Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Grzanie klimatyzatorem dla początkującego

8 Odpowiedzi, 10337 Wyświetleń

Daniel16lp

2016-10-11, 08:10:58
Nowy użytkownik
Witam!
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, ze w temacie klimatyzatorów jestem totalnym laikiem i zwracam sie do Was z prośba o pomoc. Także proszę o wyrozumiałość i juz zaczynam...

Wraz z narzeczoną zdecydowaliśmy sie na mieszkanie w kamienicy, 74m2. Mieszkanie to ma dwa 20m2 pokoje, trochę mniejsza kuchnie, malutka łazienkę i oczywiście przedpokój. Mieszkanie jest do generalnego remontu, łącznie z wymiana okien i drzwi. Nie ma także żadnego ogrzewania poza dwoma piecami kaflowymi, które są w bardzo dobrym stanie i stoją w obu pokojach. Nie wiedziałem, ze w ogóle istnieje cos takiego jak grzanie klimatyzatorem. Dowiedziałem sie o tym na innym forum, ale tam temat padł, a ja w sumie nie dowiedziałem sie nic więcej.

Chciałbym wiedzieć, jak to działa, jak wyglada montaż, ile takich urządzeń trzeba zamontować w przypadku wyżej opisanego mieszkania, jak z głośnością pracy takiego urządzenia? No i oczywiście, ile takie urządzenia kosztują i ile kosztuje montaż? Oczywiście orientacyjnie, zdaje sobie sprawę ze ceny są różne. I przede wszystkim, czy w przypadku takiego mieszkania takie ogrzewanie ma sens?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam!
  • Odpowiedz

Bolas

2016-10-11, 09:37:32
Zaawansowany użytkownik
Masz trzy wyjścia albo montujesz w mieszkaniu knałówkę gdzie powietrze ciepłe jak i zimne jest rozprowadzane kanałami ukrytymi pod sufitem, SPLITA lub Multi SPLITA gdzie jedn wewnętrzna jest na ścianie w każdym pokoju osobno. Oczywiście na srogie zimy dobrze zaopatrzyć się w jakiś grzejnik elektryczny gdyby klima ci nie starczyła mowa tu o temperaturach poniżej -20'C ale tak jak piszesz masz jeszcze do dyspozycji piece kaflowe. Do każdego z urządzeń będziesz potrzebował pozwolenia na montaż jedn.zewnętrzej na elewacji od administratora budynku chyba że można ją założyć na balkonie. Koszt takiej instalacji to wg mnie min 5tys w górę. Czy ma sens? Wszystko zależy od zapotrzebowania lokalu na ciepło ale tego ci nikt nie wywróży.
  • Odpowiedz

barbie

2016-10-11, 10:54:16
Top użytkownik
wstaw do pieców kaflowych grzałki elektryczne i załatw nocną taryfę .
  • Odpowiedz

Bolas

2016-10-11, 11:05:29
Zaawansowany użytkownik
I przy okazji większe zasilanie na przyłączu.
  • Odpowiedz

Daniel16lp

2016-10-11, 11:27:46
Nowy użytkownik
Zainteresowałem sie tematem, ponieważ na tamtym forum, bodajże muratora, powiedziano mi ze na moje warunki to najtańsze i najlepsze rozwiązanie, dodając nagrzewnice od sporych mrozów i kable grzejne w łazience. Pierwotnie zastanawiałem sie nad gazem, ale tego cholerstwa używam teraz i na 27m2 przy temperaturze max. 21stopni w mieszkaniu płace po 250-300 zł.

Myślałem tez o tych gralkach elektrycznych ale każdy co rusz powtarza mi, ze nawet ma nocnej taryfie rachunki mnie zjedzą, tak samo jak i z gazem.

Powiedzcie mi jeszcze jak z hałasem? I jakie są koszty eksploatacji takich urządzeń? "Nabija" sie je co jakiś czas jak tradycyjne klimatyzatory?

Przepraszam za łopatologiczne pytania, ale jak mówiłem, nie mam o tym zielonego pojęcia, właściwie teraz uczę sie tematu.
  • Odpowiedz

Amfan

2016-10-11, 13:20:54
Top użytkownik
A kamienica jest pod konserwatorem?
  • Odpowiedz

Bolas

2016-10-11, 21:24:00
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli z instalacją nic ci się nie stanie to nic nie nabijasz tylko przeglądy min 1 w roku. Co do korzyści to takie że latem potrafią schłodzić czego grzałki w kafloku ci nie dadzą. Sprawność czy tez zużycia nikt ci nie wywróży bo zależy ona od wielu czynników spośród których temp. zewnętrzna to najistotniejszy punkt.
  • Odpowiedz

colvic

2016-11-06, 22:06:11
Nowy użytkownik
o opłacalności znajdziesz w tym wątku http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/9...a-do-gazu/. A z praktyki ogrzewam lokal firmowy klimatyzatorem. Koszty w praktyce 50% ceny ogrzewania prądem. Powinno być niby taniej ale nikt jak ma taniej nie oszczędza i w efekcie temperatura jest wyższa niż jak było grzane prądem. Stąd wynika tylko taki spadek kosztów w ogrzewaniu. Pierwszy sezon ogrzewaliśmy grzejnikami elektrycznymi a kolejne tylko klima. W domu mamy piec na miał. Jako, że wracam z pracy w nieustalonych godzinach a piec potrafi zgasnąć o różnej porze awaryjnie zainstalowałem klimę 6kW. Początkowo służyła tylko do dogrzewania. z powodzeniem obsługiwała parter sporego domku. Po jakimś czasie dokupiłem pompę powietrze woda i podłączyłem do starej instalacji pieca miałowego. Jedyna zmiana polegała na zmianie z układu otwartego na zamknięty. Montowałem u klientów kilka klimatyzatorów tylko w celach grzewczych. Nigdy nie były to topowe modele specjalne do grzania tylko lepsze marki ale podstawowe urządzenia. Nie spotkałem się z narzekaniami. Jeśli tylko moc grzewcza jest odpowiednio dobrana powinno wszystko zadziałać. Niestety w twoim przypadku widzę sporo problemów. Mam z tym praktykę gdy z właśnie montuję taki system ogrzewania na multisplicie (jeden agregat zewnętrzny plus trzy jednostki wewnętrzne). Mieszkanie jest w starej kamienicy. Po kolei najpierw musiałem uzyskać zgodę wspólnoty mieszkaniowej na konkretne urządzenie w konkretnej lokalizacji na konkretnej ścianie. Oczywiście z kartami katalogowymi ile to wydziale hałasu itp. Następnie po uzyskaniu zgody wspólnoty i dokonaniu opłaty za zgodę musiałem uzyskać zgodę konserwatora zabytków. Budynek nie jest zabytkowy ale stoi w pobliżu zabytków i zgoda konserwatora musi być. Okazało się, że klima ma wisieć na ścianie która przylega do obcej działki. W zasadzie klimatyzator sięgałby kilka centymetrów na obcą działkę. Oczywiście niezbędna była zgoda tego właściciela. Itp przygody. Osobiście zdecydowałem się na wariant z klimą z powodu jak myślałem miej upierdliwej procedury zezwoleń uzgodnień itd jakie mają miejsce przy ogrzewaniu gazowym. Zapewnieniu jednym urządzeniem kwestii ogrzewania jak i klimatyzacji latem. Najbardziej istotna była jednak cena jak wyliczyłem koszt instalacji klimatyzatorów nawet osobnych do każdego pokoju byłby niższy nawet o 50% od kompletnej instalacji z kotłem gazowym. Mieszkanie na parterze konieczność wykonania kanałów z kwasiaka i oczywiście kompletna instalacja co. Proponuję zacząć od wstępnych uzgodnień z sąsiadami i z konserwatorem. Jak nie będzie zgody to polecam albo przejść na gaz jak jest lub wywalić piece kaflowe i wstawić małe piecyki samoobsługowe na pellet.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa