Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

VW Polo 9N 2002r. - nieszczelna klimatyzacja

11 Odpowiedzi, 10514 Wyświetleń

FKPoznań

2016-07-13, 06:03:59
Nowy użytkownik
Dzień dobry. Mam problem z zlokalizowaniem nieszczelności w VW Polo 2002r 1.2 12V. Do układu wpuszczałem azot i sprawdzałem wiadomym Ludwikowym sposobem ... Nigdzie nie widać by uchodziło, a na manometrze minimalnie schodzi. Ale naprawdę minimalnie. Po naładowaniu gazu z kontrastem starcza na około 14 dni funkcjonowania. Klima nabijana już po raz 4 i nadal nigdzie nie widać kontrastu by się ujawnił. Ten sam problem w bliźniaczym aucie Seat Ibiza 2003r 1.2 12V. Proszę o pomoc
  • Odpowiedz

radekrp90

2016-07-13, 07:04:43
Użytkownik
A parownik też sprawdzany?
  • Odpowiedz

FKPoznań

2016-07-13, 09:08:42
Nowy użytkownik
Deska już zdemontowana. Jeszcze tylko belkę z nagrzewnicą całą wyciągnę i sprawdzę. Natomiast myślałem że problem jest pospolity i dostanę jasną odpowiedź Smile Jak sprawdzę dam znać.
  • Odpowiedz

Mateo17

2016-07-13, 09:48:11
Nowy użytkownik
Zobacz uszczelniacze na sprężarce. Ubytek może pojawiać się w trakcie pracy sprężarki.
  • Odpowiedz

Igoor1978

2016-07-13, 17:44:54
Nowy użytkownik
Albo na oringu czujnika ciśnienia lub jego wtyczce. Ostatnio w vw gaz uciekał mi przez złącze wtyczki czujnika ciśnienia
  • Odpowiedz

FKPoznań

2016-07-14, 12:42:41
Nowy użytkownik
Już przez 3 lata trochę się narobiłem tej klimatyzacji w samochodach. Ale jeszcze nigdy nie wymieniałem parownika. Jak nie mogłem znaleźć nieszczelności to mówiłem że jest do wymiany parownik, bo to jedyny element którego nie sprawdzę. I tak np miałem też passata B5. Gość był w innym warsztacie, którzy zajmują się klimatyzacją od 15 lat i potwierdzili że to parownik. W tym passacie, jak również w VW Polo o którym mowa w temacie deska zdemontowana i parownik również ... Nic nie świadczy o zużyciu lub nieszczelności. Kontrastu nie widać. Gdy Włożę parownik do wody, jedno wyjście zatkam, a do drugiego wprowadzę powietrze to nie ma żadnych bąbelków. W jaki sposób wy sprawdzacie taki parownik ?
  • Odpowiedz

FKPoznań

2016-07-14, 12:44:27
Nowy użytkownik
Miejsca, które mi podpowiadacie zostały sprawdzone. Wszytko jest szczelne.
  • Odpowiedz

obser

2016-07-14, 12:57:31
Top użytkownik
Jedyny mi znany sposób na zdiagnozowanie parownika,lub oklic jest zastosowanie gazu śladowego.Wtedy przez wyloty (kratki) po zbliżeniu detektora jest odzew.Już parę takich potwierdzonych przypadków miałem.W tamtym roku zrobiłem mieszankę 1%wodoru i 99% azotu.W tym roku powiększyłem ilość wodoru do 3% jak jest oryginalnie i coś detektor mi nieraz świruje.A tak pozatym stwierdziłem,że przy mojej działalnośći nie bawiąc się w mechanikę,coraz bardziej odstępuję od szukania wycieków.Ostatnio coraz trudniej mi idzie,a wyciek niezlkoalizowany kasa 0 zł brutto.Przelałem nitrogen do 2 małych butli,dużą opróżniłem i raczej nie bawię się w szukanie,bo albo coś z detektorem się dzieje,albo mu ta mieszanka nie odpowiada.Przy sprawnej klimatyzacji i małej nieszczelnośći najlepiej mi się sprawdza UV. Warunek,że po serwisie z dodaniem UV biorę lampę i czyszczę zmywaczem wszelakie ślady po UV stare,powstałe przy napełnianiu.
  • Odpowiedz

Whisky

2016-07-14, 15:53:34
Top użytkownik
Podłącz do parownika manometry nabij 15bar i zobacz rano ile uciekło. Tak samo z każdym elementem osobno zrób. Czasem tak bywa że ręce opadają i najlepiej sprawdzić wszystko oddzielnie. Dzięki temu nie musiałem zdejmować tapicerki w Sharanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-14, 15:54:31 przez Whisky.)
  • Odpowiedz

mg

2016-07-14, 18:46:45
Top użytkownik
Whisky napisał(a):Podłącz do parownika manometry nabij 15bar i zobacz rano ile uciekło. Tak samo z każdym elementem osobno zrób. Czasem tak bywa że ręce opadają i najlepiej sprawdzić wszystko oddzielnie. Dzięki temu nie musiałem zdejmować tapicerki w Sharanie.
W/g mnie ta metoda jest bardzo dobra ale w przypadku ,,mikro nieszczelności" może okazać się czasochłonną i nie gwarantuje lokalizacji nieszczelności.
  • Odpowiedz

Mateo17

2016-07-15, 16:06:18
Nowy użytkownik
Na PW zostawiam Ci swoj nr zadzwon to Ci to ogarne. Jestem z okolic Poznania.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa