Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nowelizacja Ustawy

67 Odpowiedzi, 42932 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

awax

2017-02-16, 07:53:01
Top użytkownik
Witam
Właśnie otrzymałem projekt nowelizacji Ustawy do konsultacji.
Jest tam kilka interesujących zmian,np. obowiązki jakie zostaną nałożone np. na sprzedawców splitów itp.
Osobom zainteresowanym mogę przesłać projekt.
  • Odpowiedz

byniom

2017-02-16, 08:34:54
Moderator
To jeżeli jest tak możliwość to poproszę o lekturę.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-16, 08:59:04
Top użytkownik
Poproszę chętnie przeczytam ...
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

awax

2017-02-16, 10:39:44
Top użytkownik
byniom napisał(a):To jeżeli jest tak możliwość to poproszę o lekturę.
Podaj adres email
  • Odpowiedz

byniom

2017-02-16, 10:45:28
Moderator
marciniak@klimar.kutno.pl
  • Odpowiedz

MrAtmosphere

2017-02-16, 13:32:08
Nowy użytkownik
ja również poproszę

mratmosphere4@gmail.com
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-02-16, 14:23:19
Zaawansowany użytkownik
p.obelix@wp.pl po proszę również.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

mariofreezer

2017-02-16, 18:02:44
Użytkownik
Ja też poproszę
coolmar@interia.eu
  • Odpowiedz

Bolas

2017-02-16, 22:11:20
Zaawansowany użytkownik
bolbud@poczta.fm
Dzięki wielkie.
  • Odpowiedz

awax

2017-02-17, 09:29:04
Top użytkownik
Ministerstwo zwróciło się o uwagi co do nowelizacji Ustawy.Do 24 stycznia mamy czas na składanie swoich uwag.Może zamiast narzekać i krytykować potem wprowadzone zmiany włączyć się teraz do ich tworzenia.
Oczywiście spodziewam się odpowiedzi typu "przeciez i tak tego nie uwzględnia"
Tak jest najłatwiej Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-02-17, 09:43:26
Moderator
Miałeś na myśli 24 lutego .. ?
a może 3 III ? Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-17, 09:44:26 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

awax

2017-02-17, 09:51:13
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Miałeś na myśli 24 lutego .. ?
a może 3 III ? Cool
W kolejnym mailu termin został skrócony do 24 lutego.
  • Odpowiedz

awax

2017-02-20, 10:59:35
Top użytkownik
Rozumiem,że z czystym sumieniem możemy odpisać,że środowisko branżowe nie ma uwag do projektu nowelizacji Ustawy? Smile
  • Odpowiedz

obser

2017-02-20, 11:42:52
Top użytkownik
A gdzie to niby oficjalnie zaprezentowano nowelizację Ustawy do konsultacji środowiska branżowego?Jest jakaś strona z końcówką gov.pl?
  • Odpowiedz

awax

2017-02-20, 11:55:11
Top użytkownik
obser napisał(a):A gdzie to niby oficjalnie zaprezentowano nowelizację Ustawy do konsultacji środowiska branżowego?Jest jakaś strona z końcówką gov.pl?

http://legislacja.rcl.gov.pl/lista?_type...jm=on#list
  • Odpowiedz

Amfan

2017-02-20, 15:42:45
Top użytkownik
Super ,nad nowelizacją pracowali rok, a czas na konsultacje 8dni
  • Odpowiedz

obser

2017-02-20, 19:54:50
Top użytkownik
Też dlatego Anglicy chętnie się z tej komuny wypisują.Nic te regulacje nie dają,oprócz ewentualnych kontroli u tych co wywalili kasę.Inni się bardzo dobrze czują, są super konkurencyjni, wystarczy apojrzeć na portale aukcyjne.Nic co było obiecane nie jest realizowane.Szczytem bezczelności wg mnie są płatne szkolenia w UDT przez urzędników tego urzędu.Ładną kaskę chcą sobie dotłuc do swoich pewnie niemałych pensyjek.A przy kontroli to na 100% będzie się liczył udział w takim szkoleniuOj za dużo już ludzi chce sobie kawałek tego tortu ukroić,braknie ciasta jak drut,ale braknie niestety dla nas Sad
  • Odpowiedz

awax

2017-02-20, 20:12:50
Top użytkownik
Wszystko fajnie,ale nikt nie ma żadnych merytorycznych uwag??
  • Odpowiedz

obser

2017-02-21, 09:10:58
Top użytkownik
A co chciałbyś,aby na kolanie ktoś wymyślał uwagi w tych ich ekspresowym tempie.Jeśli miały to być uwagi merytoryczne,to potrzebne jest trochę czasu,bo to nie tak łatwo,to nie tylko przeczytanie,a non-stop odsyłanie do istniejących paragrafów i ich usunięcie , lub zmiana,a kto ma całą dotychczasową ustawę w głowie.Trzeba więc poszukać odnośnika,przeczytać projekt nowelizacji,przeanalizować pod względem kruczków i dopiero wydać jakąś swoją opinię,tym bardziej,że my się lepiej poruszamy po drabinach,niż w papierzyskach.Czas do oceny to śmiech i tylko formalność,aby mogli powiedzieć,że były konsultacje społeczne.Tak na pierwsz rzut oka,chyba dobrze zrozumiałem,że sprzedawcy powinni tylko prowadzić rejestr i trzymać go chyba 5 lat.Ale to pobieżne spojrzenie , bo akurat mam parę spraw nie cierpiących zwłoki,a ta regulacja mnie najbardziej interesowała. Lepiej jak ta ustawa opóźni się o 2 miesiące,to usiądziemy i ją zrozumiale przeczytamy.Ustawę do konsultacji powinni poszerzyć o stare art.,abt ich nie szukać i porównać sobie bez rozpraszania uwagi.Co to ZUS 14 dni chce,aby wydać zaświadczenie,że mój syn nie jest w ich systemie.Po wielkich bojach trwało to 1,5 minuty i nam to wystawiono,a my mamy w parę dni ocenić i wnieść sugestię do nowelizacji ustawy,co to niby mądre glowy miały pisać?Dajcie tą Ustawę min.Szysce,napisze co robisz na swoim podwórku,to Twoja sprawa,własność rzecz święta.
  • Odpowiedz

awax

2017-02-21, 09:16:46
Top użytkownik
Ustawa jest z 15 maja 2015 r. i o jej wadach rozpisujecie się na forum od dawna.
Projekt nowelizacji nie jest wcale skomplikowany i głównie dotyczy przystosowania Ustawy do 517 WE.
Uwagi co do krótkiego czasu na konsultacje proszę przesyłać do Ministerstwa,a nie do mnie.
  • Odpowiedz

freegass

2017-02-21, 11:18:26
Użytkownik
Pomijając niuanse i obszerność zagadnień objętych ustawą i rozporządzeniami, sensem jej wdrożenia, zdaje się, była chęć uregulowania obrotem substancjami FGAZ. Niech więc to ostatecznie zrobi. Niech wyeliminuje wszystkie furtki i błędy dopuszczające funkcjonowanie szarej strefy. Niech ta certyfikacja zostanie fizycznie wykorzystana do kontroli obrotu czynnikami. To jest fundamentalna sprawa. Bez tego każda kolejna odsłona tego przedstawienia będzie bublem, czyli niech certyfikat (najlepiej tylko firmowy) upoważnia nie tylko do "stosowania", ale przede wszystkim do zakupu lub przyjęcia.
Swoją drogą zastanawiam się, czy kiedykolwiek zostanie udostępnione porównanie statystyk zużycia wynikających ze złożonych sprawozdań w BDS, a wykorzystanym kontyngentem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-21, 11:21:21 przez freegass.)
  • Odpowiedz

awax

2017-02-21, 11:31:41
Top użytkownik
Ustawa głównie odnosi się do "przyjęcia dostaw" i obrotu czynnikami chłodniczymi.
Nowelizacja jak sądzę doprowadzi do sytuacji,że klimatyzatory będą sprzedawane bez czynnika i to już będzie sukces.
Rozumiem zniecierpliwienie,że jak dotąd niewiele jest kontroli,ale i na to przyjdzie czas.Obecne kontrole UDT firm certyfikowanych i ubiegających się o certyfikaty już przynosza efekty.
Ja ofertyjąc jakąkolwiek usługę zawsze załączam certyfikaty i informację ,że są one obowiązkowe.
  • Odpowiedz

byniom

2017-02-21, 11:57:45
Moderator
Co do sprzedaży samochodów bez czynnika to myślę że lekka przesada , to klimatyzatory tez by musiały być sprzedawane puste. Myślę że nie o to chodzi a co do przynoszenia efektów przez ustawę to nadal twierdze że to jest bat na nas czyli na firmy które chcą żyć zgodnie z prawem i przepisami. Firmy które nie posiadają certyfikatu nadal będą montowały klimatyzatory i inne urządzenia osobom prywatnym i firmom które ni maja pojęcia że takie przepisy jakies istnieją. Nikt takich firm montujących nie skontroluje bo nie figurują w rejestrze . Firmy które dodatkowo zajmują się montażami klimatyzacji bądź innych urządzeń tego typu prowadzą tez inne działalności a to robią przy okazji jak się trafi klient. Nie przypuszczam żeby inspektorzy przeglądali internet w poszukiwaniu firm oferujących takie prace i potem sprawdzania czy tak firma działa legalnie. Zanm firmy które przeprowadzaja kontrole szczelności bo pracowni posiada certyfikat ale firma już nie czyli takie firmy tez do końca nie działają prawidłowo bo jako przedsiębiorstwo nie posiadają certyfikatu i tataj jest pies pogrzebany że nikt tego nie sprawdzi . Ważne że w systemie osoba dokonująca kontroli szczelności posada certyfikat i system to przyjmuje. Zaostrzenie przepisów zmierza chyba w odwrotną stronę i to jest tak jak z prohibicją w latach 20 w Ameryce. Im więcej zakazywali tym więcej lewych firm produkujących powstawało. Szarej strefy sie nie wyeliminuje jeżeli dalej to będzie w takiej postaci jak jest . My tylko zapłacimy za szkolenia ewentualnie jakieś kary za niedociągnięcia i błędy bo jesteśmy zarejestrowani.
  • Odpowiedz

awax

2017-02-21, 12:30:16
Top użytkownik
Szara strefa była ,jest i będzie.Nie tylko w Polsce,ale we wszystkich krajach.
Z pewnością będzie mniejsza niż dotychczas.
Niezależnie od kontroli to np nie bedziemy musieli konkurować z szara strefą w przetargach i większych inwestycjach.
Uszczelnienie obrotu czynnikami i zakaz sprzedaży klimatyzatorów z czynnikiem także zrobią swoje.
No chyba,że firmy z certyfikatem będą odsprzedawać czynnik ludziom z ulicy.
  • Odpowiedz

Whisky

2017-02-21, 12:41:19
Top użytkownik
awax napisał(a):Uszczelnienie obrotu czynnikami

Zacytuję fragmenty z rozmowy ze znajomym.
"hahaha"
"a ty to robisz?"
"a to cza listem wysłac?"
"a po co?"
"a co oni mi zrobiom?"
"a ty gupi jesteś"

Dla poprawienia nastroju Big Grin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-21, 12:41:50 przez Whisky.)
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa