Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z nowa komora chłodniczą

16 Odpowiedzi, 15187 Wyświetleń

mateusszzzz

2016-07-26, 18:57:27
Nowy użytkownik
Wczoraj poskładałem i odpaliłem komore chłodniczą, troche danych:
agregat: UNJ9232GK
chłodnica: area REJ 2003 09 3.2D
filtr, wziernik, el. zawór- 3/8" (wyjscie ze zbiornika na rotolocku 12 było)
zawor rozprężny jakiś zamiennik danfossa (też na D...., nie pamietam) lutowany z wyrównaniem
dysza 02
niecale 4 kg r404 dolewane po trochu
no i lipa, komora zbijała bardzo powoli, kreciłem zaworem, czynnik dolewałem po trochu- zero efektu

dzis pojechałem wymieniłem zawor rozprezny na danfosa i nowa dysze 02, dalej nic, to samo.
Wymieniłem czynnik (nie przewidziałęm wymiany wczesniej a mialem tylko r507 na aucie), no i dalej słabo. odkręciłem o obrót zawor i dalej nie wszystkie rurki (2 na gorze i 1 nizej) były przeciagniete a na rurce przy agregacie juz szroniło. Odparowanie po tym wszystkim na koniec przy 11* na poziomie -8. Kierownik twierdzi ze agregat ma wystarczajaca wydajnosc na ta kubature (3,5x2x2,5m). co z tym dalej robic? jak myslicie?
  • Odpowiedz

mg

2016-07-26, 19:11:55
Top użytkownik
Co miałeś w komorze?
Cztery kilogramy bo nie chłodziło? Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-26, 19:13:23 przez mg.)
  • Odpowiedz

mateusszzzz

2016-07-26, 19:25:25
Nowy użytkownik
troche towaru ale na noc zostawilem bo tez liczyłem na to ze zrobi przez noc i dzis jak zajechałem to 11 stopni bylo i chlodnica zaczela przyladzac troche. No zbiornik 3,9 L wiec niecale 4 to chyba nie tragednia
  • Odpowiedz

mg

2016-07-26, 19:47:16
Top użytkownik
Zawór dałeś ,, z wyrównaniem" ... wewnętrznym czy zewnętrznym?
  • Odpowiedz

mg

2016-07-26, 19:56:17
Top użytkownik
Dzisiaj w wiadomościach usłyszałem o nowej jednostce miar ,,WIADRO" , podano informację, że na metr kwadratowy spadło trzy wiadra deszczu, serio Smile
To równie miarodajna informacja jak: ,,lekko zaszroniło" ,,przeciągnęło przy sprężarce'' ,,zawór z wyrównaniem" ,,i dalej słabo"
  • Odpowiedz

mateusszzzz

2016-07-26, 20:06:18
Nowy użytkownik
zawor TES2 lut, dalej slabo tzn ze nie zrobilo nic ponizej 11 stopni w komorze, przeciagnelo przy sprezarce tzn ze na sprezarke nie doszlo tylko na rurce na ssaniu.
Zawsze sie zastanawiam skad w ludziach taka czepliwosc, wyraznie napisalem ze zawor wymienilem wiec raczej to nie jest przyczyna. Prosta sprawa nie chcesz pomoc- nie pomagaj. Po to jest forum by sie czegos dowiedziec lub doradzic komus a nie gryzc sie nawzajem i łapać za słowka. Sory ale ta ironia z wiaderkami w wiadomosciach jest zbedna. Jezeli czegos nie dopisałem, a masz chęć pomoc to sie normalnie dopytaj, a jak nie masz checi to po co zaczynasz
  • Odpowiedz

mg

2016-07-26, 20:35:44
Top użytkownik
mateusszzzz napisał(a):zawor TES2 lut, dalej slabo tzn ze nie zrobilo nic ponizej 11 stopni w komorze, przeciagnelo przy sprezarce tzn ze na sprezarke nie doszlo tylko na rurce na ssaniu.
Zawsze sie zastanawiam skad w ludziach taka czepliwosc, wyraznie napisalem ze zawor wymienilem wiec raczej to nie jest przyczyna. Prosta sprawa nie chcesz pomoc- nie pomagaj. Po to jest forum by sie czegos dowiedziec lub doradzic komus a nie gryzc sie nawzajem i łapać za słowka. Sory ale ta ironia z wiaderkami w wiadomosciach jest zbedna. Jezeli czegos nie dopisałem, a masz chęć pomoc to sie normalnie dopytaj, a jak nie masz checi to po co zaczynasz

Jesteś fachowcem więc posługuj się fachowym nazewnictwem, wynikami pomiarów, parametrami podstawowych elementów układu, aby ktoś mógł Ci pomóc.
  • Odpowiedz

miezala5

2016-07-26, 21:30:34
Top użytkownik
Jak instalacja jest krótka to 4kg gazu to moim zdaniem dużo za dużo!
Zmierz przegrzanie!
  • Odpowiedz

p.obelix

2016-07-26, 22:30:27
Zaawansowany użytkownik
Ja nie rozumiem ludzi co bez sensu kręcą śrubami w zaworach rozprężnych a potem je wymieniają. miezala5 dobrze prawi gdzie ty tam 4 kg wbiłeś chyba że w cylindrach kilogram się zmieścił. Podaj ciśnienia oraz temperatury przegrzania i do chłodzenia.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Amfan

2016-07-27, 19:20:42
Top użytkownik
Podaj temp. na tłoczeniu przy sprężarce , temp za skraplaczem, ciśnienie skraplania .Ciśnienie parowania i temp za parownikiem. Układ pi razy drzwi ma ok 2,5 kW mocy ile założyłeś na straty przez samą komorę a ile na chłodzenie towaru .Podaj warunki budowy komory ( z czego wykonana i jak jest usytuowana ). Podaj też jaka ma być utrzymywana temperatura w komorze .
  • Odpowiedz

Amfan

2016-07-27, 19:27:51
Top użytkownik
mateusszzzz napisał(a):. Kierownik twierdzi ze agregat ma wystarczajaca wydajnosc na ta kubature (3,5x2x2,5m). co z tym dalej robic? jak myslicie?
Na jakiej podstawie kierownik twierdzi ,że ten agregat wystarczy .Co tam ma być przechowywane i ile tego .
  • Odpowiedz

mg

2016-07-27, 19:36:20
Top użytkownik
I te cztery kilogramy czynnika [Obrazek: 0fool.gif]
  • Odpowiedz

volume29

2016-07-28, 17:51:30
Użytkownik
Przykład z życia.Sprężarka CAJ9510 , parownik CUBA SPBE 021 , TZR FLICA dysza 0,7 , komora 2mx2mx2m , długośc linii 4m.Wszystko śmiga idealnie , przy 5stopniach w komorze na sprężarce pojawia się powrót.
  • Odpowiedz

mg

2016-07-28, 19:13:02
Top użytkownik
volume29 napisał(a):Przykład z życia.Sprężarka CAJ9510 , parownik CUBA SPBE 021 , TZR FLICA dysza 0,7 , komora 2mx2mx2m , długośc linii 4m.Wszystko śmiga idealnie , przy 5stopniach w komorze na sprężarce pojawia się powrót.
Cofa się po odtajce?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-28, 19:32:50 przez mg.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-07-28, 19:42:33
Moderator
Ta chłodnica jest za mala w stosunku do wydajnosci agregatu ktory startuje z 3,5 kw a chłodnica z 2,6kw, do mrozni sie nadaje a dysza powinna byc trojka do danfosa

Taka powinna byc chłodnica REA 3002 15 6D 4,11kW 15 2 680 2 / 300 9
  • Odpowiedz

mateusszzzz

2016-08-10, 19:17:38
Nowy użytkownik
Pare dni mnie tu nie było ale temat dawno załatwiony został. Radekklimat tak jak piszesz - chłodnica została wymieniona. Nie po raz pierwszy taka pomyłka zaszła z tego co sie dowiedziałem... :|
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa