Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja do Toyoty Yaris T-Sport 1.5 2001

8 Odpowiedzi, 5376 Wyświetleń

xaryon

2016-08-24, 07:32:08
Nowy użytkownik
Witam,

posiadam Toyotę Yaris T-Sport 1.5 z 2001 roku. Samochodzik świetny, jak na swój wiek w bardzo dobrym stanie, ale ma jeden szkopuł - brak klimy. W zimie to nie problem, ale latem to udręka.

Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś na tym forum dysponuje może instalacją na sprzedaż - pytałem w salonie Toyoty, ale koszt mnie przeraził (prawie 7 tysięcy zł!).

Nie chcę się go pozbywać, gdyż przywiązałem się do niego, ale chciałbym wiedzieć, czy jest sens instalowania klimatyzacji w tym samochodzie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-24, 07:57:21 przez xaryon.)
  • Odpowiedz

obser

2016-08-24, 08:45:53
Top użytkownik
Przeszczepienie takiego układu z innego auta w porządnym serwisie i zgodnie ze sztuką radykalnie nie zmniejszy kosztu jaki Ci proponują w serwisie.Chyba,że podejmie się to jakiś garażowy mechanik,ale problemów będziesz miał z nią co nie miara.Spotkałem się z takimi "dokładkami" i raczej już się tego nie tykam.Zrobione na sztukę,nie umocowane trasy przewodów,instalacja pajęczyna.Ja ostatnie 16 lat jeździłem autem bez klimy i mi to nie przeszkadzało.Daj sobie z tym spokój,jak chcesz być dalej zadowolony z tego autka.
  • Odpowiedz

Whisky

2016-08-24, 08:48:56
Top użytkownik
Jeśli się znasz to zrobisz to dużo taniej a jeśli nie i dasz to firmie to i tak zapłacisz sporo. Jak dla mnie to zawsze ma sens ale zależy od portfela (czy nie płacze i nie boli). Jeśli podoba Ci się to autko to je sprzedaj a kup z klimą, chodź mało kto w tych czasach kupuje auta bez klimy.
  • Odpowiedz

radekrp90

2016-08-24, 16:18:37
Użytkownik
Zależy ile kosztuje taki zestaw w używce. Jak z kompresorem (zapewne trzeba zakładać, że trzeba kupić nowy/regenerowany lub regenerować ten co jest w "zestawie"). Osuszacz nowy, dysza najlepiej też nowa i podobnie ze skraplaczem. Więc najlepiej byłoby kupić rozdzielacz powietrza z parownikiem i sterowaniem, wiązkę elektryczną i przewody ciśnieniowe z komory silnika i... Bóg jeden wie co jeszcze się różni.
Za robotę myślę, że mniej jak 1000 to nawet "fyrma kszak" nie weźmie.

EDIT:
Na alledrogo jedyny znaleziony komplet to dla Yarisa I 1.3 -> 1.2 kPLN bez wiązki elektrycznej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-24, 16:22:53 przez radekrp90.)
  • Odpowiedz

Whisky

2016-08-24, 16:22:50
Top użytkownik
radekrp90 napisał(a):Za robotę myślę, że mniej jak 1000 to nawet "fyrma kszak" nie weźmie.

Jeśli weźmie a może i mniej to będą to robić latami Big Grin
  • Odpowiedz

radekrp90

2016-08-24, 16:24:29
Użytkownik
To też fakt.
Problem to dostępność gratów. To nie VW gdzie można to znaleźć w każdym rowie na części. Druga sprawa w tamtym okresie auto tej klasy z klimatyzacją to był rarytas.
  • Odpowiedz

obser

2016-08-25, 14:18:43
Top użytkownik
porządny warsztat a chyba o taki chodzi jak chcesz dalej chwalić autko i się nim cieszyć) weźmie ok. 3 tyś. Dodajmy do tego cenę z Allegro 1,2 tyś i oby nie był z Anglika, dokupić elektrykę i zweryfikować części i pytanie czy Twój egzemplarz jest przygotowany na klimę (otwory montażowe), to raczej szanse w zamknięciu się w 5 tyś są nikłe,więc wybrałbym montaż ASO. Nowe klamoty,nowa elektryka dedykowana,czujniki itd.,więc sensu kombinacji nie widzę.Chyba,że gdzieś w stodole Ci się tego podejmą za 2 tyś,ale to będą najgorzej wydane pieniądzw w Twoim życiu.
  • Odpowiedz

radekrp90

2016-08-25, 14:20:54
Użytkownik
A w pakiecie będzie jeszcze co najmniej jeden temat na tym forum o tym, że coś nie działa Wink
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa