Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ogrzewanie klimatyzacja vs grzejnik elektryczny

8 Odpowiedzi, 12612 Wyświetleń

zapi17

2016-10-06, 20:50:47
Gość
Witam. Wynająłem lokal w którym ma być salon fryzjerski. Stare budownictwo. Ściany nie są ocieplane. Lokal wielkości 40m2- jedno duże pomieszczenie na parterze z lekkim łukiem na środku, wysokość pomieszczenia 2.50-2.70. Zastanawiam się co zda lepiej egzamin pod względem kosztów zużycia energii i sprawności ogrzewania: klimatyzacja czy grzejnik elektryczny(jeśli tak to jakiej mocy). Chciałbym aby na salonie było ciepło. Klienci nie mogą siedzieć z mokrymi głowami w zimnym pomieszczeniu. Jak sprawdzi się klimatyzacja w przypadku temperatur rzędu -15 -17 st C. W lokalu są także dwa zwykle grzejniki C.O jednak ich chciałbym używać jako ewentualne dogrzanie podczas jakiś większych mrozów... Jakiej mocy klimatyzator zastosować 3.5 kw czy może więcej? Głowna funkcja klimatyzacji ma być grzanie.

Co sadzicie o klimatyzacjach:
1. saunier duval- jaki?
2. samsung- jaki?
3. lg standard plus 5.0/5.3kw A++/A+ cena z montażem 4.300
4. lg standard plus 3.5/3.8kw A++/A+ cena 3200
5. elektroluks 3.5 kw cena z montażem 3500

Myślałem także o AUX Galaxy chłodzenie 3.5/ grzanie 4.5 A++/A++ z wbudowanym modułem wifi cena z montażem 3360.( ta propozycja najbardziej mnie kusi jak z gwarancja u tego producenta i niezawodnością?)

Ta ostatnia propozycja jest atrakcyjna ze względu na energooszczędność i wbudowany moduł...

Proszę o rade?
Z gory dziekuje za odpowiedzi...
ps. jak coś to jestem z malopolskiego i chetnie wybiore wasza ofertę.
  • Odpowiedz

manitou

2016-10-07, 07:08:29
Użytkownik
Ogrzewanie klimatyzacją będzie przez 80% sezonu grzewczego kosztowało 1/3 ogrzewanie zwykłym grzejnikiem. Przez pozostałe 20% będzie kosztowało 1/2 tego lub tle samo.
Dlaczego nie chcesz grzać grzejnikami? Co i za ile je zasila?
Rozważ jeszcze piece akumulacyjne. W porównaniu do klimatyzatora mają budowę cepa i są w zasadzie bezawaryjne. Dają przyjemne ciepło także przez promieniowanie czego nie ma klimatyzacja. Zajmują więcej miejsca i są w eksploatacji o ok 20-30% droższe od klimatyzatora w skali roku. Dobrze dobrane zapewnią ciepło nawet w czasie zimy stulecia przy dużych i długich mrozach. Nie wymagają zgody na montaż na elewacji. Wymagają dobrej instalacji elektrycznej i dużego przydziału mocy. Piszę z autopsji mam oba rozwiązania w 2 identycznych lokalach. Pozdrawiam!
aha na taki metraż (jakie szacujesz zapotrzebowanie na ciepło-100w/m2 czy więcej?) moim zdaniem potrzebujesz urządzenia 5-7/8kW. Zauważ, że moce przez Ciebie podane dotyczą temp. +7 przy -7 zostanie z nich ok 70% wartości.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-10-07, 07:12:19 przez manitou.)
  • Odpowiedz

obser

2016-10-07, 09:18:49
Top użytkownik
Zastanawiam się dlaczego nie chcesz iść drogą zainstalowanego już tam ogrzewania c.o.,może go rozbudować,coś dołożyć? Piece akumulacyjne są fajne,pracują w taryfie nocnej,ale cena porządnego pieca z dynamicznym rozładowaniem jest nawet większa od klimatyzacji,która w lecie zrobi robotę na chłodzeniu. Z klimatyzacją w zakładach fryzjerskich jest problem z czyszceniem parownika,bo używany rozpylany lakier skutecznie się tam osadza przyklejając co popadnie. Moim zdaniem rusz po najmniejszych kosztach,nawet jak w pierwszym sezonie dopłacisz do prądu,by czasem po roku nie demontować czegoś,bo klienci nie dopisują,a taki używany klimatyzator,to odzyskasz grosze.Jak lokal się przyjmie i zacznie porządnie zarabiać to pomyśli się o porządnym ogrzewaniem. Z praktyki wiem, klienci po roku dzwonią,że chcą abym zdemontował klimę i od nich odkupił.
  • Odpowiedz

miezala5

2016-10-07, 16:18:27
Top użytkownik
obser napisał(a):Zastanawiam się dlaczego nie chcesz iść drogą zainstalowanego już tam ogrzewania c.o.,może go rozbudować,coś dołożyć? Piece akumulacyjne są fajne,pracują w taryfie nocnej,ale cena porządnego pieca z dynamicznym rozładowaniem jest nawet większa od klimatyzacji,która w lecie zrobi robotę na chłodzeniu. Z klimatyzacją w zakładach fryzjerskich jest problem z czyszceniem parownika,bo używany rozpylany lakier skutecznie się tam osadza przyklejając co popadnie. Moim zdaniem rusz po najmniejszych kosztach,nawet jak w pierwszym sezonie dopłacisz do prądu,by czasem po roku nie demontować czegoś,bo klienci nie dopisują,a taki używany klimatyzator,to odzyskasz grosze.Jak lokal się przyjmie i zacznie porządnie zarabiać to pomyśli się o porządnym ogrzewaniem. Z praktyki wiem, klienci po roku dzwonią,że chcą abym zdemontował klimę i od nich odkupił.

To nieprawdopodobne jak różni moga być klijenci!
Napisz z ciekawości co jest powodem demontażu??? Bo napewno nie sa to rachunki za prad!
Ja jak zamontowałem fryzjerowi klimatyzacje to z jego salonu/polecenia mam naprawde kilku klijentów!
W lokalch użytkowych tylko klimatyzacja!!!
Żadne CO żadne piece akumulacyjne!
Ogrzejesz 5kw spokojnie bo masz jeszcze zyski ciepła w trakcie pracy!
masz bardzo duzo mozliwosci ustawien temperatury!
na noc mozesz ustawic 8C a godzne przed otwareciem 16
mozesz wysterowac ja sobie ze smartfona majac wifi w salonie
itd
itp
naprawde nie rozumiem kolegów piszacych przdemna
osobiscie mam grzejace klimy w bardzo wielu miejscach:wypozyczalnie sprzetu w gorach,salony fryzjerskie,domki campingowe,kwaiciarnie itp
Nikt nie narzeka!
W sumie nie odpisiwał bym na ten temat gdyby nie zdanie ze klijenci chca demontażu i odkupienia???
Bardzo mnie ciekawi powód?

Krótko mówiąc polecam!Gdyby było bliżej zamontował bym i wzioł odpowiedzialność za funkcjonowanie na siebie!Smile
Mam sprawdzone kilka jednostek z sredniej niskiej połki!Wink ale nie chce robic reklamy
Staram sie zakładać do grzania jednostki z -20C po katalogu i 5 lar gwarancji!

Powodzenia w Biznesie!

p.s CO dobrze mieć awaryjnie bo w zyciu to róznie bywa!Smile

\
  • Odpowiedz

miezala5

2016-10-07, 16:18:27
Top użytkownik
obser napisał(a):Zastanawiam się dlaczego nie chcesz iść drogą zainstalowanego już tam ogrzewania c.o.,może go rozbudować,coś dołożyć? Piece akumulacyjne są fajne,pracują w taryfie nocnej,ale cena porządnego pieca z dynamicznym rozładowaniem jest nawet większa od klimatyzacji,która w lecie zrobi robotę na chłodzeniu. Z klimatyzacją w zakładach fryzjerskich jest problem z czyszceniem parownika,bo używany rozpylany lakier skutecznie się tam osadza przyklejając co popadnie. Moim zdaniem rusz po najmniejszych kosztach,nawet jak w pierwszym sezonie dopłacisz do prądu,by czasem po roku nie demontować czegoś,bo klienci nie dopisują,a taki używany klimatyzator,to odzyskasz grosze.Jak lokal się przyjmie i zacznie porządnie zarabiać to pomyśli się o porządnym ogrzewaniem. Z praktyki wiem, klienci po roku dzwonią,że chcą abym zdemontował klimę i od nich odkupił.

Napisz z ciekawości co jest powodem demontażu??? Bo napewno nie sa to rachunki za prad!
Ja jak zamontowałem fryzjerowi klimatyzacje to z jego salonu/polecenia mam naprawde kilku klijentów!
itd
itp
osobiscie mam grzejace klimy w bardzo wielu miejscach:wypozyczalnie sprzetu w gorach,salony fryzjerskie,domki campingowe,kwaiciarnie itp
Nikt nie narzeka!
W sumie nie odpisiwał bym na ten temat gdyby nie zdanie ze klijenci chca demontażu i odkupienia???

Krótko mówiąc polecam!Gdyby było bliżej zamontował bym i wzioł odpowiedzialność za funkcjonowanie na siebie!Smile
Mam sprawdzone kilka jednostek z sredniej niskiej połki!Wink ale nie chce robic reklamy

Powodzenia w Biznesie!

\
  • Odpowiedz

zapi17

2016-10-07, 20:00:37
Nowy użytkownik
co do C.O to niebardzo chcialbym sie w to bawic poniewaz instalacja jest rozprowadzona po calym domu a ja mam wynajete tylko pomieszczenie na parterze. Salon jest wtrakcie remontu a kotlownia jest za sciana zawsze jest wieksze zakurzenie wydymanie z pieca rozpalanie dorzucanie do pieca przywuz wegla itd niezbyt to praktyczne... Umowe mam taka ze wrazie wiekszych mrozów własciciel pali sobie tam na wlasna reke a ja w to nie musze ingerowac finansowo czy cos jednak te trzy grzejniki ktore mam na salonie zawsze cos podgrzeja... i to ma sluzyc jako alternatywne zródło ciepla w razie wiekszych mrozów...

Jako główne ogrzewanie ma byc klima... tylko jakiej mocy przypomne ze pomieszczenie to 38m2 beda tam suszarki lampy i inne zródła dodatkowego ciepla. Wiadomo w ciagu godzinki klienci wchodza 3-4 razy sa otwarte drzwi...

Modele ktore by mnie najbardziej interesowaly to
a) aux galaxy A++/A++ model asw-h12/LAR1DI-RU SEER 8.4 SCOP 4.7 3.5 chlodzenie 4.5 grzanie( ta opcja jestem najbardziej zainteresowany)

b) aux liberty A++/A+ model asw-h18a4/lhr1di-eu seer 6.1 scop 4.0 5.1 chlodzenie 5.4 grzanie

c) LG standard plus tylko nie wiem jakiej mocy...

d) elektrolux tylko tez nie wiem jakiej mocy itd prosze o dalsze wypowiedzi
  • Odpowiedz

obser

2016-10-08, 10:11:34
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):

itd
itp
Nikt nie narzeka!

Powodzenia w Biznesie!

Powodem demontażu i jakoby pretensji nie jest prąd tylko niewypalony interes (miejsce,personel).Ile dasz za klimę jak ją zdemontujesz 20% katalogu? Ja założyłem też paru fryzjerów,salon Orange,sklepiki odzieżowe.Ale chciałbym Klientów statecznych,a nie otwiera biznes pełną parą , a potem płacze żebym odkupił.Sam u siebie w sklepie mam tylko inwerter i bardzo fajnie,bo grzeję kiedy chcę,ustawiam zimą +8 i się nie martwię,miałem piec dynamiczny,fajny,ale jak się grzeje non-stop,to taryfa nocna świat. Jestem jak najbardziej za ,ale studzę trochę nowych biznesmenów,aby nie płakali jak nie pójdzie.Awaryjnie,to nawet ja mam kilka grzejników i przez czas na załatwienie awarii mogę Klientowi pożyczyć. Kolega z salonu Orange po drugi sezonie zakomunikował,że klima się spłaciła,ogrzewał elektrycznymi grzejnikami,tylko raz na 20 min puścił chłodzenie,bo to stary budynek i trzyma chłod latem.Po pierwszym sezonie zmienił system ogrzewania i obliczył,że efektywniej jest jesienią ustawić 21 st i tak do ciepłych dni bez ruszania pilota.ma miernik prądu i wyliczył,że gonienie temperatury po weekendzie jest nieopłacalne. Co do fryzjerów też są zadowoleni,ale niektórzy przesadnie używają lakier i czyszczenie trzeba robić cześciej,ale jest to już opanowane,zależy też od położenia jednostki wewnętrznej.

\
  • Odpowiedz

manitou

2016-10-08, 20:45:57
Użytkownik
Tylko podpowiem, że do ogrzewania ZDECYDOWANIE należy zakupić urządzenie przypodłogowe lub konsolę. Mam w układzie multi i takie i takie jednostki i do grzania konsola jest dużo lepsza. Naturalny i "logiczny" rozkład temp. czyli ciepło tam gdzie ludzie a nie pod sufitem. pozdrawiam!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa