Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

uprawnienia f-gazy a zmiana firmy

10 Odpowiedzi, 10475 Wyświetleń

mateusszzzz

2016-11-13, 19:59:34
Nowy użytkownik
jak jest z f-gazami? czy po zmianie firmy ktora mi je opłaciła one bedą wazne? Czy wystarczy mi ich numer?
  • Odpowiedz

Bolas

2016-11-13, 22:36:06
Zaawansowany użytkownik
Uprawnienia są imienne nie firmowe.
  • Odpowiedz

wit

2016-11-14, 10:38:51
Top użytkownik
-byłeś na kursie ? -zdałeś egzamin ? -bo po pytaniu to mam wątpliwości czy uprawnień nie znalazłeś w kapuście...

Nie ważne kto na kurs/egzamin kierował i płacił. Uprawnienia Osobowe/personalne są jak sama nazwa wskazuje -przypisane do osoby. Czy jak szef Ci zafunduje prawo jazdy -to zmieniając pracę oddajesz prawko?

Tutaj -uprawnieniem jest numer certyfikatu i wpis na stronie UDT.
Sztywnik -to tylko "legitymacja" która to potwierdza. Sztywnik chyba masz i nosisz ze sobą i po prostu go nie oddajesz pracodawcy. To Twoja "legitymacja."
Sam sztywnik -można też wystąpić do UDT o wydanie wtórnika.

Inna sprawa jak masz sformułowaną umowę z aktualnym pracodawcą... czy podpisywałeś jakieś aneksy itp. -mogą kazać Ci zwracać kasę za kurs lub egzamin jeśli się zwolnisz... Nikt nie musi kształcić pracownika dla innych...

Uprawnienia firmowe/przedsiębiorcy -przypisane są do firmy. To też uprawnienia f-gazowe ale inny rodzaj.
W pytaniu chyba chodziło o personalne ?
  • Odpowiedz

mateusszzzz

2016-11-14, 21:29:06
Nowy użytkownik
Byłem na kursie- trwał całą godzinę, a kolejna była poświęcona na test i odpowiedz ustna przed egzaminatorem. Ten temat tak sie składa, że nie był poruszony.
Sztywnika nie mam, po prostu nie dostałem od firmy. Dostałem tylko numer uprawnien i to dopiero jak musiałem go wpisać w protokole po jakims przglądzie.
Tak, chodziło mi o personalne- dzieki za odpowiedz. Przynajmniej wystąpie o wtórnik.
Czyli osoba która otworzy działalność musi wyrabiać uprawnienia firmowe?
  • Odpowiedz

wit

2016-11-14, 22:33:10
Top użytkownik
tak. musi firmowe.

Są 2 rodzaje uprawnień przedsiębiorcy i personalne
-to też jest na kursie -i jest wymagane na egzaminie -przynajmniej jeśli egzamin jest na poważnie i zgodnie z wymogami... -też powinieneś to wiedzieć -skoro masz uprawnienia...

uprawnienia persolnalne (osobowe) -trzeba zdać egzamin -nie być karanym za przestępstwa przeciw środowisku itp.
Uprawnienie to daje prawo konkretnej osobie dotykać się do układów chłodniczych. Można pracować jako serwisant, monter, sprzedawca - tu może być różny zakres uprawnień -różne kategorie... Certyfikat personalny zaświadcza że dana osoba ma wymagane kwalifikacje do pracy z f-gazami w zakresie na jaki został wydany.

I są uprawnienia przedsiębiorcy -zaświadczające, że firma zatrudnia certyfikowany personel (przynajmniej jedną osobę z uprawnieniami personalnymi), że ma ustawowe minimum wyposażenia -jest lista koniecznych narzędzi -zarządzenie
oraz, że ma wdrożone procedury dokumentowania napraw ,rozliczania czynnika itp.
i to jest sprawdzane przed wydaniem certyfikatu "firmowego" . oczywiście jest także opłata...

Usługi z f-gazami może wykonywać tylko firma z certyfikatem przedsiębiorcy -wykorzystując do tego pracownika z certyfikatem personalnym.
czyli potrzebny i taki i taki certyfikat.
Mając tylko certyfikat personalny -możesz się zatrudnić w firmie z certyfikatem przedsiębiorcy...
lub na jakieś umowy zlecenia itp pracować dorywczo dla takiej firmy... (tylko, że taka firma musi mieć też pracownika etatowego z certyfikatem -bo na nikogo dorywczego nie dadzą cert. firmowego)

A propo sztywnika -to jest coś w rodzaju legitymacji- i firma ma obowiązek to wydać. właściwie powinno przyjść na adres osoby która zdała egzamin i spełniła warunki a nie na adres firmy... -to Twój osobisty dokument... To powinieneś mieć ze sobą przy każdej pracy z czynnikami f-gaz.
Tak jak prawo jazdy -ma mieć kierowca a nie leżeć gdzieś w firmie... złóż w firmie pisemny wniosek- podanie niech Ci wydadzą Twój osobisty sztywnik.

egzamin -a podłączałeś stację odzysku, lutowałeś na twardo itp ? bo egzamin to i część praktyczna... to co piszesz to jakieś "dziwne jest"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-11-14, 22:36:15 przez wit.)
  • Odpowiedz

mateusszzzz

2016-11-15, 16:47:26
Nowy użytkownik
Nie było części praktycznej w tej wersji co piszesz. Co prawda był cały sprzęt do tego potrzebny ale ,,cześć praktyczna'' ograniczyła się tylko do paru pytań w stylu jak wymienić olej w sprężarce, opisać miernik cęgowy, ogólnie opowiedzieć jak działa układ chłodniczy itp.
Wielkie dzięki za info.
  • Odpowiedz

Artic

2016-11-16, 06:58:13
Zaawansowany użytkownik
Wiem Panowie że nie na temat ale trafia mnie jak coś takiego czytam.

GODZINNE SZKOLENIE I MAM UPRAWIENIA?
Jak ta branża ma być poważna ?
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Bolas

2016-11-16, 10:47:04
Zaawansowany użytkownik
Chwaląc się takimi szkoleniami kręcimy bata sami na siebie. Jak widać nadal w tym kraju liczy się papier a nie rozsądek.
  • Odpowiedz

wit

2016-11-16, 22:07:47
Top użytkownik
Artic -godzinne szkolenie to jeszcze niby ujdzie -w końcu egzamin można zdawać bez żadnego szkolenia...

Jak ktoś ma szkółkę/ praktykę -szkolenie robi się szczegółem...
-choć wg mnie lepiej bez szkolenia dla tych co są fachowcami -niż godzina udawania, że się nauczy tych co nie umieją...
godzina szkolenia to brzmi śmiesznie... Pytania jak w tym wątku są skutkiem takich godzinnych szkoleń...

ale egzamin jak w opisie -na niby bardzo poważny certyfikat... ech...
aż nasuwa się powiedzonko z bardzo dawnych lat... "nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie... " chłodniarza ?
  • Odpowiedz

Artic

2016-11-20, 00:40:12
Zaawansowany użytkownik
Wit- wszystko okey zakładając że wszyscy są fachowcami i są odpowiedzialni.

Zgodzisz się ze mną że naprawdę stanowcza większość ,,fachowców" pierdzieli robotę na potęgę. Uważam że nowe uprawnienia powinny być wydawane osobą które się wykazały jakimiś umiejętnościami i doświadczeniem a nie być rozdawane każdemu z ulicy kto się nauczy odpowiedzi na pamięć. Jasne fajny biznes zrobiły pseudo uczelnie na nowym rozporządzeniu ale branża nie zmieniła się ani o trochę. Dalej nie ma wiedzy jak wykonywać szczelne połączenia, montować rurociągi czy zapobiegać ulotą czynnika. Miałem nadzieje że nowa ustawa to zmieni, niestety zawiodłem się.
PS:W hydeparku zakładam wątek na temat instalacji wykonanych przez ,,certyfikowane firmy" pośmiejmy się i może tam pomówmy o tym zagadnieniu.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa