Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pompa skroplin do Vivax Exclusive 2,8kW (ACP-09)

6 Odpowiedzi, 3840 Wyświetleń

maast

2016-06-04, 07:39:59
Gość
Witam,
Mam ww klimatyzator, chciałbym zamontować pompke skroplin. Aktualnie wyplyw grawitacyjny na balkon, przy jedn zewnętrznej. Docelowo wypompowanie ok 5m w poziomie i 0,5m w górę.
1) jaki model pompki polecacie?
2) czy pompka musi byc przy jedn wewn.?
3) jesli pompka moglaby byc na zew przy tacy ze skroplinami (zabezpieczona przed czynnikami atmosferycznymi) - czy można się podpiac (mostek) do kabla zasilajacego idacego z jednostki wew->zew? Wtedy pompka by pracowala non stop.

Przepraszam za trywialne pytania, ale serwisanci nie maja teraz czasu na montaż, rurke 6mm juz mam polozona, brakuje mi tylko pompki.
Będę wdzięczny za wszelkie rady. Klimatyzator juz po gwarancji więc w teorii mozna sie nim bawic.
Pozdr.

(Tychy, tel 571305931 - jeżeli ktoś chce w/w temat dla mnie wykonać w ramach usługi...)
  • Odpowiedz

miezala5

2016-06-04, 09:10:35
Top użytkownik
Pompek jest duzo na rynku ale wiekszosc to szajs!Przerabiałem juz pekajace zbiorniczki pływaka ale najlepsze było Grinach jak po jakims czasie krążek pływaka topił się po wrzuceniu do szklanki a po kliku dniach leżenia w suchym pływał!Smile)
Obecnie robie na pompkach w kolorze pomaranczowym!Wink - jest wersja Silent!
Najwiecej problemów jest z nalezieniem miejsca na pływak do którego spłuwa woda z tacy skroplin!
Pływak masz połączony orginalnym kablem z pompką (długość tego kabla ogranicza ci odległość pompki od pływaka i czasami jak sie chce np. mieć pompke na strychu brakuje).Osobiście jeszcze nie przedłużałem ale pewnie troche sie da!
Pompka odpowiednio zabezpieczona przed warunkami atmosferycznymi pewnie może być na zewnątrz a jej zasilanie powinno być jak najbardziej stałe żeby mogła pracować po wyłączeniu jednostki wewnetrznej i wypompować resztki sciekajacego kondensatu!
Wielkiej filozofi nie ma - kup pompke złuż sobie na dywanie podaj napiecie i bedziesz wiedział jak to działa!Wink
Powodzenia!
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-04, 19:20:17
Top użytkownik
Witam
Te pomarańczowe to kiedyś Idea? Big Grin
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

obser

2016-06-04, 19:38:30
Top użytkownik
W pompkach wewnętrznych odbiór kondensatu odbywa się jak w pompkach spryskiwaczach szyb od 126p, czyli ugniatanie rolką rurki przez wirujący wałek . Kiedyś musi to przestać działać. Ja na pompki daję góra 2 lata , a częściej na 1 rok, zależy od pracy. Choć na stanie mam 36 razem pompek różnego rodzaju zawsze szukwm możliwości sprowadzenia skroplin grawitacyjnie. Rewelacyjne okazałe się zewnętrzne pompki Hoppy, pracują ponad 9 lat i hulają jak trzeba, tylko trochę estetyka traci ,bo są zainstalowane pod klima na zewnątrz. Załóż optymistycznie działanie nawet pomarańczowej na 2 lata , może wytrzyma 5 lat, ale to zależne od użytkowania, Ja się boję pompek, jak diabeł wody święconej, choć można na nich też parę złotych udłubać
  • Odpowiedz

kanto

2016-06-04, 19:47:37
Użytkownik
Dziś montowałem mini aqua silent+mini . Cicha Big Grin
Za montaż bez uprawnień karać.
  • Odpowiedz

mg

2016-06-04, 19:58:11
Top użytkownik
Wszystkie spełniają założenia oprócz fabrycznych. Jeśli nie cena, to kolor, wymiary, sposób poboru skroplin, to proste. Wystarczy się zastanowić i podjąć decyzję. W czym problem?
To takie proste
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-04, 20:00:38 przez mg.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa