Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzator jako ogrzewanie kontra piec na propan z butli 11 lub 33kg

12 Odpowiedzi, 7628 Wyświetleń

irroda

2017-02-16, 20:00:23
Zaawansowany użytkownik
czy ktoś liczył lub praktykował ogrzewanie pomieszczeń klimatyzatorem w porównaniu z piecem zasilanym propanem w butlach 11 lub 33 kg. Mam dwa sąsiadujące pomieszczenia po 20 m2 do ogrzania, zastanawiam się nad dwoma klimatyzatorami lub piecem na gaz propan w butlach. W innej lokalizacji ogrzewam lokal 20 m2 klimatyzatorem i jestem zadowolony, zużycie 110 KWh za 24 dni grzania to bardzo dobry wynik. W tej lokalizacji potrzebuję również ciepłej wody, więc wpadłem na pomysł pieca dwu funkcyjnego zasilanego propanem z butli , owy piec wykorzystam również do celów grzewczych, jako druga możliwość do grzania pomieszczeń wykorzystać klimatyzatory a piec tylko do CWU, przepływowy ogrzewacz wody odpada, z uwagi na brak zasilania 3 fazowego w lokalu, a jedno fazowy ma za mała wydajność. Ma ktoś doświadczenie w temacie ? Na co powinienem zwrócić uwagę ?
  • Odpowiedz

manitou

2017-02-17, 07:59:34
Użytkownik
Powinieneś zwrócić uwagę na kosz 1kWh z nośnika energii i na zapotrzebowanie na ciepło lokalu. Ciepło z dobrze dobranego klimatyzatora będzie bezpieczniejsze i bardziej bezobsługowe ale w największe mrozy może wymagać dodatkowo źródła ciepła (np. grzejnika olejowego, zwykle kilka-kilkanaście dni w roku).
  • Odpowiedz

mroz12

2017-02-23, 11:00:08
Nowy użytkownik
A nie lepiej uzyskać odzysk ciepła z systemu rekuperacji? Można powiedzieć, że rekuperacja to właściwie to samo co wentylacja. Taki system jest lepszy od tradycyjnej wentylacji, ponieważ cały czas dostarcza świeże powietrze, a dodatkowo możesz sobie zamontować w nim filtry, które jeszcze skuteczniej czyszczą powietrze. Poczytaj sobie o tym, rekuperacja staje się ostatnio bardzo modna i nie jest to głupia moda, bo to bardzo sensowne rozwiązanie.
  • Odpowiedz

barbie

2017-02-23, 12:35:58
Top użytkownik
odzysk z bąków ? .
  • Odpowiedz

awax

2017-02-23, 12:55:15
Top użytkownik
barbie napisał(a):odzysk z bąków ? .
  • Odpowiedz

colvic

2017-02-23, 16:12:50
Nowy użytkownik
Ogrzewanie tylko klima. Butle wyjdzie drożej. Są ponadto kłopotliwe, smrodliwe i niebezpieczne. CWU montowałem przepływowe od 2 kW choć łatwiej kupić od 3kW wzwyż . Ale jak potrzeba sporą wydajność na raz to proponuję bojler np 50 litrów za 230 zł z supermarketu budowlanego. Straty dzienne niewielkie a koszt inwestycyjny znacznie niższy niż zabawa z gazem.
  • Odpowiedz

Bolas

2017-02-24, 05:27:11
Zaawansowany użytkownik
Paliwo w samochodzie też jest niebezpieczne a jednak samochodem często się poruszamy Big Grin Praktykowałem grzanie butlami w domu przez 2sezony - okropne - spinanie ich w całą baterię kombinowanie żeby się dobrze opróżniały no chyba że kupujesz czysty propan to go ten problem nie dotyczy. Koszt ogrzewania domu 130m2 to ok 3-3,5tys na sezon. Teraz mam PC gruntową i koszt roczny za prąd mam max 2,5tys. Klimą dogrzewam jeżeli na dworze mam wyższą temperaturę niż na dolnym źródle - z wiadomych przyczyn.
  • Odpowiedz

irroda

2017-02-26, 13:29:29
Zaawansowany użytkownik
Nie jestem zwolennikiem rekuperacji, znam zalety odzysku ciepła, ale jak rozbieram układy rekuperacyjno-wentylacyjne i oglądam wnętrzności, a konkretnie ich czystość, to nigdy w swoim domu rekuperacji nie zamontuje i wole zapłacić za grawitację - moim zdaniem oczywiście.
Bolas - oczywiście, że grzeję propanem, mieszanka P-B ma za słabe odparowanie.
Po tygodniu eksploatacji stwierdzam, że do ogrzania lokalu 60 m2, temp. dzień 20, noc 18, w budynku wielorodzinnym zużyłem butlę propanu 11 kg, koszt 45 zł, więc koszty małe, ale raz na tydzień butle trzeba wymienić. Ciekawe o ile wzrośnie zużycie, jak przymrozi do -10. W analogicznym lokalu o powierzchni 20 m2, ogrzewanie klimatyzatorem fujitsu kosztowało przy utrzymywaniu tych samych temperatur przez ostatni miesiąc 120 kwh. Więc koszty porównywalne, porównam jeszcze jak temperatura spadnie do -10. Minusy grzania gazem to wymiana butli, ale raz na tydzień do przeżycia, dodam że lokal obok grzeje się gazem za pomocą kotła kondensacyjnego i zużywa tyle samo gazu, mój kocioł zwykły turbo z zamkniętą komorą spalania, więc kondensat na takich małych powierzchniach nie daje oszczędności i nie warto przepłacać, 1800 a 3800 robi różnicę w zakupie kotła. Minus grzania klimatyzacją - niska wilgotność w pomieszczeniu. Poczekamy na mrozy, może jeszcze będą i zobaczymy jak sprawa wygląda. Mam jeszcze pytanie, czy waszym zdaniem przy instalacji klimatyzacji 7 m jest sens uzupełnić czynnika z 100 g, czy to bez sensu ?. Pomiary trwają cały czas.
  • Odpowiedz

Klima_T

2017-02-27, 02:53:51
Nowy użytkownik
Dwie sprawy. Ubiegły miesiąc był dosyć zimny.
Druga sprawa na plus klimatyzatora to jego podstawowa funkcja, czyli obniżanie temperatury w lato.
A lata mamy coraz cieplejsze.
  • Odpowiedz

Bolas

2017-02-27, 15:26:19
Zaawansowany użytkownik
Kocioł kondensacyjny za 3800 to kocioł kondensujący nie kondensacyjny. Poza tym jeżeli pracuje na wysokich temperaturach to skąd ma się wziąć oszczędność z kondensacji skoro takowa nie zachodzi. Kondensat bez pogodówki czy dwufunkcyjny to też porażka. 45zł za 11kg propanu gdzie go kupujesz? u nas w Auchanie PB kosztuje 42zł. Kotły kondensacyjne mają moc już od 2-3kW.
Czynnik uzupełnia się po to by parowanie następowało w parowniku a nie w rurze.
  • Odpowiedz

Regart

2017-05-25, 09:24:45
Nowy użytkownik
A może piece CO 5 klasa ? U nas sąsiedzi mają też podobny metraż i mówią, że bardzo oszczędna sprawa i na spokojnie ogrzewają tym sobie całe mieszkanie. Wiec może warto obadać temat tych pieców ? mi się wydają rozsądne.
  • Odpowiedz

Bolas

2017-05-25, 20:41:00
Zaawansowany użytkownik
Czizas. Mój sąsiad mówi że ma fajną babę kuna może też ją wypróbuję klasa luksus mówię ci.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa