Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

smart sonda , smart praca , testo - ktoś korzysta ?

51 Odpowiedzi, 38022 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

bxz

2016-05-22, 19:15:36
Zaawansowany użytkownik
Cześć,
Nie wyświetla zdjęć (mi), więc dalej nic nie wiem.
Też szukam metody pośredniej i nie bardzo wychodzi.
Mam w pracy średni anemometr i b.dobry termoanemometr i wydajność jw jest niemierzalna Wink
Myślę że trzeba by zbudować tubę (szczelną) kierującą powietrze do średnicy anemometru...
Takie jak KIMO ma do kratek... ale każdy model inne wymiary... m3/h chyba się nie pomierzy...
Wentylatory o niewielkim sprężu i obrotach, myślę że straty po latach niewielkie, trzeba pomijać.
Tylko ja bym chciał wyniki z termohigrometrów mieć w tym samym czasie online z pomiarem prądu...
A tu w najlepszym przypadku jest dach pomiędzy i BT i 10m to za słabo...
Fieldpiece wiem że ma, ale nie ma dystrybucji i gwarancji w NO i nie kupią ;/
System dobry tylko przesył danych z tego nieszczęsnego amperomierza żeby był, żeby ten COP liczyć urządzeniami, protokół taki jak masz drukować... i wtedy jest o czym rozmawiać Wink
Pozdrawiam
NO
  • Odpowiedz

aras

2016-05-22, 19:21:22
Użytkownik
Grzesiek , widzę że jesteś w formie, wnioskuję o tytuł na forum "mister gadżet" oczywiście w pozytywnym znaczeniu.
Musimy znów jakiegoś grilla i piwo zrobić "na dachu" lub u mnie na ziemi :-)
Pozdrawiam serdecznie :-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-22, 19:24:11 przez aras.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-05-22, 20:46:24
Top użytkownik
Witam
No czekam na opinie Bynia na temat jego termoanemometru, może szybciej i pewnie robi pomiar z wylotu powietrza. Prawda jest taka że po wpisaniu wielkości kratki 7cm/70cm wyszło mi około 800m3/h i tak podaje producent w tym modelu. To jest moja klima nówka nie używana Big Grin Ja myślę że jeżeli szukasz pomiaru COP to Testo 570 powinno rozwiązać zadanie, mam do niego amperomierz.
No z tymi 10m to lekka przesada, myślę że nietrafiony jest Bluetooth. Testo powinno pomyśleć o amperomierzu do kompletu.

Aras to w tym przypadku nie są gadżety, tylko profesjonalne narzędzia ułatwiające pracę. Temat grilla otwarty jak się uporam z firmami to coś zorganizuje a może Bynio zawita do mnie i wtedy Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-05-22, 20:48:35 przez Stefanbud.)
  • Odpowiedz

byniom

2016-05-23, 05:09:20
Moderator
Jeszcze nie kupiłem , brak czasu . ale na pewno będę kupował z sonda bez wiatraczka.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

bxz

2016-05-23, 19:14:59
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):Ja myślę że jeżeli szukasz pomiaru COP to Testo 570 powinno rozwiązać zadanie, mam do niego amperomierz.
Już patrzyłem w instrukcję obsługi 570 i EasyKool
Albo nie mam parametrów "drugiego obiegu" online w 570.
Albo nie mam poboru prądu online (smart probes), a nawet jak będzie BT nie da rady w 50% przypadków.
Wszystko da się zmierzyć i policzyć, tylko CZAS.
Muszę mieć coś co samo policzy (+-) w czasie rzeczywistym COP lub EER na podstawie czujników (to co za ścianą bezprzewodowo).
Smart Probes na serwis pasuje do sprawdzenia... szybko, wygodnie, bez ubytku czynnika i higienicznie Smile
Pozdrawiam
NO
  • Odpowiedz

byniom

2016-05-27, 08:50:46
Moderator
Jeżeli ktoś lubi gadżety to fajna sprawa . Dosłali mi brakującą sondę i teraz można sobie wyliczać jaką moc ma klimatyzator w danej chwili. Trzeba to traktować jako jedną z wielu metod diagnozy bo na odczytach z pomiaru można wyciągnąć wnioski czy z klimatyzatorem dzieje się coś złego lub czy działa prawidłowo. Jeżeli kogoś nie stać na sondy które tanie nie są a posiada jakiś miernik przepływu powietrza to napisałem program na smartfona z androidem który pomaga to wyliczyć. Potrzebny jest miernik przepływu powietrza i miernik temperatury ( najlepiej dwukanałowy) . Najtańszy miernik przepływu można kupić na znanym portalu aukcyjnym za około 60 pln . Mnie swego czasu taki pomiar pomógł znaleźć awarię w klimatyzatorze gdzie pomiar za pomocą samych termometrów wskazywał że wszystko jest prawidłowo a jednak klimatyzator nie schładzał pomieszczenia. Nie będę tutaj opisywał całej sytuacji ale po pomiarze prędkości przepływu i pomiarze temperatur wyliczyłem ile klimatyzator faktycznie miał mocy w danej chwili , w ten sposób zacząłem szukać usterki w odpowiednim kierunku. Anemometr który używam jest znanej firmy która sprzedaje tez smart sondy . Mój niestety jest jeszcze starszego typu i nie pokazuje wyniku na smartfonie tylko musze zmierzyć i podać wynik w telefonie. Gdyby ktoś chciał program o którym pisałem wcześniej to zapraszam oczywiście na priv. Nie będę podawał linku do ściągnięcia z mojego serwera ze względu na krypto reklamę Smile . Większość anemometrów podaje wynik w m/s więc podam tez wzór jak obliczyć m3/h. Chciałem tez napisać że nie zawsze od razu odpisuję na wiadomości ze względu na pracę Smile większość przeglądam dopiero wieczorem. Tak na marginesie dodam że choć posiadam różne nowinki techniczne które wspomagają różne pomiary i po części zanalizują za nas różnego rodzaju diagnozy to nic jednak nie zastąpi wiedzy , doświadczenia i zdrowego rozsądku . Więc jeżeli ktoś ma dobrą wiedzę to pewne rzeczy pomierzy byle termometrem i wyciągnie wnioski Smile .
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-05-27, 11:11:26
Top użytkownik
Witam
To jak to było...wiatraczkiem mierzymy przepływ, wpisujemy do odpowiedniego okienka i robimy pomiar dwoma termohigtometrami wydajność jednostki wewnętrznej. Jak coś nam nie gra rzechodzimy na dach i robimy pomiar bezpośredni, czy coś namieszalem...
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-05-27, 11:13:56
Top użytkownik
C. dalszy...
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-05-27, 11:16:02
Top użytkownik
C. dalszy...

Pozdrawiam Big Grin
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-07, 08:02:46
Top użytkownik
bxz napisał(a):Cześć,
Mam w pracy średni anemometr i b.dobry termoanemometr i wydajność jw jest niemierzalna ;)
Pozdrawiam
Witam
Czemu niemierzalna? Bawie się swoim termoanemometrem i dosyć precyzyjnie(przynajmniem mi się tak wydaje) wskazuje mi przepływ powietrza mierzony na wylocie j. w. (eksperymentuje na czystym nowym urzadzeniu zamontowanym przeze mnie u siebie w mieszkaniu). Mierze dokładnie wielkość kratki wylotowej, uwzgledniam 90% na żaluzje poziome, pionowe, siatki. Urzadzenie w trybie serwisowym lub na maxa on/off i powiem Ci ze wychodzą parametry takie jakie fabryka założyła. Mówię tu narazie o ścienniaku. Szczerze, to nie wiem jak zabrać sie do kaset a na tych zależy mi najbardziej. Nie wiem jak skorygować pomiar żeby uwzględnić cztery wyloty których wydajnosc łączna wynosi 2000m3/h. Przy ścienniakach sprawa jest prosta: mierzysz przeplyw jeżeli nie jest zbliżony do założonego to czyscisz wymiennik. W oprogamowaniu wpisujesz założony, wpisujesz wielkosc wylotu plus kotekte części czynnej wylotu, ustawiasz max wydajność klimatyzacji, dwie sondy termohigrometry, czekasz na ustabilizowanie sie pomiaru. Jeśli wymiennik jest czysty bo tak mówi termoanemometr a wielkość założonej mocy urządzenia odbiega można zmierzyć przepływ powietrza na j. z. którą podaje producent. Jeżeli się nie zgadza to czyscisz. Dopiero jak dalej na wewnętrznej nie osiagasz prawidłowych parametrów wtedy ingerujesz w układ po podłączeniu manometru z amperomirzem widzisz co się dzieje z ukladem chlodniczym (ale kazdy to potrafi :D ) i przy okazji emitujesz czynnik w atmosferę. Chodzi mi o opracowanie metody pośredniej bez ingerencji w układ chłodniczy jaką zaklada ustawa tzn. organoleptyczną.

Testo dało nam narzedzia i wydaje mi się ze ktoś od nich powiniem służyć nam wsparciem, napewno sie im to zwróci.

Wracając do kaset jaką można założyć wartosc przeplywu z pomiaru z jednego wylotu? Producent podaje 2000m3/h.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

freegass

2016-06-07, 10:32:41
Użytkownik
stefanbud napisał(a):Wracając do kaset jaką można założyć wartosc przeplywu z pomiaru z jednego wylotu?
Po co chcesz mierzyć wylot, skoro to samo masz na wlocie, i jest jeden. Tyle, że potrzebujesz drugiego termometru na wylocie.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-07, 10:54:19
Top użytkownik
freegass napisał(a):
stefanbud napisał(a):Wracając do kaset jaką można założyć wartosc przeplywu z pomiaru z jednego wylotu?
Po co chcesz mierzyć wylot, skoro to samo masz na wlocie, i jest jeden. Tyle, że potrzebujesz drugiego termometru na wylocie.
Mierze na wlocie jednym a drugim na wylocie a stąd chce wiedziec bo wlot jest jeden a wylotow cztery. Jak mierze roznice temperatur to jest oki, ale jakbym chciał zmierzyć przeplyw powietrza to nie wiem jak się do tego pomiaru odnieść. Rozumiesz? Podzielic 2000 na cztery?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

freegass

2016-06-07, 13:28:54
Użytkownik
Jeśli chcesz zmierzyć przepływ przez czterostronną kasetę, to mierzysz prędkość na wlocie (najlepiej kołnierzem pomiarowym), albo osobno wyloty i sumujesz.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-07, 16:36:50
Top użytkownik
freegass napisał(a):Jeśli chcesz zmierzyć przepływ przez czterostronną kasetę, to mierzysz prędkość na wlocie (najlepiej kołnierzem pomiarowym), albo osobno wyloty i sumujesz.
Witam
Mam teraz nówki kasety na serwisie więc sobie sprawdzę na wlocie i po zsumowaniu na wylocie z założonymi z dtr. Bawiłes się w mierzenie wydajności?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bxz

2016-06-07, 17:33:13
Zaawansowany użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam
Czemu niemierzalna? Bawie się swoim termoanemometrem i dosyć precyzyjnie(przynajmniem mi się tak wydaje) wskazuje mi przepływ powietrza mierzony na wylocie j. w. (eksperymentuje na czystym nowym urzadzeniu zamontowanym przeze mnie u siebie w mieszkaniu). Mierze dokładnie wielkość kratki wylotowej, uwzgledniam 90% na żaluzje poziome, pionowe, siatki. Urzadzenie w trybie serwisowym lub na maxa on/off i powiem Ci ze wychodzą parametry takie jakie fabryka założyła. Mówię tu narazie o ścienniaku. Szczerze, to nie wiem jak zabrać sie do kaset a na tych zależy mi najbardziej. Nie wiem jak skorygować pomiar żeby uwzględnić cztery wyloty których wydajnosc łączna wynosi 2000m3/h. Przy ścienniakach sprawa jest prosta: mierzysz przeplyw jeżeli nie jest zbliżony do założonego to czyscisz wymiennik. W oprogamowaniu wpisujesz założony, wpisujesz wielkosc wylotu plus kotekte części czynnej wylotu, ustawiasz max wydajność klimatyzacji, dwie sondy termohigrometry, czekasz na ustabilizowanie sie pomiaru. Jeśli wymiennik jest czysty bo tak mówi termoanemometr a wielkość założonej mocy urządzenia odbiega można zmierzyć przepływ powietrza na j. z. którą podaje producent. Jeżeli się nie zgadza to czyscisz. Dopiero jak dalej na wewnętrznej nie osiagasz prawidłowych parametrów wtedy ingerujesz w układ po podłączeniu manometru z amperomirzem widzisz co się dzieje z ukladem chlodniczym (ale kazdy to potrafi Big Grin ) i przy okazji emitujesz czynnik w atmosferę. Chodzi mi o opracowanie metody pośredniej bez ingerencji w układ chłodniczy jaką zaklada ustawa tzn. organoleptyczną.

Testo dało nam narzedzia i wydaje mi się ze ktoś od nich powiniem służyć nam wsparciem, napewno sie im to zwróci.

Wracając do kaset jaką można założyć wartosc przeplywu z pomiaru z jednego wylotu? Producent podaje 2000m3/h.
Pozdrawiam

Hej,
Mierzyłem ścienniaka też, LG 2-3 letni przed i po serwisie.
Chciałem policzyć zysk sprawności wynikający z serwisu.
Do pomiaru łapałem 10 punktów, a termoanemometr wyliczał średnią.
Pomiar robiony kilkukrotnie dla sprawdzenia powtarzalności.
Wzrost wydajności procentowy na koniec wyszedł mniejszy, jak błąd pomiarowy, tylko po stronie pomiaru strumienia powietrza. Gdyby policzyć błędy pomiarowe reszty instrumentów...
Potem chciałem sprawdzić jaka jest efektywność invertera na automacie (celowałem na 50% mocy)
Zanim ogarnąłem wszystkie dane: przepływ, temperatury i wilgotność wlot wylot, temp i wilgotność zewnętrzaną, amperomierz; już się zmieniły dane wejściowe... poddałem się i tego nie liczyłem nawet.
Testo daje dane online mocy jw. To już dużo, bo w trybie serwisowym można stwierdzić czy urządzenia pracuje poprawnie. Mnie tylko brakuje online prądu żeby pokusić się o ocenę efektywności... nawet nie dla klienta, żeby poznać jednostki i wiedzieć które w jakich warunkach sobie radzą. A skoro ampery to ciśnienia i przegrzania... Ja jeszcze poczekam, bo to rozwiązanie nie spełnia moich oczekiwań, albo pomiar po powietrzu będę wpisywał katalogowy.
Pozdrawiam
NO
  • Odpowiedz

freegass

2016-06-07, 19:31:15
Użytkownik
aras napisał(a):Bawiłes się w mierzenie wydajności?
Nie, to nie moja bajka, ale jestem pełen podziwu dla Twojej kultury pracy.
  • Odpowiedz

byniom

2016-06-07, 19:33:35
Moderator
Kiedys miałem przypadek że nowa klima kilkumiesięczna nagle nie dawała rady . To był ścienniak 10kw i niechciał się wkręcićna 100% . Wszytsko wyglądało że jest dobrze a zwłaszcza filtry . Gdy otworzyłem grilla to filtry były jak nówka. Kiedy zmierzyłem przepływ anemomertrem wiatraczkowym i przeliczyłem jaka ma wydajność to się okazało że w danej chwili miał około 5Kw .Nie miałem wtedy jeszcze sond testo żeby mi w czasie rzeczywistym podawało ale i tak dało mi to do myślenia. Myślałem że elektronika szwankuje i coś mnie tknęło żeby wyjąć filtry i zdjąć panel całkowicie żeby nie było żadnych oporów , jak się okazało filtry od góry były całkowicie zapchane czyli gdzieś połowa ich powierzchni. Nie będę opisywał jak i dlaczego się zabrudziły tylko w tym miejscu ale po wyjęciu ich i umyciu klima dostała kopa i po ponownym pomiarze wyszło że ma tyle ile fabryka dała. W pomieszczeniu było około 28 st. więc wychodziło mi praktycznie tak jak podają producenci że w pomieszczeniu 28st. Inwerter robił wszystko żeby schłodzić ale jednocześnie nie dopuszczał do stworzenia warunków niekorzystnych dla sprężarki . Gdyby poszedł na 100% to by się zalewała tak jak to miało miejsce w on/off i wtedy praktycznie od razu się widziało że coś z przepływem powietrza zazwyczaj jest nie tal a tutaj niestety już trzeba pogłówkować Smile . Teraz jak mam smart sondy to pokazuje w czasie rzeczywistym i jest łatwiej bo tak jak ja zanim przeliczyłem to mogło się zmieniać a tutaj widać wszystko od razu.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-08, 12:39:03
Top użytkownik
Witam
Nie chce mocno krytykować Testo ale bluetooth ma trochę za maly zasieg. Podłączysz się do skraplacza dojdziesz do parownika już rozlaczone. I nieraz wcale nie daleko. Brakuje amperomierza w zestawie smart. Mogliby rozwinąć oprogramowanie o np. zapamietanie poszczegolnych parametrów żeby mozna było je umieścić na jednym protokole. Po za tym mam wrażenie że do obsługi wiecej niż dwóch sond trzeba wypasiony telefon czy tablet. Ja myślałem że mam wypasiony Big Grin. Moze byc jeszcze tak że lepiej chodzi na bluetooth 4.1 a ja mam 4.0 a z tego co kojarze. Jakie są Wasze doświadczenia?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-06-28, 14:22:25
Top użytkownik
Witam

No właśnie doczytałem że Testo wypuściło serie przyrządów do mierzenia wielkosci elektrycznych. Ciekawie wygladaja ale wydaje mi sie ze jedno zasluguje na uwagę to Testo 770-3.
Bezdotykowy pomiar na przewodach, które są gęsto ułożone, staje się niezwykle prosty i wiarygodny, dzięki amperomierzowi cęgowemu testo 770-3. Zastosowanie innowacyjnego mechanizmu cęg ułatwia chwytanie przewodu, dzięki czemu praca staje się niezwykle prosta. Flagowy model z serii mierników cęgowych oferuje wiele dodatkowych funkcji pomiarowych przydatnych w codziennej pracy, w tym również komunikację ze smarfonem za pomocą Bluetooth w celu utworzenia dokumentacji pomiarowej.

Korzyści:

Jedno z dwóch ramion cęg może być całkowicie wsunięte do urządzenia
Automatyczne rozpoznawanie prądu stałego i przemiennego (AC/DC) oraz duży, podświetlany, dwuliniowy wyświetlacz
Funkcja TRMS (pomiar rzeczywistej wartości skutecznej)
Komunikacja Bluetooth ze smartfonem lub tabletem (przy współpracy z aplikacją testo Smart Probe App)

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bxz

2016-09-04, 10:35:43
Zaawansowany użytkownik
https://youtu.be/rn_tLoT0kGo
NO
  • Odpowiedz

benedykt

2016-10-04, 22:21:07
Użytkownik
Jakby ktoś chciał to mam w dobrej cenie Testo 410i - nowy Smile

https://www.olx.pl/oferta/testo-termoane...hX08b.html
  • Odpowiedz

Czesio

2016-11-08, 11:39:15
Użytkownik
Witam

Chciałbym odkurzyć trochę ten temat, znaczy tylko częściowo. Chodzi mi o pomiar wydajności energetycznej urządzenia chłodniczego, głównie chodzi mi o urządzenia typu split. Może mi ktoś podpowiedzieć jakie parametry są potrzebne żeby uzyskać taki pomiar. Jestem w stanie zmierzyć wydajność chłodniczą parownika za pomocą sond Testo, mogę zmierzyć pobór prądu w kW miernikiem. Co jeszcze byłoby potrzebne? Jak to uczesać?

[Obrazek: uydYH-ALM1MHZWBBuDS21PGmeNEgig3J0EyorKSS...20-h745-no]
[Obrazek: aSTb-N8iH6-B714EzxuW7tZ73gqvtZ8bVU1YwmJw...20-h745-no]

Pozdrawiam
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-12, 11:28:58 przez Czesio.)
  • Odpowiedz

Czesio

2016-11-12, 12:06:06
Użytkownik
bxz napisał(a):Cześć,
...
Mam w pracy średni anemometr i b.dobry termoanemometr i wydajność jw jest niemierzalna Wink
Myślę że trzeba by zbudować tubę (szczelną) kierującą powietrze do średnicy anemometru...
Takie jak KIMO ma do kratek... ale każdy model inne wymiary... m3/h chyba się nie pomierzy...
Wentylatory o niewielkim sprężu i obrotach, myślę że straty po latach niewielkie, trzeba pomijać.
Tylko ja bym chciał wyniki z termohigrometrów mieć w tym samym czasie online z pomiarem prądu...
A tu w najlepszym przypadku jest dach pomiędzy i BT i 10m to za słabo...
Fieldpiece wiem że ma, ale nie ma dystrybucji i gwarancji w NO i nie kupią ;/
System dobry tylko przesył danych z tego nieszczęsnego amperomierza żeby był, żeby ten COP liczyć urządzeniami, protokół taki jak masz drukować... i wtedy jest o czym rozmawiać Wink
Pozdrawiam
Witam

Testo dało niedawno pomocne narzędzie w postaci miernika cęgowego 770-3, zostaje tylko słaby zasięg bluetooth żeby można było na jednym urządzeniu w czasie rzeczywistym z dwóch odległych urządzeń zapisać pomiar. Słabo moim zdanie rozwiązali kwestie oprogramowania Smart Sond. Wprawdzie program wyświetla wyniki np. natężenie w A lub moc w kW czy natężenie prądu rozruchowego(inrush) w osobnych okienkach pojawiającym się po podłączaniu miernika ale fajnie by było żeby pokazywał te parametry łącznie z parametrami chłodniczymi w jednym okienku.

Rozwiązać trzeba by było kwestie porównanie(zsumowania) wydajności jednostki wewnętrznej i poboru mocy w kW w czasie rzeczywistym w osobnym programie za pomocą wykresów zapisanych w czasie pomiaru czyli np. z dwóch smartfonów. Wydaje mi się że w jakimś osobnym programie.

Pozdrawiam
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
  • Odpowiedz

Alpak

2016-11-21, 07:33:06
Użytkownik
Czesio: jakim cudem masz 52Hz ?
  • Odpowiedz

barbie

2016-11-21, 19:56:48
Top użytkownik
na maxsa będzie 100 Hz .
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa