Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Opłaty środowiskowe i sprawozdania odpadowe

6 Odpowiedzi, 8079 Wyświetleń

Konrad_M

2016-02-09, 19:35:13
Nowy użytkownik
Witam.
Od niedawna prowadzę działalność gospodarczą i przyszedł czas na złożenie sprawozdań z zeszłego roku za korzystanie ze środowiska (do 31 marca) i za gospodarowanie odpadami (do 15 marca).
Opłaty za korzystanie ze środowiska należy naliczać samemu i przesłać do urzędu marszałkowskiego jeżeli opłata nie przekroczy 800 zł to się jej nie płaci. OK
Ale jak to wygląda w praktyce??
Co w naszej branży podlega opłacie za korzystanie ze środowiska??
Co to za sprawozdanie z gospodarowania odpadami, co jak tam mam wpisać?? Jakie odpady??
Przeczytałem to pod czerwonymi linkami (,,opłaty środowiskowe" i ,,odpady") http://www.mazovia.pl/ekologia-i-srodowi...dowiskowe/
http://www.mazovia.pl/ekologia-i-srodowisko/odpady/
i zgłupiałem.
Może mi to ktoś wytłumaczyć jak to wygląda w naszej branży bo na razie według mnie to ja nie mam żadnych odpadów, ani nie korzystam, ze środowiska (bo przecież nie wypuszczam czynnika chłodniczego w powietrze a stare części zostają u klienta - nie należą do mnie).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-02-09, 19:41:25 przez Konrad_M.)
  • Odpowiedz

Olga_S

2016-12-12, 08:47:47
Nowy użytkownik
Hej,

miałam ostatnio podobną zagwozdkę, skończyło się na skorzystaniu z firmy zajmującej się outsourcingiem środowiskowym ([reklama]). Nie miałam czasu na dogłębną analizę przepisów, więc wolałam trochę zapłacić i powierzyć, to zadanie komuś kto się na tym zna. Zrobili mi dogłębną wycenę wraz z interpretacją co i jak.
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-01-08, 19:22:12
Moderator
Mi po kontroli kazali zdawać chociaż złom i makulaturę. Więc zbieram kartony i oddaję raz w roku. W skupie patrzą jak na wariata bo mam ledwo kilkadziesiąt kg. Musisz mieć kartę przekazania odpadu, prowadzisz rejestr i raz w roku wysyłasz to do marszałka.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Bolas

2017-01-09, 19:17:47
Zaawansowany użytkownik
Moja księgowa się tym zajmuje. Dodatkowa opłata roczna i mam spokój.
  • Odpowiedz

snoze

2017-02-21, 07:02:03
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Mi po kontroli kazali zdawać chociaż złom i makulaturę. Więc zbieram kartony i oddaję raz w roku. W skupie patrzą jak na wariata bo mam ledwo kilkadziesiąt kg. Musisz mieć kartę przekazania odpadu, prowadzisz rejestr i raz w roku wysyłasz to do marszałka.

gdzie oddajesz złom i makulaturę?
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-02-25, 08:22:14
Moderator
snoze napisał(a):
Shitashii napisał(a):Mi po kontroli kazali zdawać chociaż złom i makulaturę. Więc zbieram kartony i oddaję raz w roku. W skupie patrzą jak na wariata bo mam ledwo kilkadziesiąt kg. Musisz mieć kartę przekazania odpadu, prowadzisz rejestr i raz w roku wysyłasz to do marszałka.

gdzie oddajesz złom i makulaturę?

No na skupie, a gdzie? Muszą mi podbić KPO itd.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa