Witam.Pompa ciepła daikin jed.zew.dwu wentylatorowa jedno fazowa jed.wew.orginał daikin.służy do grzania wody użytkowej oraz ogrzewanie budynku,podczas ostatnich dużych mrozów znacznie zmalała wydajnosc tego urządzenia,czy to dormalne,bo spotkałem się z wieloma opiniami?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
pompa ciepła daikin
21 Odpowiedzi, 17944 Wyświetleń|
to normalne że w niskich temperaturach wydajność spada .
2 dni temu kolega zawołał mnie do Daikina. Nie dość że przy -20 wywala mu bezpieczniki to przy -14 ustawione na 55st zasilanie ma z ledwością 37 z załączonymi grzłkami! Sęk w tym że ma strasznie spierdolone podłączenie bo ktoś podłączył mu to w "rozliczeniu" i teraz próbuje ich zmusić do poprawnego montażu - już od 2lat
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-01-11, 21:20:19 przez Bolas.)
![]() Tak więc w odpowiedzi na twoje pytanie tak urządzenia powietrze woda mają swoje ograniczenia temperaturowe natomiast są one wyposażone w grzałki które te problemy powinny niwelować.
grzałka jest do bojlera .
Dlatego ja nie chcę pompy ciepła. Dobre ocieplenie, piec na pelet lub eko groszek i spokój bez martwienia się o opłaty za prąd przy dogrzaniu.
Tak ale z drugiej strony instalowanie paleniska na stały opał przy domu który przy minus 20 stopniach Celsjusza potrzebuje 7 kilowatów energii to jednak nieporozumienie.
Dlatego dobrze mieć jakieś alternatywne ogrzewanie na taki wypadek jak ostanie mrozy.
Dla tego do mojego domu jeszcze nie ukończonego mam w planach wyposażyć salon w kominek z płaszczem wodnym i pompa powietrze woda.Zimy u nas praktycznie nie ma bo te pare dni z temperaturą poniżej -5 jakoś przeżyję na kominku.
Czyli chcesz połączyć niskotemperaturowe źródło ciepła w systemie zamkniętym z wysokotemperaturowym w systemie otwartym? można ale potrzeba dużo dodatków typu sprzęgło hydrauliczne i mieszacze. Tylko po co skoro wszystkie markowe oryginalne pompy pow-woda mają grzałki back up na te kilka dni w roku... kominek w takim połączeniu chyba lepiej w systemie powietrznym a jeśli będziesz miał grzałki to i tak będzie raczej ozdobą.
Czyli chcesz połączyć niskotemperaturowe źródło ciepła w systemie zamkniętym z wysokotemperaturowym w systemie otwartym? można ale potrzeba dużo dodatków typu sprzęgło hydrauliczne i mieszacze. Tylko po co skoro wszystkie markowe oryginalne pompy pow-woda mają grzałki back up na te kilka dni w roku... kominek w takim połączeniu chyba lepiej w systemie powietrznym a jeśli będziesz miał grzałki to i tak będzie raczej ozdobą.
Pompa ciepła będzie wyłączona całkowicie jak stwierdzę że jest nieefektywna przy -? bo jakoś dogrzewanie grzałką o takiej mocy mi nie pasi
Kominek i tak chce mieć w salonie wiec jak już to niech będzie z płaszczem .Niech grzeje w te parę lub nawet paręnaście ekstremalnie zimnych dni.Mam kuzyna instalatora CO ja poradzę sobie przy pompie.Właściwie to jeszcze wszystko do przemyślenia Możliwości jest wiele Można też dociągnąć gaz.Znajomy właśnie mi opowiadał przez co przechodził aby mieć w domu GAZ Pozwolenia mapki ,instalacje ,instalatorzy dużo pieniędzy i wrażenie że wszyscy po drodze robią ci wielką łaskę.Rachunki za ogrzewanie w brew opiniom wcale nie takie małe do tego masz w domu tykającą trującą bombę W ciągu 4 lat wymienił już 2 płytki po 1000zł w piecu Jedyne co na plus to wygoda
Ech tyle ludzi piszą o tym ogrzewaniu a przecież wszystko się sprowadza do ceny nośnika energii za kWh i zapotrzebowania na ciepło przy danej temp. zew. I te wszystkie "ogrzeje, nie ogrzeje, da radę, nie da rady" a zwłaszcza pytania w stylu: " ile zapłacę za grzanie pompą przy pow 120m2" rozbrajają mnie. Przy obecnych urządzeniach możesz spokojnie założyć COP na poziomie ok 3 czyli w g11 masz 0,58 gr/3 = 0,19 gr za 1 kWh ciepła. Przy gazie na kondensacie masz 20-24 gr za 1 kWh ciepła. Tylko urządzenie grzewcze prostsze. "tykająca bomba"? bez przesady... Ostatnio wymieniałem u babci kocioł gazowy spawany w latach 70: działa przez 40 lat i nie wybuchł. A nie miał żadnych zabezpieczeń. Jeżeli gaz dostępny to ja bym z niego korzystał do CWU, gotowania i CO ale jeśli podłączenie ma być trudne i drogie- to nie. Te grzałki w pompach ciepła są demonizowane-przecież działają kilka dni w roku-w bilansie rocznym są w zasadzie niezauważalne no ale jak ludzie słyszą że grzałki mają po 6-9 kW to się boją. Ja nie mialem wyboru-grzeję 75m2 multi Sinclaira z EEV o mocy nom ok 9kW i jak były teraz te morzy po -20 to działał dalej, utrzymywał zadane +8 stopni bo byłem na wyjeździe a jak wróciłem i było -15 to podniósł do 20 bez problemu. Powodzenia przy wyborze.
Dzięki za podpowiedzi,co do tej p.c.daikin wszystko ok.serwis stwierdził że wszystko gra.
Oczywiście że grzałki są właśnie na te dni kiedy PC nie da sobie rady w naszym klimacie a takich dni w zimie jest kilka w ostatnich 5latach można to sobie sprawdzić bo te kilka kWh wielkiej miesięcznej różnicy nie zrobi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-01-12, 22:02:28 przez Bolas.)
Co do ogrzewania kominkiem to można je już podłączać na instalacji zamkniętej i nie jest to już wielki koszt ale kominek to najmniej sprawne źródło ciepła jakie można sobie zamontować w domu i najdroższe jeżeli patrzymy na stosunek ceny do sprawności i obsługi. Niestety wielu klientów jest w stanie za ten klimat wywalić niesamowite pieniądze. Co do kotłów gazowych tym bardziej kondensacyjnych to niestety wymagają one przynajmniej 1 przeglądu rocznie a to koszt min 200zł. Co do elektroniki w kotłach to niestety jest ona narażona na wiele czynników. Często jest to najzwyklejsze przepięcie na sieci tym bardziej że wielu instalatorów nie zwraca uwagi na odpowiednie uziemienie czy choćby najprostsze podłączenie fazy do odpowiedniego styku. Bolas napisał(a):Co do ogrzewania kominkiem to można je już podłączać na instalacji zamkniętej i nie jest to już wielki koszt ale kominek to najmniej sprawne źródło ciepła jakie można sobie zamontować w domu i najdroższe jeżeli patrzymy na stosunek ceny do sprawności i obsługi. Niestety wielu klientów jest w stanie za ten klimat wywalić niesamowite pieniądzeTo jest oczywiste że mając do wyboru różne możliwości ogrzewania domu kominek jest na samym końcu.Nie montuje się kominka aby był głównym źródłem ciepła i aby było tanio. Kominek z płaszczem w salonie to luksus Ma on spełniać dodatkowo funkcję zabezpieczenia bo nie jestem w stanie zaufać PC powietrze - woda na 100% Musi być jakieś zabezpieczenie choćby w razie awarii.To tylko plany na przyszłość Równie dobrze mogę zdecydować się na ogrzewanie gazem i jakieś solary a kominek będzie zwykły bez płaszcza k77i napisał(a):Witam.Pompa ciepła daikin jed.zew.dwu wentylatorowa jedno fazowa jed.wew.orginał daikin.służy do grzania wody użytkowej oraz ogrzewanie budynku,podczas ostatnich dużych mrozów znacznie zmalała wydajnosc tego urządzenia,czy to dormalne,bo spotkałem się z wieloma opiniami?Ogrzewam spory dom Althermą i jestem zadowolony. Obawiam się, że źle zaprogramowałeś pompę. W mrozy -15 podbijanie samą pompą do temperatury 50 i więcej jest bezcelowe. Nie tylko Cop spada ale i czas uzyskania temperatury jest tragiczny. U mnie ustawiam maks 47 stopni. Mam zwykłe kaloryfery i grzeję wyłącznie w taniej taryfie. Mam 2000l bufory ciepła. Napisz nieco o instalacji jakie ogrzewanie moc pompy itp coś poradzimy. Ja na przykład od lat dogrzewam dom klimą. Takie rozwiązanie będzie tańsze w eksploatacji od kominka czyste i w lecie mamy klimę. Daikina da się podkręcić na od 11 do 16 KW ale to na priv. colvic napisał(a):Daikina da się podkręcić na od 11 do 16 KW ale to na priv.Kosztem sprężarki
Części oraz urządzenia firmy Daikin
DBKlima napisał(a):Fabrycznie maszyny 11 do 16 kW mają wszystkie te same elementy łącznie z płytą główną. Zmiana mocy jest tylko programowa uzyskiwana 1 elementem za 20 zł.colvic napisał(a):Daikina da się podkręcić na od 11 do 16 KW ale to na priv.Kosztem sprężarki
Z ciekawostek dodam, że moja Altherma 11kW z 2009 roku przy wykryciu stabilnych parametrów i sporego obciążenia na małym przepływie po jakimś czasie bez ingerencji samoczynnie przetaktowała moc na 14 kW.
Stało się to dopiero po zmianie układu z otwartego na zamknięty. Układ otwarty powodował kawitację na pompie obiegowej w Althermie i ciągłe zapowietrzanie. Działała niby prawidłowo ale zapowietrzanie było stresujące. Jak pisałem mam starą instalację karoryfery i rury stalowe 2 cale. W układzie pozostał sprawny piec miałowiec na wszelki wypadek. Odpalam go czasem na 2 godzinki pod kontrolą (układ zamknięty) w największe mrozy aby pozbyć się odpadów drewna. Oczywiście mam dwa zaworki bezpieczeństwa. colvic napisał(a):Ogrzewam spory dom Althermą i jestem zadowolony. Obawiam się, że źle zaprogramowałeś pompę. W mrozy -15 podbijanie samą pompą do temperatury 50 i więcej jest bezcelowe. Nie tylko Cop spada ale i czas uzyskania temperatury jest tragiczny. U mnie ustawiam maks 47 stopni. Mam zwykłe kaloryfery i grzeję wyłącznie w taniej taryfie. Mam 2000l bufory ciepła. Napisz nieco o instalacji jakie ogrzewanie moc pompy itp coś poradzimy. Ja na przykład od lat dogrzewam dom klimą. Takie rozwiązanie będzie tańsze w eksploatacji od kominka czyste i w lecie mamy klimę. Kaloryferami??? Ile żeberek na metr kwadratowy? Jaki rejon polski? Jaką temperaturę masz w pomieszczeniach? Jesteś zadowolony? Masz małe dzieci? gadget napisał(a):Zwykłe blaszaki nieco przewymiarowane w efekcie w domu średnio 21 do 22 stopnie. Mamy wachania w związku z strefami taniego prądu wówczas ciągniemy ciepło zgromadzone w buforach. Niestety za mało jeszcze ich mam. Gdybym grzał na okrągło wystarczyła by temperatura jakieś 40 do 45 stopni i nie musiał bym wspomagać się klimą. Wszystko notuję. Zeszły rok łącznie z CWU i całorocznym ogrzewaniem łazienki wyszło mi około 10 000 kwh. Po zmianie dostawcy wraz z przesyłem w 2 taryfie prąd mam po 25 gr. brutto. Jak widać za rok zapłaciłem 2500 zł. Mniej więcej tyle lub więcej płaciłem za miał do pieca plus kominiarz, robota, brud i smród.colvic napisał(a):Ogrzewam spory dom Althermą i jestem zadowolony. Obawiam się, że źle zaprogramowałeś pompę. W mrozy -15 podbijanie samą pompą do temperatury 50 i więcej jest bezcelowe. Nie tylko Cop spada ale i czas uzyskania temperatury jest tragiczny. U mnie ustawiam maks 47 stopni. Mam zwykłe kaloryfery i grzeję wyłącznie w taniej taryfie. Mam 2000l bufory ciepła. Napisz nieco o instalacji jakie ogrzewanie moc pompy itp coś poradzimy. Ja na przykład od lat dogrzewam dom klimą. Takie rozwiązanie będzie tańsze w eksploatacji od kominka czyste i w lecie mamy klimę. Mam nieźle zamotany układ ale nadal nad nim pracuję. To moja pierwsza pompa i pobawić chciałem się u siebie a nie u klientów. Przypomnę że oprócz Althermy mam jeszcze klimkę 6 kW. W tym roku dołożyłem jeszcze jedną małą klimę 3,5kW. W jednym pokoju za szybko się wychładzało i córcia marudziła że jej zimno momentami spadało jej do 19 stopni. Tą jedną klimę będziemy uruchamiać okresowo jak trzeba w drogiej taryfie. Klima była tańsza niż baniaki i szybciej się montuje. Jest jeszcze kwestja mocy szczytowej której nigdy za wiele w największe mrozy. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY