Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wibracje klimatyzatora

14 Odpowiedzi, 19311 Wyświetleń

Artix79

2016-07-29, 19:24:57
Gość
Witam
Zamontowano u mnie klimatyzator LG 6,6 kW lecz mam problem w postaci wibracji. Przy niskich obrotach sprężarki wyraźnie czuć drgania ściany oraz słychać w rogu pokoju buczenie (efekt subwoofera) niski dźwięk. Jednostka zewnętrzna wisi na ścianie na stelażu. Od stelaża jest oddzielony gumowymi podkładkami grubości ok 3cm. (zwykła guma z dziurą w środku. Dolna część wieszaka również oddzielona od ściany podkładką gumową. Dom zaizolowany styropianem 8cm. Instalacja ma długość ok 2m. W jaki sposób pozbyć się tych wibracji?
  • Odpowiedz

Artix79

2016-07-29, 19:31:52
Nowy użytkownik
Dodam dla jasności, że wibracje czuję od strony zewnętrznej ściany. Sam klimatyzator jakoś nie trzęsie bardzo ale te drgania jakoś się przenoszą na budynek i są upierdliwe.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-29, 19:42:49 przez Artix79.)
  • Odpowiedz

mg

2016-07-29, 19:48:17
Top użytkownik
(efekt subwoofera) Trudno przewidzieć, trudno zapobiegać.
Wymiana tulei na dedykowane amortyzatory może przynieść poprawę ale niekoniecznie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-29, 19:51:56 przez mg.)
  • Odpowiedz

Artix79

2016-07-29, 19:54:54
Nowy użytkownik
mg napisał(a):(efekt subwoofera) Trudno przewidzieć, trudno zapobiegać.
Wymiana tulei na dedykowane amortyzatory może przynieść poprawę ale niekoniecznie.
Jeśli można spytać, jakie są dedykowane?
  • Odpowiedz

mg

2016-07-29, 20:00:23
Top użytkownik
Specjalistyczne, dedykowane.
Specjalnie wykonane, na przykład: http://www.klimanovum.pl/608,podkladka-a...bvdcy.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-29, 20:03:31 przez mg.)
  • Odpowiedz

miezala5

2016-07-30, 06:26:08
Top użytkownik
Niesie sie po kołkach w scianie!
Amorki troche pomogą!
Zmien Klime na z Lepszą kulturą pracy!Wink
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-30, 07:35:05
Zaawansowany użytkownik
Niekiedy po prostu tak jest. Część zależy od stelaża i rezonansu ściany. Ja montowałem 2klimy SounierDuval w dwóch różnych miejscach tego samego budynku. Jedna idealnie cicha druga buczy. Oczywiście można stosować różne uchwyty sztywne, rozkładane na kołkach rozprężnych czy na kotwach chemicznych to wszystko będzie się kumulować w jakiś rezonans którego nie da się ani przewidzieć ani całkowicie wyeliminować. LG mają w zestawie kwadratowe amortyzatory dedykowane do jednostek - nie są idealne ale lepsze od tych zwykłych okrągłych bo izolują śruby od jednostki zew. Nie dokręca się też ich "na chama".
Proszę się też nie dziwić bo jak klient słyszy że ma za zestaw montażowy zapłacić 200zł to ma to w poważaniu i robi się na chybił trafił. Skoro najtańszy zestaw montażowy można kupić za 50zł http://www.klimanovum.pl/275,mocowanie-s...l-450.html a jak widać na linku powyżej dobre amory kosztują prawie 30zł to nie ma się co dziwić.
Choć ostatnio montowałem 4 LG Standard Plus 5kW i jedna wyła nieprzeciętnie - okazało się że rurki odchodzące od agregatu stykają się ze sobą i dzwoniły straszecznie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-30, 07:37:09 przez Bolas.)
  • Odpowiedz

Artix79

2016-07-30, 08:45:14
Nowy użytkownik
Klimatyzator jest z serii deluxe wiec ani badziew ani cudo. Czyli takie amorki jak podal kolega w linku moglyby troche pomoc. Ew czy sa jakies lepsze. Powiedzmy do 100 zl kpl?. Ew jakies inne propozycje. Rurek nie slychac. Blach rezonujacych tez nie slychac. Klimatyzator raczej sprawny. Slyszalem dwie takie jednostki i chodzily podobnie.
  • Odpowiedz

august200

2016-07-30, 10:56:51
Nowy użytkownik
Montowałem ostatnio Lg standard model z tego roku i tak jednostka wew. na najwyższych obrotach turbiny wpadała w delikatne drgania .A jednostka zew. brzęczała .
Montowałem starsze modele w ubiegłych latach to wykonanie jednostek wew. było o niebo lepsze .Modele z tego roku wyprodukowali w Portugalii może dlatego albo jakiś wybrakowany mi się trafił.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-30, 22:07:58
Zaawansowany użytkownik
Trzeba przyznać że LG spadło z jakością w tym roku 2jednostki miałem z krzywymi obudowami i dodatkowo w środku radiatory w takim stanie że trzeba się tłumaczyć klientowi co się z nimi stało albo strach zdjąć obudowę. Kartony nie nosiły żadnych śladów uszkodzenia.
  • Odpowiedz

Artix79

2016-07-31, 07:31:09
Nowy użytkownik
Moj jest produkcji koreanskiej. Zeberka jak i samo wykonananie bez uwag. Wyglada wrecz doskonale. Podlozylem grubsze gumy na dol stelaza tj. Miedzy stalazem a sciana, na dole. i jest lepiej. Czyli trzeba bedzie zainwestowac w lepsze amorki.
  • Odpowiedz

colvic

2016-09-15, 19:38:18
Nowy użytkownik
Miałem podobny problem z Daikinem. Zamontowany był na długich kołkach na ścianie ocieplonej styropianem. Po testach ze stetoskopem wyszło mi, że przyczyna tkwi w mocowaniu na styropianie a nie bezpośrednio na ścianie. Mimo, że kołki były 12 mm i grubsze z koszulką do końca i tak burczało. Stosowałem różne podkładki antywibracyjne i nic nie pomagało. Najbardziej burczało w trybie grzania. W końcu zdecydowałem się przenieść jednostkę zewnętrzną ze ściany na podest z fundamentem stojący obok domu.
U klientów za radą starszych kolegów stosuję teraz te ulepszone amortyzatory plus bardzo grube kołki. Między ścianą a wieszakiem nakładam kawałek rurki pcv jako dystans. Wieszak opiera się o dystans a nie o styropian. Na razie nie było reklamacji. Ale zawsze dla świętego spokoju proponuję rycie ściany z wieszakiem do muru aby uniknąć wibracji.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-09-15, 20:09:44
Zaawansowany użytkownik
Ja jeżeli montuję na styropianie to na szpilce montażowej daję nakrętki z obu stron tak że stelaż/uchwyt nie opiera się bezpośrednio o styropian tylko wisi na szpilkach - można przez to tez uniknąć wciśnięcia stelaża w ocieplenie budynku.
  • Odpowiedz

coldtherm

2016-09-15, 20:19:53
Użytkownik
Ja bym stawiał na zbyt duży ładunek czytaj zbyt krótka instalacja 2m ????
Przeczytaj instrukcję i sprawdź czy czasem 5 m nie minimum
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa