Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Miniaturowa chłodziarka oparta o kompresor Aspen

9 Odpowiedzi, 7457 Wyświetleń

scogoaf

2016-11-01, 16:28:13
Nowy użytkownik
Dzień dobry,

Pracuję nad urządzeniem, które wymagało będzie zbudowania niewielkiej chłodziarki (moc cieplna urządzenia to max. 100W). Myślę, żeby wykorzystać dostępne miniaturowe kompresory, takie jak ten z linka: http://www.aspencompressor.com/Download%...n_2014.pdf

Czy ktoś z szanownych Forumowiczów dysponowałby chęciami i wiedzą, aby skonstruować prototyp takiego urządzenia? Dodam, że w temacie chłodnictwa moja wiedza jest bardzo znikoma (wiem co to kelwin i dżul Wink, niestety, więc musiałbym całkowicie polegać na Tobie Wink

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
B
  • Odpowiedz

mg

2016-11-01, 17:24:51
Top użytkownik
czy układ musi być oparty o te kompresory? Wole Danfossa albo Asperę?
  • Odpowiedz

p.obelix

2016-11-01, 18:12:45
Zaawansowany użytkownik
To może szerzej co dokładnie chcesz zbudować, 100wat przychodzi mi namyśl chłodzenie podkręconego procesora w komputerze Big Grin
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

mg

2016-11-01, 18:24:20
Top użytkownik
Raczej lodówki samochodowej... Idzie zima można się zająć eksperymentami , ważne aby wszystko było wyłożone ,,kawe na ławe" Smile
  • Odpowiedz

scogoaf

2016-11-01, 18:32:33
Nowy użytkownik
Ok, to odrobinę więcej szczegółów, jednak nie za dużo, bo konkurencja nie śpi Wink Więcej szczegółów w wiadomości prywatnej, ale... Czynnik chłodzący z tej chłodziarki wprowadzony byłby do zwojnicy w zbiorniku z cieczą chłodzącą (np. woda z glikolem). Stamtąd poprzez pompkę ciecz ta jest rozprowadzona po układzie, gdzie się nagrzewa i wraca do zbiornika w celu wychłodzenia. Temperatura docelowa czynnika chłodzącego to 15-20 st. C. Tą część układu już mam gotową i działa wszystko bardzo dobrze przy wykorzystaniu innego rodzaju wymiany ciepła. Myślę teraz właśnie nad rozbudowaniem chłodzenia o tenże lub inny, ale miniaturowy) kompresor wraz z peryferiami.
Cytat:czy układ musi być oparty o te kompresory? Wole Danfossa albo Asperę?
Niekoniecznie, po prostu wiem, że podobne miniaturowe chłodziarki wykorzystują ten kompresor, stąd link do tegoż produktu. Sterowanie, czytanie temperatury, itd. itd. jestem w stanie wykonać samodzielnie. Generalnie chodziłoby tylko o wstawienie parownika, zaworu rozprężającego, i co tam jeszcze byłoby potrzebne (wiecie sami lepiej). Później prosiłbym o polutowanie i nabicie tegoż cacuszka Wink

B.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-01, 18:32:57 przez scogoaf.)
  • Odpowiedz

p.obelix

2016-11-01, 19:28:39
Zaawansowany użytkownik
Zamiast zaworu rozprężnego kapilara przy takiej pchełce. Druga wężownica jako parownik w tym samym zbiorniku lub wymiennik rurowy przeciw prądowy. Skraplacz powietrzny. Czyli szukasz wykonawcy a nie porady?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

scogoaf

2016-11-01, 19:48:31
Nowy użytkownik
Najpierw szukam porady, a następnie wykonawcy. Wszystko się zgadza Wink
  • Odpowiedz

mister

2016-11-01, 20:16:37
Zaawansowany użytkownik
najpierw to poszukaj ceny tego kompresora bo może ci się odechcieć zabawy
  • Odpowiedz

scogoaf

2016-11-01, 20:21:24
Nowy użytkownik
mister napisał(a):najpierw to poszukaj ceny tego kompresora bo może ci się odechcieć zabawy

Ceny znam, nie są mi straszne. Zabawy też mi się nie odechce. Niezmiernie dziękuję za cenną uwagę.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa