Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

szkolenie-kurs

16 Odpowiedzi, 12921 Wyświetleń

mstasko

2015-12-03, 20:38:26
Gość
Witam
Jestem tu nowy i mam pytanie o szkolenia w zakresie montażu i serwisu klimatyzacji.Szukam kursu gdzie poza otrzymaniem papierka o ukończeniu nabyc wiedze niezbędną do montażu klimatyzacji.Może macie jakieś godne polecenia szkolenia.Przeszukiwałem internet ale ciężko cokolwiek znależć.
  • Odpowiedz

MarioO

2015-12-05, 07:28:11
Zaawansowany użytkownik
Ponoć mają przywrócić ZSZ tyle że państwowe zakłady pracy polikwidowali (wykończyli) bezpowrotnie i z porządną praktyką lipa.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-12-07, 07:36:24
Top użytkownik
Otrzymanie papierka ? Chyba chodzi ci o szkolenia na autoryzowanego montera serwisanta ? ...
to umożliwia kupowanie i serwisowanie urządzeń danego producenta (na gwarancji) .

Chcesz się szkolić zapraszam .... BHP+lekarz i pojedziesz z majstrem na budowę, położysz parę kilometrów rur i izolacji . Popracujesz wiertnicą sds maxem przebiciówkami itp. będziesz podawał narzędzia monterom i majstrowi przez miesiąc 8-16 i zobaczysz sam czy ta praca jest dla ciebie lepszej praktyki zawodowej nie znajdziesz.
Potem kursy i szkolenia .
F-Gazowe http://prozon.org.pl/szkolenia-f-gazowe,121,pl.html do 2000PLN
SEP elektryczne http://www.sep.com.pl/ do 800 PLN
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

mstasko

2015-12-07, 17:38:14
Nowy użytkownik
Chodzi o szkolenie które umożliwi montaż klimatyzacji typu split(mieszkania ,małe biura i sklepy) z zachowaniem gwarancjii.Uprawnienia SEP już zrobiłem i miało być szkolenie w ZDZ Katowice ale chyba mają mało chętnych.Jest to pomysł na dodatkowe (przynajmniej na początku) zajęcie.Podstawy budowlanki i wykończeniówki (samodzielny remont mieszkań od podstaw , z instalacjami)mam opanowane i sds-a się nie boje.Gdyby propozycja tej praktyki była bliżej mojego miejsca zamieszkania to chętnie bym skorzystał
  • Odpowiedz

miezala5

2015-12-09, 13:57:04
Top użytkownik
Co za wstyd zebysmy robili uprawnienia w czechach i słowacji!
Chciałem jeszcze cos napisac ale brak słów!Sad
  • Odpowiedz

bxz

2015-12-09, 17:28:33
Zaawansowany użytkownik
http://prozon.org.pl/aktualnosci,127,pl,...,0,24.html
http://prozon.org.pl/aktualnosci,127,pl,...,0,25.html
Jak ktoś to umie skomentować to chętnie się z opinią zapoznam.
Trzeci raz się mnie w robocie pytają czy mogę fgazy zrobić,
a ja tłumaczę że przez 7 lat w PL nie umieją rozporządzenia napisać... UE ale kat. III!
poczekam jeszcze do marca i zobaczę, ale jak czwarty raz zapytają jadę na Słowację :/
NO
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-12-10, 10:00:11
Top użytkownik
bxz napisał(a):Jak ktoś to umie skomentować to chętnie się z opinią zapoznam.
Szkoda gadać mamy płacić x2 za coś co nie powinno przekraczać maksymalnie jednego tysiąca

...ale mam dla ciebie cytat warty zapamiętania ...

Ponadto art 3 pkt 4. zwalnia osoby fizyczne wykonujące prace serwisowe od wymogu posiadania certyfikatu, o ile zostaną spełnione następujące warunki łącznie:
a) uczestniczą one w szkoleniu w celu uzyskania certyfikatu uprawniającego do wykonywania danej czynności;
b) wykonują one daną czynność pod nadzorem osoby posiadającej certyfikat uprawniający do wykonywania tej czynności, za która ta osoba ponosi pełną odpowiedzialność.
Odstępstwo przewidziane jest na okres nieprzekraczający łącznie 24 miesięcy.

Z tego wynika że mając certyfikatem mogę jako majster objąć dowolną liczbę brygadzistów i pomocników. Wcale nie muszę stać i patrzeć na ręce bo mam od tego brygadzistów - ale jednak ponoszę odpowiedzialność .
Drugim rozwiązaniem jest wystawienie wszystkim zaświadczenia że są w trakcie trwania kursu/szkolenia przygotowującego pracownika do uzyskania certyfikatu .

.... mamy 24m-ce hipotetycznego spokoju ?
  • Odpowiedz

Szymon507

2016-08-22, 04:55:06
Nowy użytkownik
Teraz nawet niektóre firmy świadczą kompleksowe [reklama]. Nie tylko przechodzisz szkolenie z bhp, ale przechodzisz również szkolenie z pierwszej pomocy jak i szkolenie p.poz.
  • Odpowiedz

awax

2016-08-22, 05:57:09
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):
bxz napisał(a):Jak ktoś to umie skomentować to chętnie się z opinią zapoznam.
Szkoda gadać mamy płacić x2 za coś co nie powinno przekraczać maksymalnie jednego tysiąca

...ale mam dla ciebie cytat warty zapamiętania ...

Ponadto art 3 pkt 4. zwalnia osoby fizyczne wykonujące prace serwisowe od wymogu posiadania certyfikatu, o ile zostaną spełnione następujące warunki łącznie:
a) uczestniczą one w szkoleniu w celu uzyskania certyfikatu uprawniającego do wykonywania danej czynności;
b) wykonują one daną czynność pod nadzorem osoby posiadającej certyfikat uprawniający do wykonywania tej czynności, za która ta osoba ponosi pełną odpowiedzialność.
Odstępstwo przewidziane jest na okres nieprzekraczający łącznie 24 miesięcy.

Z tego wynika że mając certyfikatem mogę jako majster objąć dowolną liczbę brygadzistów i pomocników. Wcale nie muszę stać i patrzeć na ręce bo mam od tego brygadzistów - ale jednak ponoszę odpowiedzialność .
Drugim rozwiązaniem jest wystawienie wszystkim zaświadczenia że są w trakcie trwania kursu/szkolenia przygotowującego pracownika do uzyskania certyfikatu .

.... mamy 24m-ce hipotetycznego spokoju ?
Zaświadczenie musi być wystawione przez podmiot z listy UDT uprawniony do prowadzenia szkoleń.Na dzień dzisiejszy takich szkoleń 24 miesięcznych nie ma.
  • Odpowiedz

yorkk1k

2017-02-08, 12:03:27
Nowy użytkownik
Gdzie można odbyć szkolenia bhp, żeby pracować jako monter klimatyzacji i instalacji? Czy są jakieś specjalne szkolenia?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-15, 13:38:52 przez yorkk1k.)
  • Odpowiedz

Redakcja

2017-02-08, 12:12:36
Administrator
Przyjemnej lektury https://www.klimatyzacja.pl/informacje/w.../szkolenia.Pozdrawiam Smile
  • Odpowiedz

byniom

2017-02-08, 12:30:43
Moderator
yorkk1k napisał(a):Gdzie można odbyć szkolenia bhp, żeby pracować jako monter klimatyzacji i instalacji. Czy są jakieś specjalne szkolenia?

Chcesz pracować w jakiejś firmie czy chcesz prowadzić własną działalność ? Jeżeli chcesz pracować u kogoś to może przedsiębiorca cię wyśle a jeżeli chcesz prowadzić własną działalność to szkoleń musisz zaliczyć kilka z różnych zakresach i uzyskać certyfikaty . Na wstępie Certyfikat Przedsiębiorstwa , personalny , SEP.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-08, 12:40:47
Top użytkownik
Dodaj kurs i egzamin z lutowania twardego bo skoro masz narzędzie do lutowania to musisz mieć papiery że potrafisz je obsługiwać Big Grin
1 SEP
2 Lutowanie
3 Certyfikat personalny
4 Certyfikat przedsiębiorcy
  • Odpowiedz

awax

2017-02-08, 14:33:57
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):Dodaj kurs i egzamin z lutowania twardego bo skoro masz narzędzie do lutowania to musisz mieć papiery że potrafisz je obsługiwać Big Grin
1 SEP
2 Lutowanie
3 Certyfikat personalny
4 Certyfikat przedsiębiorcy
Nie ma obowiązku uprawnień do lutowania.Tylko w sytuacji gdy wykonujesz prace podlegające odbiorowi UDT jest wymagane takie szkolenie.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-08, 14:44:57
Top użytkownik
awax napisał(a):Nie ma obowiązku uprawnień do lutowania.Tylko w sytuacji gdy wykonujesz prace podlegające odbiorowi UDT jest wymagane takie szkolenie.
Poczekaj zaraz się zmieni ... jak wszystko w tym kraju ... Poszedłem spać na swojej wsi, a obudziłem się w już praktycznie w Warszawie Big Grin :lol: Tongue
  • Odpowiedz

obser

2017-02-09, 13:09:06
Top użytkownik
Oj pewnie parę ludzi tu z forum cieszylo by się bardzo,aby się to pozmieniało i kursy i egzaminy trza by robić na nowo.Może i tak będzie jak UE się roz....... Ale może wtedy wróci normalność,a nie papierowe procedury.Przestaniemy produkować urzędników,zajmiemy się robieniem tego do czego jesteśmy przygotowani.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa