Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dezynfekcja klimatyzatora ściennego i wymiennika.

14 Odpowiedzi, 8475 Wyświetleń

mpiotr

2016-06-21, 09:45:04
Nowy użytkownik
Poszukuję dobrego środka do odświeżenia i odgrzybienia klimatyzacji w mieszkaniu.
Mam dwójkę małych dzieci i zależy mi na środku, który nie pozostawi chemicznych oparów w mieszkaniu. Słyszałem o środku Virusolve, ale nie wiem czy jest on przeznaczony do takich celów. A może Coil Disinfecant?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-21, 10:09:40
Top użytkownik
Witam

Virusolve jest idealny do tego i ekonomiczny.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

obser

2016-06-21, 13:30:05
Top użytkownik
Dla mnie jest to jedyny środek,do którego mam pełne zaufanie,bo oprócz dezynfekcji klimatyzacji ma też atesty na sterylizację urządzeń i narzędzi medycznych,a tu nikt by sobie nie pozwolił na jakieś machloje. Bo z innymi preparatami może być różnie z ich atestami, a tak naprawdę to efektów na oczy nie widzisz. Fajnie jest jak Klientowi przed dezyfekcją po umyciu proponujesz:lawenda,orchidea,czy bezwonny sobie życzy.
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-06-21, 15:56:31
Moderator
Najlepsze do dezynfekcji są produkty Ecolab i ja takich używam od lat i zero problemów z grzybem, bakteriami itp dotyczy również autoklimy
  • Odpowiedz

miezala5

2016-06-21, 21:35:47
Top użytkownik
To zależy w jakim stanie jest jednostka!
Ostatnio niby czysty gabinet stomatologiczny a tan grzybek jak się patrzy!
Środki do dezynfekcji wyżej wymienione to sobie na ręce przed robotą i po można popsikać!Smile)
  • Odpowiedz

MarioO

2016-06-22, 05:27:45
Zaawansowany użytkownik
Miezala5 napisał(a):Środki do dezynfekcji wyżej wymienione to sobie na ręce przed robotą i po można popsikać!Smile)
Używasz środków firmy KRET?Bo jeśli ironizujesz to należałoby pochwalić się jakimi środkami dezynfekujesz aby można było uznać ewentualną wyższość produktu
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-06-22, 07:02:33
Top użytkownik
Podaj skład chemiczny Virusolve tego którego używasz to o nim pogadamy - bo jak do tej pory słyszałem że dobry ale tylko słyszałem.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

barbie

2016-06-22, 07:19:08
Top użytkownik
czas działania preparatu 14 dni .
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-06-22, 08:14:22
Top użytkownik
ULOTKA : VIRUSOLVE+ Koncentrat Data ostatniej aktualizacji: xx.xx.2013r
Bez chloru, bez alkoholu bez aktywatora . Skuteczność zależna od stężenia .

KARTA CHARAKTERYSTYKI :VIRUSOLVE+ KONCENTRAT LAWENDA [MC-1011]
Data ostatniej aktualizacji: 17.08.2015r

2-Aminoetanol (etanoloamina) Zawartość % [wag.] ?5
Chlorek didecylodimetyloamoniowy Zawartość % [wag.] 1-4
Propan-2-ol Zawartość % [wag.] 0,5-2
Węglan potasu Zawartość % [wag.] ?3
N-(3-aminopropylo)-N-dodecylopropano-1,3?diamina Zawartość % [wag.] ?3

KARTA CHARAKTERYSTYKI :xxxxx - Nie podam bo będzie że reklamuję
Jest to jeden z 5 jaki kupuję mam dwóch producentów/dostawców

Chlorek didecylodimetylo-amonu Zawartość % [wag.] 4,5
N-tlenek C12-14-alkilodimetyloaminy Zawartość % [wag.] ? 3
Alkohole, C12-15, etoksylowane Zawartość % [wag.] ? 2,5
Eter alkilowo poliglikolowy Zawartość % [wag.] ? 2,5
Sól czterosodowa kwasu etylenodiaminote-traoctowego Zawartość % [wag.] ? 2
Metakrzemian sodu Zawartość % [wag.] < 2
Węglan sodu Zawartość % [wag.] < 2
Propan-2-ol Zawartość % [wag.] < 2

Teraz pytanie który według was jest lepszym koncentratem ???? :lol: :lol: :lol:
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-06-22, 08:25:26
Top użytkownik
barbie napisał(a):czas działania preparatu 14 dni .

Wymieszany roztwór nie zanieczyszczany w bańce możesz mieć dłużej tak jest u każdego producenta .

U nas nikt nie rozcieńcza koncentratów na zapas - bo to działanie sensu
Każdy ma podziałkę , koncentrat miesza z wodą zależności od zużycia .

Co do trwałości dezynfekcji to niezależnie jakiego środka się używa to na dzień dezynfekcji powierzchnia
będzie (powinna być) wolna od wirusów bakterii i innego badziewia chorobotwórczego .

Jeden i drugi środek "może/jest" być skuteczny w ręku technika serwisu.
  • Odpowiedz

obser

2016-06-22, 09:45:06
Top użytkownik
Dokładnie,zaleca się zużyć rozrobiony roztwór Virusolve do 14 dni.Posiadam też specjalne paski ,którymi to na bieżąco można kontrolować aktywność substancji roboczej.Wiadomo, że każdy jest przekonany do tego co używa,co go nie zawiodło,to co prowadzi "jego" hurtownia,aby mieć upusty i kupować sobie przy okazji innych zakupów. Ja tam nie krytykuje innych preparatów, ale od 4 lat używam Virusolve i się nigdy nie zawiodłem, ostatnio nawet "wyleczyłem" sąsiada zawziętą Lagunę, co to ultradxwięki i ozon w potężnych dawkach nie podziałały,a już prawie 2 miesiące po zabiegu (jest tam świetny dostęp do parownika) i obędzie się na pewno bez rozbierania.
A wracając do roztworu roboczego jest on robiony na bieżąco, patrząc na urządzenia i pytając się Klienta jaki by chciał zapach,lub może chce bezwonny.Dużo się go nie zużywa,ponieważ do dezynfekcji przystępujemy po umyciu innymi środkami parownika,ponieważ nie mam zaufania do preparatów uniwersalnych co myją i dezynfekują.Używam preparatu do mycia skraplaczy,drugiego do parowników. Na koniec skraplacz traktowany jest pianą aktywną i po 10 minutach spłukany myjką akumulatorową i jest jak nowy w większości wypadków.
  • Odpowiedz

mpiotr

2016-06-23, 08:49:56
Nowy użytkownik
Ok. Mam już koncentrat virusolve.
Zamierzam sam zdezynfekować swoją klimatyzację, bo ostatnie dwie wizyty różnych serwisów klimatyzacyjnych polegały na zdjęciu obudowy i zroszeniu nawiewu i skraplacza jakąś substancją.
Proszę tylko o poradę w jakich proporcjach muszę rozrobić mieszankę, aby wystarczyła na dezynfekcję wymienionych elementów. Czy wystarczy to nanieść zwykłym rozpylaczem (takim domowym, jak np. do zraszania kwiatów)?
  • Odpowiedz

obser

2016-06-23, 09:43:52
Top użytkownik
O stężeniu pisze na opakowaniu,mniemam że to jest na pewno koncentrat ,bo występuje też płyn do bezpośredniego użycia.Rozrabiasz roztwór 5% (50ml koncentratu 950 ml wody). Przed dezynfekcją musisz umyć jednostkę i parownik i zostawić do wyschnięcia. Ja potem leją ok 100g żelu Domestos bezpośrednio do odpływu skroplin i szykuję ok. 1 l roztworu na średniego splita (do 5 kW). Możesz nanieść to zwykłym rozpylaczem i pozostawić do wyschniecia. Na ten czas jak odpływ skroplin jest na zewnątrz , a nie do kanalizacji,to zasosuj jakieś wiaderko,aby skropliny się do niego wylały w trakcie pracy i po niej, by Domestos nie zanieczyścił czegoś.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-23, 15:05:53
Top użytkownik
Witam

Jak umyć skraplacz i Wirnik jest gdzieś na forum, proporcje kolega podał. Powodzenią.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa