Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Regał Cold- problem ze sprężarką

11 Odpowiedzi, 8801 Wyświetleń

sylwekxx

2016-06-26, 17:20:28
Nowy użytkownik
Witam.
Jako,że jestem tu pierwszy raz witam szanowne grono forumowiczów.
Posiadam regał chłodniczy Cold za sprężarką Aspera.
Problem polega na tym, że strasznie się grzeje i hałasuje niemiłosiernie.
Jak startuje to stuka jak by coś miało się w niej urwać.
Cały agregat mam przeniesiony na zaplecze, 3 metry dalej.
Ze względu na jej hałas nie mogę sobie pozwolić na instalację na dworze, nade mną mieszkają lokatorzy.

Mój instalator mówi, że tak już jest i nie potrafi mi nic doradzić, a ja nie mam pojęcia w tym temacie.
Proszę o poradę, czym można zamienić tą sprężarkę, która była by przynajmniej cicha (jak w klimatyzacji) abym mógł wyrzucić wszystko na dwór.

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Amfan

2016-06-26, 18:05:11
Top użytkownik
To niech twój instalator wywali sam skraplacz na zewnątrz, a samą sprężarkę niech zabuduje. Albo niech dorobi kanały wentylacyjne ,jednym będzie zaciągał powietrze z zewnątrz , drugim będzie wyrzuca ciepłe powietrze na zewnątrz i wtedy zabuduj cały agregat.
  • Odpowiedz

sylwekxx

2016-06-26, 18:21:53
Nowy użytkownik
Witam.
Dzięki za pomysł. Widzę tu jakąś myśl (tylko szkoda, że nie od mojego fachowca).

Zapytam jeszcze z innej strony, choć należy tu zaznaczyć, że nie mam o tym pojęcia więc jeśli pytanie będzie kompletnie bez sensu proszę o wyrozumiałość.
Mianowicie posiadam całą jednostkę zewnętrzną klimatyzacji o mocy chłodniczej 5 kW.
Czy można tą jednostkę, głównie sprężarkę lub ewentualnie całość wykorzystać do tego regału?
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Amfan

2016-06-26, 18:29:19
Top użytkownik
Co to za regał ,na jakich parametrach chodzi ,jaki czynnik .Co to za jednostka zewnętrzna na jaki czynnik.
  • Odpowiedz

sylwekxx

2016-06-26, 19:33:03
Nowy użytkownik
Dzięki za zainteresowanie.
Regał Cold:
zakres temp. wnętrza: +4?C do +10?C (Przy temp. otoczenia +25?C i wilgotności wzgl. 60%)
zapotrzebowanie na moc chłodniczą przy to = -15 stopni C: 1200 W/mb
czynnik chłodniczy: R507
agregat: wewnętrzny
chłodzenie: dynamiczne
napięcie znamionowe: 230V 50Hz
odszranianie: automatyczne
Głębokość: 890 mm

Jednostka zewnętrzna:
MSG-12HRN2
-Sprężarki japońskich producentów TOSHIBA
-Ekologiczny czynnik chłodniczy R407C
Parametry techniczne:

Model MSB-12HRN2
Wydajność chłodzenie/grzanie Btu /h 12 000/13 500
chłodzenie/grzanie kW 3,5/4,0

Różnią się czynniki więc chyba lipa. R507 i R407C.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Amfan

2016-06-27, 07:26:05
Top użytkownik
Prawdopodobnie interes będzie nie opłacalny za dużo przeróbek .Sprężarka w klimatyzatorze to raczej typowa do klimy. Nie wiem ,czy da sobie radę dla parametrów minusowych i osiągnie moc potrzebną dla regału. To trzeba by sprawdzić ze specyfikacji samej sprężarki. Poza tym jest sporo przeróbek w samym agregacie ,który ma element dławiący w jedn.zewnętrznej .
  • Odpowiedz

MarioO

2016-06-27, 10:42:23
Zaawansowany użytkownik
Serwisowałem w małej chłodni z J.zewnętrzną Gree od klimy.Nie do zajechania.Zanim zacząłem serwisować zestaw miał już 4 lata ja obsługiwałem kolejne 4 a nie serwisuję już od 2 ale wiem że działa bez jakiejkolwiek czkawki i ta cisza w porównaniu ze zwykłym agregatem ale przecież już od dawna w sprzedaży są agregaty zabudowane
  • Odpowiedz

sylwekxx

2016-06-27, 17:57:18
Nowy użytkownik
Witam.
MariOo, mógłbyś rozwinąć swoją myśl w tej przeróbce?
Co tam należy zmienić, zrobić czy przerobić itp.

Szukałem tego agregatu zabudowanego ale nie bardzo mogę znaleźć,ewentualnie jakieś wielkie nie wiem do czego.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

MarioO

2016-06-27, 18:19:51
Zaawansowany użytkownik
Chłodnia którą serwisowałem to była robota dużej znanej firmy.Zaprojektował to inżynier chłodnictwa a technicy wykonali.Na obiekcie są dwie inne chłodnie ale już na normalnych agregatach chłodniczych.Nie ma sie co rozpisywać bo i tak Ci tego nikt nie zrobi.Nikt nie będzie się w to bawił
  • Odpowiedz

miezala5

2016-06-29, 15:04:34
Top użytkownik
Możesz zrobić tak:
Wywalic z klimy sprężarke i wstawić nową sprężarke dla tego regału.
Zrobiłem taki agregacik klijentowi w Hotelu pod oknami i ładnie chodzi.
  • Odpowiedz

mg

2016-06-29, 21:29:21
Top użytkownik
Równie dobrze możesz odzyskać ciepło. Korzyści: zmniejszone rachunki za prąd, zmniejszone rachunki za grzanie CWU.
W tym rozwiązaniu konieczna jest analiza: Zapotrzebowanie na CWU (rozbiór) & dostarczenie ciepłej wody z w/w urządzenia chłodniczego i amortyzacja. Minusem jest to że skraplacz nadal musi istnieć w odwodzie, tylko w odwodzie ale to zależy od rozbioru. Nie marnujmy energii.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-29, 21:45:33 przez mg.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa