Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ceny uslug na rynku niemieckim.

3 Odpowiedzi, 2833 Wyświetleń

mariopoznan

2016-04-04, 16:54:43
Nowy użytkownik
Witam Panowie. Ostatnio nawiązałem kontakt z niemiecką firmą działającą w naszej branży, po naszym montażu w niemcownii ich szef chce nam zlecać montaze. Poprosił mnie o podanie przybliżonego cennika, wiadomo że każdy montaż jest inny, ale może ktoś z Was miał styczność z tym rynkiem i mógł by mi pomóc żeby nie przegiac z ceną ale też nie robić jak biały murzyn (mimo że i tak zarabiało by się lepiej niż na naszym zniszczonym rynku) Chodziło by ile wołać np. za splita tzw. strzał przez ścianę, ile za Multi i vrv od punktu i jak z przeglądami. Tak przy okazji to Niemcy mają się za takich Eko i w ogóle, a byłem świadkiem scen które mi się nie mieszczą w głowie, np wywalanie 10 kg czynnika w kosmos.... już nie wspomnę o jakości montażu. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

aras

2016-04-04, 18:58:27
Użytkownik
Bardzo prosta sprawa, swoje ceny robocizny x 4, jedne materiały są troszkę droższe jak u nas , inne ciut tańsze. Problemem może być wprowadzenie swojego czynnika na obszar niemiec. Ale zawsze możesz go kupić na miejscu.
  • Odpowiedz

mariopoznan

2016-04-04, 19:46:00
Nowy użytkownik
Też tak mi się mniej więcej wydawało z tymi cenami, ale wolałem się upewnić. Przeglądy przez naszego zleceniodawcę w Niemczech robimy za 100 jurków od punktu, więc można by przyjąć że ceny montażu są takie same ale waluta inna. Big Grin Z czynnikiem raczej nie będzie problemu, bo niemiec mi go dostarczy, rury skropliny itp. mogę kupować u nas.Co do papierologii to certyfikat F-gaz mam więc też nie mogą się do mnie przyczepić że pracuję tam z czynnikami. Jedynie nie mam odpowiednika naszego SEP, ale mam już firmę która będzie to ogarniać za nas. Czy jest coś o czym jeszcze muszę pamiętać?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa