Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

No i gdzie te kontrole?

13 Odpowiedzi, 9224 Wyświetleń

obser

2016-05-05, 15:10:12
Top użytkownik
Coś czuję,że znowu wpakowaliśmy kasę na szkolenia,papierologię itp.Mogliby pojeździć po punktach i posprawdzać.Jak wytypować?-proste za 49,90 pełen serwis z odgrzybianiem,albo nawet druga ofera u nas 60 zł.Ciekaw jestem co by tam zastali?Tak coś mam przeczucie,że znowu wpakuję kasę (bo jestem teraz na etapie F-gazów-firma+2 osoby) a inni spokojniutko będą sobie robić po staremu,mogą taniej.Mało tego jak się zarejestruję na UDT,to ja będę miał kontrolę ,a inni nie ,bo UDT czasu nie ma bo prowadzi kupę innych spraw (windy,wóżki,podesty,podnośniki itd.).
  • Odpowiedz

Shitashii

2016-05-05, 18:06:29
Moderator
Bo to taki abonament RTV, niby obowiązkowy, ale płacą Ci co zgłosili odbiorniki.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Whisky

2016-05-05, 18:59:20
Top użytkownik
Kontrole będą jak zadzwonisz Wink Tak jest ze wszystkim! uwierz mi Cool
  • Odpowiedz

awax

2016-05-05, 19:11:39
Top użytkownik
Spokojnie,ile Miałeś kontroli drogowych w tym roku?,czy z tego powodu wyrzucisz prawo jazdy?
Kontrole zaczna się niebawem,bez obaw.To chyba dobrze,że dają nam czas na zrobienie uprawnień?
  • Odpowiedz

Shitashii

2016-05-05, 19:19:11
Moderator
Dobrze, że dają nam czas. Źle, że to my uprawnieni będziemy kontrolowani, a nie Ci, którzy mają przepisy głęboko w D...
Miałem tak z HCFC. Jak zgłosiłem to miałem kontrolę :-))
  • Odpowiedz

awax

2016-05-05, 20:00:44
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Dobrze, że dają nam czas. Źle, że to my uprawnieni będziemy kontrolowani, a nie Ci, którzy mają przepisy głęboko w D...
Miałem tak z HCFC. Jak zgłosiłem to miałem kontrolę :-))

Nie do końca się z Toba zgadzam.Myślę,że kontrole będą również u tych,którzy nie maja szkoleń.
Poza tym możesz napisać do WIOŚ i wskazać kto nie ma,wtedy maja obowiązek przeprowadzic kontrole.
  • Odpowiedz

Shitashii

2016-05-05, 22:37:36
Moderator
Ok. A co robimy ze sklepikami, w których są agregaty chłodnicze na R404a w ilości powyżej 1300g (1-szy próg wg Rozporządzenia 517/2014), przecież tego może być setki tysięcy.
Kolejna sprawa to to, że w dalszym ciągu do montażu małych splitów nic nie trzeba mieć, a to właśnie takich "Kaziów" chcieliśmy wyeliminować.
  • Odpowiedz

awax

2016-05-06, 03:08:48
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Ok. A co robimy ze sklepikami, w których są agregaty chłodnicze na R404a w ilości powyżej 1300g (1-szy próg wg Rozporządzenia 517/2014), przecież tego może być setki tysięcy.
Kolejna sprawa to to, że w dalszym ciągu do montażu małych splitów nic nie trzeba mieć, a to właśnie takich "Kaziów" chcieliśmy wyeliminować.

Mylisz pojęcia,próg 3 kg wg polskiej Ustawy dotyczy obowiązku rejestracji urządzeń.Wkrótce znowelizowane to zostanie i będą ekwiwalenty CO2.
Montaż małych splitów wymaga posiadania certyfikatu F-Gazy.Jedynie nie musza być w większości przyp[adków rejestrowane.
Ten temat dotyczy jednak autoklimatyzacji i tu problem polega np. na tym,że zgodnie z interpretacją Instytutu Chemii Przemysłowej np klimatyzacja w autobusie,tramwaju,kombajnie itp. to "urządzenie ruchome" i zgodnie z Art 11 Ustawy jego serwisowanie wymaga posiadania certyfikatów personalnych F-Gazy i certyfikatu Przedsiębiorcy.Będziemy to szczegółowo wyjaśniać 21-22 maja w Szczecinku .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-06, 03:12:55 przez awax.)
  • Odpowiedz

gajdek419

2016-05-06, 05:26:26
Zaawansowany użytkownik
Shitashii napisał(a):Coś czuję,że znowu wpakowaliśmy kasę na szkolenia,papierologię itp.Mogliby pojeździć po punktach i posprawdzać.Jak wytypować?-proste za 49,90 pełen serwis z odgrzybianiem,albo nawet druga ofera u nas 60 zł.Ciekaw jestem co by tam zastali?Tak coś mam przeczucie,że znowu wpakuję kasę (bo jestem teraz na etapie F-gazów-firma+2 osoby) a inni spokojniutko będą sobie robić po staremu,mogą taniej.Mało tego jak się zarejestruję na UDT,to ja będę miał kontrolę ,a inni nie ,bo UDT czasu nie ma bo prowadzi kupę innych spraw (windy,wóżki,podesty,podnośniki i

Jak dla mnie sytuacja wygląda tak, że Ci co zarabiają krocie na tej ustawie (szkolą etc) jako jedyni widzą plusy nowej sytuacji.
Takie subiektywne odczucie po ilości ofert szkoleń które otrzymuje również od KCHIK
  • Odpowiedz

obser

2016-05-06, 09:00:34
Top użytkownik
Mi też się tak wydaje,że zarobią Ci co szkolą i wydają uprawnienia i ci co ich nie zrobią i będą robić jak dawniej,bez obciążeń finansowych.A zarejestrowani będą kontrolowani.Jakoś niebardzo przemawia za mną fakt "kablowania",do tego poziomu racze się nie zniżę,bo się tym brzydzę. Coraz bardziej żałuję,że wybrałem prawą stronę,odwrotu nie ma,a przepisy znowu się zmienią i coś stale będzie trzeba uzupełniać.Jedyna nadzieja,że coraz więcej jednostek dostaje zezwolenia na szkolenia i zaczną trochę rywalizować cenowo,bo teraz to taka zmowa prawie.
  • Odpowiedz

MarioO

2016-05-06, 10:17:08
Zaawansowany użytkownik
Ponoć UE pracuje już nad nową ustawą.Za 3 lata ma być gotowa.

Dla mnie najbardziej krzywdzące jest nieuznanie Zielonej Karty "ozonowego" za certyfikat F-GAZ Skoro mam uprawnienia do obsługi urządzeń na tak szkodliwe freony jak R 12 i R22 to czym jest praca przy F-GAZach To tak jakby mając prawo jazdy nie można było jechać rowerem.
  • Odpowiedz

obser

2016-05-06, 10:34:07
Top użytkownik
Jak nie wiesz o co chodzi,to wiadomo o co. W ogóle całe te przepisy to jedno g... .Kiedy ostatnio robiłeś serwis w aucie i brakło tylko do 40g? Toć producenci podają w parametrach większe naturalne roczne ubytki czynnika. Co stale w uwagach będziesz pisał,że uszczelniałeś? Też czuję nosem,że ktoś uzna ,że to knot prawny i zabawę zaczniemy od nowa,oczywiście znowu płacąc bajońskie sumy (stosunek merytoryki na kursach do ich cen).Nie będę opisywał kursu na którym byłem, ale podstawą była tylko kasa. Pasiło by organizatorom za jakieś 2 lata zmiana przepisów i następna konkretna kasiorka.
Tak tu piszemy teoretycznie o kntrolach,ja bym się chciał Kolegów zapytać,czy słyszeliście o jakiejś?
  • Odpowiedz

awax

2016-05-06, 18:44:47
Top użytkownik
Myśle,że takie podejście do tematu jest dziecinne.
O obowiązku przyjęcia tych przepisów wiemy od około 9 lat.Jesteśmy w UE i to było nieuchronne.
Co do kroci zarabianych przez podmioty szkolące i egzaminujące to zadam tylko jedno pytanie:dlaczego Wy nie szkolicie?Skoro to takie intratne i proste to zgłaszajcie się do UDT i nie ma problemu z uzyskaniem akredytacji.
Rozważanie czy warto robić certyfikat też jest co najmniej dziwne.Certyfikat należy uzyskać obowiązkowo bo takie jest prawo i chyba nikt tutaj nie namawia do jego łamania.
Co do kontroli to obowiązek trzymania dokimentów jest pięcioletni .
Chyba nie tylko o certyfikat tu chodzi.Przecież warunkiem jego uzyskania jest m.in. posiadanie wyposażenia,procedur itd.Myślę,że przeciwnikami certyfikatów są głównie osoby,które nie spełniają warunków.
Szara strefa dostanie mocno po d... bo np który z właścicieli urządzeń zleci serwis komuś bez certyfikatu jeżeli dowie się ,że może za to zapłacić np.4000 grzywny???
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa