie grzeje, a tylko jakoś osusza? Ale jak?

Nie bardzo też rozumiem dziwne zachowanie się timera (ale może jest sprytniejszy niż myślę).
Przykładowo ustawiam:
TIMER ON --> 10:10
TIMER OFF --> 10:20
O 10:10 tylko coś "kliknęło" w urządzeniu, natomiast pracować zaczęło o 10:15, a teraz jest 10:22 i jeszcze się nie wyłączyło..

Natomiast jeśli ustawię tylko TIMER ON, a nie ustawię w ogóle czasu TIMER OFF, to urządzenie włącza się punktualnie i dalej już pracuje normalnie. Tak samo jeśli tylko ustawię TIMER OFF i włączę ręcznie - to wyłączy się o czasie.

Dzięki,

latet
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-07-03, 08:22:48 przez latet.)
  • Odpowiedz

RobertS

2008-07-03, 13:25:32
Użytkownik
osuszanie polega na tym, że klima włącza się w tryb chłodzenia, a gdy temperatura w pomieszczeniu spadnie - przełącza się na ogrzewanie i tak w kółko.
  • Odpowiedz

senior

2008-07-03, 19:50:46
Zaawansowany użytkownik
klimatyzacja chodzi i osusza na trybie chłodzenia,

klimatyzacja utrzymuje zadaną temperaturę i osusza w trybie osuszania
  • Odpowiedz

dariuszd1

2008-07-05, 20:00:54
Nowy użytkownik
Mi się wydzje, że nie utrzymuje temperatury jak suszy (dry), tylko poprostu działa w trybie chłodzenia ale słabiej niż pracowała by na samym chłodzeniu (cool).
Przynajmniej Szajsung (Samsung) tak się zachowuje.
Ciągle leci z niego ziąb i temperatura potrafi spaść nawet o 2, 3 stopnie od tej zadanej. W końcu lamele w j. wew. muszą być ciągle zimne, żeby zaczęly się na nich pojawiać kropelki wody.

Tylko DenikenySmile (Daikin) ma super system, który dziala tak, że przy funkcji osuszanie 2/3 częsci skraplacza są chłodne (chłodzą), 1/3 grzeje ale ta marka wśród klimatyzatorów, to garnki Zeptera wśród zwykłych garnków.

pozdrawiam.
  • Odpowiedz

latet

2008-07-05, 20:44:01
Nowy użytkownik
dariuszd1 napisał(a):Mi się wydzje, że nie utrzymuje temperatury jak suszy (dry), tylko poprostu działa w trybie chłodzenia ale słabiej niż pracowała by na samym chłodzeniu (cool).
MDV na zmianę chłodzi i grzeje. Przynajmniej wg instrukcji tak ma być.
Domyślam się, że grzanie w trybie DRY służy tylko temu, aby nie ochładzać za bardzo. Tzn. samo właściwe suszenie (usuwanie wody z powietrza) odbywa się podczas chłodzenia.

Latet
  • Odpowiedz

dariuszd1

2008-07-05, 21:12:52
Nowy użytkownik
Możliwe, że jest tak jak mówisz. Muszę więc sprawdzić to na Samsungu, czyli zostawic go na tej opcji Dry na dłużej. Chociaż do tej pory nie zauważyłem, żeby odwracał sie obieg i sprężarka przestawiała się na odwrotną pracę, czyli na grzanie. A powiedz proszę jak często zmieniają się te cykle u Ciebie-chłodzenie i grzanie podczas nastawienia Dry?
  • Odpowiedz

latet

2008-07-06, 11:18:28
Nowy użytkownik
dariuszd1 napisał(a):Możliwe, że jest tak jak mówisz. Muszę więc sprawdzić to na Samsungu, czyli zostawic go na tej opcji Dry na dłużej. Chociaż do tej pory nie zauważyłem, żeby odwracał sie obieg i sprężarka przestawiała się na odwrotną pracę, czyli na grzanie. A powiedz proszę jak często zmieniają się te cykle u Ciebie-chłodzenie i grzanie podczas nastawienia Dry?
Sorki, podałem źle. W trybie DRY na zmianę ziębi (COOL) i tylko dmucha (FAN). To dziwne, bo przecież w trybie COOL robi dokładnie to samo, tzn. po osiągnięciu określonej temp. przełącza się na FAN.

latet
  • Odpowiedz

crocens

2008-07-07, 16:30:01
Top użytkownik
Może trochę nie na temat ale nikt tego nie sprostował wcześniej...

splajt napisał(a):to dziwne ze tak masz w instrukcji.. bo FAN to praca wentylatora.. czyli wentylacja! a DRY to osuszanie.. z tego co mi wiadomo!!! z reszta mozesz to sprawdzic w innych instrukcjach od klimySmile
pozdrawiamSmile SPLAJT
Praca samego wentylatora to nie wentylacja... co najwyżej to mieszanie powietrza w pokoju...
.
  • Odpowiedz

dariuszd1

2008-07-09, 19:56:49
Nowy użytkownik
To wszystko już jasne, Dry to taki pic/fotomonatż trochę, działa jak Cool, a jak np. w zimie, gdy okna są zamknięte i jest duża wilgotność w mieszkaniu, chciałoby się osuszyć powietrze, to przy grzejących kaloryferach nikt przy zdrowych zmysłach nie włączy chłodzenia. Słowem nie wiem, kiedy ta funkcja wogóle może byc przydatna lub czym konkretnie różni się od Cool, pomijając Daikina model jeden, co jednocześnie schładza i nagrzewa powietrze o czym napisałem wcześniej.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-07-09, 20:08:33
Moderator
funkcja dry
intensywne wymrazania parownika, wentylator na pierwszym biegu( a własciwie w trybie auto bez mozliwosci regulacji) nastepnie włacza sie grzanie bez wentylatora celem odmrozenia parownika i tak od poczatku
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa