Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

serwis,gwarant

19 Odpowiedzi, 12049 Wyświetleń

simi7

2017-02-02, 16:39:22
Nowy użytkownik
Witam

Firma gł.wykonawcza dostarczyła urządzenia np.VRF zleciła firmie podwykonawczej montaż ich.
Następna firma robi serwisy gwarancyjne.
Jak nastąpi awaria kto powinien pojechać i ustalić usterkę kto jest gwarantem.
Jak to wygląda.
  • Odpowiedz

Whisky

2017-02-02, 17:11:22
Top użytkownik
Odbiorca ma gwarancje od Firmy sprzedającej a ta firma musi sięz wykonawcą dogadać. Mamy taki problem z Ford Polska, złe wykonanie kontenera przez firmę która wybudowała i zamontowała. Ford chce zrzucić wine na podwykonawcę ale nikogo to nie obchodzi bo sprzedawcą jest ford a nie wykonawca kontenera i teraz Ford się kłóci z producentem tzn. musi bo sprawa trafiła "prawie" do sądu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-02, 17:13:48 przez Whisky.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-03, 07:59:43
Top użytkownik
Gwarantem urządzenia jest ten kto figuruje w karcie gwarancyjnej jako gwarant .
Ta firma też powinna naprawiać na gwarancji.
To że sprzedała inna firma, a zamontowała następna nie znoś z gwaranta świadczeń gwarancyjnych.

Jeśli producent/gwarant nie poczuwa się do gwarancji i twierdzi że cedował uprawnienia gwarancyjne innej firmie to powinna być w karcie gwarancyjnej jako gwarant.

Producent->Monter-> Klient - w tym wianuszku monter jest przekaźnikiem gwarancji / nie jest gwarantem ale świadczy rękojmie.

Klient ma obowiązek sprawdzenia czy dana firma ma uprawnienia, nie zwalnia to jednak gwaranta z gwarancji na urządzenie.

Firma monterska świadczy usługi montażu ona też świadczy rękojmie i daje świadectwo jakości wykonanej usługi.
Serwis producenta daje świadectwo jakości usługi i rękojmię na wykonaną usługę i jest przekaźnikiem gwarancji.

Jest to tak skomplikowane by każdy mógł powiedzieć klientowi co mu przyjdzie do głowy . Tongue Big Grin

Tak że "Klienta" broni tylko rękojmia i wybór firmy monterskiej z referencjami i certyfikatami.

Gwarancja nadal jest dobrą wolą producenta i Klient musi być jak "Szpieg z Krainy Deszczowców"
Kupuje w firmie z aktualnym certyfikatem . Przed montażem sprawdza uprawnienia montera (certyfikowany monter) podczas serwisu ponownie sprawdza czy firma która wykonuje przegląd i serwisuje ma aktualne certyfikaty. Każda czynność musi kończyć się fakturą VAT lub paragonem i protokołem odbioru dobrze też mieć ksero uprawnień firm z wianuszka zależności.

... ja to widzę tak.
Gwarant daje gwarancję.
Klient może się na warunki gwarancji zgodzić lub nie ... ale gwarancja to dobra wola producenta.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-03, 08:03:42
Top użytkownik
simi7 napisał(a):Witam

Firma gł.wykonawcza dostarczyła urządzenia np.VRF zleciła firmie podwykonawczej montaż ich.
Następna firma robi serwisy gwarancyjne.
Jak nastąpi awaria kto powinien pojechać i ustalić usterkę kto jest gwarantem.
Jak to wygląda.

Firma która sprzedała.
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-02-04, 00:02:40
Moderator
To są
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

obser

2017-02-05, 16:29:15
Top użytkownik
Toć w umowie o współpracy mam wpisany upust handlowy i w drugiej pozycji pust gwarancyjny za przejecie prac w okresie gwarancji,a Dystrybutor,czyli Gwarant zapewnia części zamienne,zużyte musze dostarczyć w przeciągu 14 dni od dnia naprawy.Na druku gwarancji jest zastrzeżenie montażu przez Autoryzowany serwis.Klient ma obowiązek podpisać gwarancję akceptując warunki.Tak więc odpowiada ten co sprzedał i te dziwne ceny na aukcjach wychodzą z tego,że sprzedający nie liczy sobie ewentualnych kosztów obsługi gwarancyjnej.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-06, 09:33:10
Top użytkownik
Sprawę sami sobie komplikują klienci.
1. Porady zasięga u "sąsiada" lub u "fachowca StefMiet z siedzibą w garażu"
2. Następnie wchodzi jak większość na "alledrogo" w środku lata i bez zastanowienia kupuje.
3. Szuka instalatora/montera bo "StefMiet" nie ma czasu na montaż w lipcu/sierpniu.
4. Szuka serwisu bo uważa że instalator/monter go oszukał .

Reasumując "klient" kupił na "alletamjestdrogo" okazyjnie bo kilka złotych mniej,
następnie dopłacił za montaż i przepłaca za serwis, a w razie awarii uważa że wszyscy to złodzieje bo go oszukali.

Gdyby klient przeliczył koszt:
zakup+montaż+koszt serwisu 2x lub 1x w roku - to mogę się założyć że u autoryzowanego będzie najtaniej lub cena będzie porównywalna .
  • Odpowiedz

obser

2017-02-06, 10:29:04
Top użytkownik
Niezaprzeczalnym faktem jest też,że cena montażu,jak już się ktoś poważny zdecyduje to naturalnie szybuje w górę w porównaniu z kompleksową usługa.Ale takie prawa rynku,choć 90% instalatorów nie podejmuje się takich robót,chcąc uniknąć kłopotów.Klega łasił się na takie motaże,twierdząc ,że można to zrobić "bezpapierowo' i wtedy klient go naprostował,musiał naprawiać bojąc się kosekwencji.
DBKlima,kto sprzedaje na "Al......o",instalatorzy i w ten sposób strzelają sobie w kolano,bo chcą stać się dla Dystrybutorów poważnymi kontrahentami ,zarabiając 100 zł i nie widząc urządzenia-nic trudnego poprosić o wysyłkena adres podany,a FV listem,lub mailem.Ja tak robię,jak gdzieś dalej mam robotę,to po kiego mi targać urządzenia,zamawiam pod adres montażu i tam na mne czekają.
  • Odpowiedz

MarioO

2017-02-06, 10:46:37
Zaawansowany użytkownik
DBKlima napisał(a):Sprawę sami sobie komplikują klienci.
1. Porady zasięga u "sąsiada" lub u "fachowca StefMiet z siedzibą w garażu"
2. Następnie wchodzi jak większość na "alledrogo" w środku lata i bez zastanowienia kupuje.
3. Szuka instalatora/montera bo "StefMiet" nie ma czasu na montaż w lipcu/sierpniu.
4. Szuka serwisu bo uważa że instalator/monter go oszukał .

Reasumując "klient" kupił na "alletamjestdrogo" okazyjnie bo kilka złotych mniej,
następnie dopłacił za montaż i przepłaca za serwis, a w razie awarii uważa że wszyscy to złodzieje bo go oszukali.

Gdyby klient przeliczył koszt:
zakup+montaż+koszt serwisu 2x lub 1x w roku - to mogę się założyć że u autoryzowanego będzie najtaniej lub cena będzie porównywalna .
Tyle że to nie jest wina tak do końca klienta.Klient jest nieświadomy .Patrzy przez pryzmat Polskich możliwości i szuka taniej .W jego mniemaniu kupując taniej ZARABIA.Dowiaduje się jaką krzywdę sobie a raczej jemu zrobili po fakcie STRACIŁ więc czuje się oszukanym zwłaszcza że widzi że dookoła niego wszyscy na tym zarobili. Rynek jest totalnie rozregulowany.Taka rynkowa patologia.Taki "StefanMiet" którego dajesz za przykład i który ma przy domu w garażu firmę i nie widzę nic w tym złego zwłaszcza że może być dobrym fachowcem kto wie czy nie lepszym od tych co mają "dużo super sprzętu a mało talentu" też może dać wszystko w pakiecie a że jest wolna amerykanka to kalkuluje .Zarobić mniej z tego co powinien czy nie zarobić nic?Rachunek jest prosty a ZUS trzeba płacić + inne koszta.Powietrzem zwłaszcza smogiem też nikt się nie naje.Dla tego też zawsze znajdzie sie ktoś kto zamontuje tą klimę kupiona przez klienta.Nic dziwnego że mówi się w UE o Europie dwóch prędkości a raczej dwóch standardów
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-06, 13:09:55 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-07, 07:59:04
Top użytkownik
Bo klient powinien mieć jasno na kartonie napisaną informację gwarancyjną :

1 Zakup tylko w firmie certyfikowanej przez producenta.
2 Montażem urządzeń zajmują się firmy z ważnym certyfikatem producenta oraz UDT
3 Serwisem urządzeń zajmują się firmy z ważnym certyfikatem producenta oraz UDT
Wykaz :
www . udt.gov.pl
  • Odpowiedz

pasażer

2017-02-08, 21:42:28
Nowy użytkownik
Witam.
Na forum zarejestrowany jestem od jakiegoś czasu ale póki ci tylko czytam. W branży pracuje od 13lat, zakładam klimy zarówno zawodowo jak i na tzw. fuchy, poza tym chłodnictwo spożywcze w postaci lad komór chłodniczych i mroźniczych itp. a także przemsłówka w postaci agragatów wody lodowej.osuszaczy powietrza itd.
Rozpisujecie się tutaj o warunkach gwarancji... Ja mogę dorzucić swoje 3 grosze. Nikt jak do tej pory nie wyciągnął na forum punktu który jest wpisany w kartę gwarancyjną praktycznie każdego producenta, SERWIS DWA RAZY DO ROKU. O ile montuje klimatyzator w dużym przedsiębiorstwie z którym mój pracodawca ma podpisaną umowę to zazwyczaj umowa obejmuje również serwis. Jeśli chodzi o fuchy, które mogę liczyć w dziesiątkach nigdy nikt nie poprosił o serwis okresowy, pomimo iż zawsze o tym informuje. Więc po roku bezawaryjnej pracy bez żadnego przeglądu w przypadku awarii o żadnej gwarancji nie ma mowy.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-09, 10:29:45
Top użytkownik
W przypadku serwisu na tak zwane fuchy klient o gwarancji zapomina w chwili wykonywania przez serwis fuchy :lol:
  • Odpowiedz

obser

2017-02-09, 12:53:51
Top użytkownik
A to tak naprawdę zaczyna się od Imporetra,czy Dystrybutora.Na aukcjach pojawiają się urządzenia poniżej cen zakupu przez Instalatora,która to cena zakupu obejmuje upust handlowy i upust gwarancyjny.Gościu sprzedający na A.....o
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-09, 13:15:24
Top użytkownik
Dziwi mnie fakt że taki dystrybutor czy importer nadal istnieje ...
Przedstawiciel takiego producenta powinien zabrać im upust gwarancyjny .
Przestał by nim szachować instalatorów.

Podam przykład ... dostaję kilka e-maili z tej samej firmy na urządzenia gdzie mam podane wszystko :
1 producent/model/cena promocyjna - cena to kilka groszy do zakupu i niszczymy rynek instalatorów
2 producent/model/ceny brak - zadzwoń po cenę - bo tu jesteśmy importerem i nie niszczymy własnego koryta

No ale robi obrót w sprzedaży i tu i tu więc jeden i drugi producent jest zadowolony ...
Wszystko do czasu gdy ktoś się zorientuje że nie ma projektów i przetargów bo ktoś zaorał rynek instalatorów.
...nikt nie będzie chciał rozmawiać na temat sprzętu z którego nie można projektować sprzedawać montować i serwisować .
  • Odpowiedz

obser

2017-02-09, 13:37:35
Top użytkownik
He,he,był okes,że Centrum-Klima sprzedawała na własne konto na A....o Galanz-e 10% taniej niż Instalatorom,musiałem kupować przez ten portal,albo prosić się w Dziale Handlowym o cenę z aukcji.Kosmos.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-02-09, 14:03:22
Top użytkownik
Taaaa Sad Big Grin :o :/ :lol: :lol: :lol: :lol:

... bylem u nich osobiście tylko raz ... chciałem kupić pompkę skroplin bo padła mi u klienta z bliskiej okolicy.
Handlowiec wypytał o wszystko jak by mógł to zeskanował by numer buta... po 10 minutach otrzymałem odpowiedz że on nie jest przypisany do naszej firmy tylko jego koleżanka.
... koleżanka w letargu ... nie dało się jej dobudzić ... wyszedłem i nic tam od tej pory nie kupuję.
  • Odpowiedz

irroda

2017-02-13, 07:38:16
Zaawansowany użytkownik
odnośnie cen na alledrogo, sami jesteśmy sobie winni, ja po prostu widząc, że dany producent sprzedaje z takimi cenami, od razu rezygnuję z tej marki, oni mają mnie gdzieś, to ja również. Jak klient mówi, że chciałby takiej firmy, to od razu odradzam, że awaryjne jest i się jakość popsuła i nie warto kupować, moją politykę tłumaczę również instalatorom których znam, i Was proszę o to samo, dana marka sprzedaje się na alledrogo w zaniżonych cenach - wzywam Was do bojkotu tej marki i co istotne do tłumaczenia handlowcom, że marki ABC nie kupuje bo mnie nie szanuje i sprzedaje na allegro taniej niż mi. Dystrybutorzy jak zobaczą, że nie idzie i dotrą do nich głosy, że jest taki trend wśród instalatorów - to moment zajmą się tą sprawą.
Koledzy łączmy siły i bojkotujmy marki które bojkotują nas !!! .Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Bolas

2017-02-13, 08:19:27
Zaawansowany użytkownik
Jest masę marek (choć akurat nie w klimie) które posiadają własny dział zajmujący się takimi "upośledzeniami" i rzeczywiście to działa. Marka GEBERIT słynne stelaże podtynkowe to już tragedia nawet szkoleń nie robią bo nie potrafią wytłumaczyć instalatorom dlaczego cena po której kupuje ją hurtownik-dystrybutor (obejmujący całą PL) nie instalator jest niższa na Alle... niż oni są w stanie sprzedać Big Grin Powoduje to sytuację w której ja jako instalator każę kupować materiał danej marki przez klienta - ten dowiaduje się ile to zachodu i częściowo rezygnuje lub idzie w zaparte.
Co do serwisu na przykładzie kotłów które sam serwisuję to w kilku przypadkach wygląda to tak że za zamontowaną kotłownię odpowiada wykonawca generalny (bo tak miał w przetargu) np przez 5lat i on wzywa mnie jako serwisanta do kotłów i dopilnowuje terminów przeglądów. Oczywiście wszystkie awarie użytkownik (firma, szkoła w której urządzenie jest zamontowane) też może dzwonić bezpośrednio do mnie ale faktury dostaje w tym przypadku wykonawca generalny - podejrzewam że ten ma zapis lub umowę na serwis więc kółko się zamyka.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-13, 08:21:27 przez Bolas.)
  • Odpowiedz

obser

2017-02-13, 08:47:25
Top użytkownik
irroda napisał(a):odnośnie cen na alledrogo, sami jesteśmy sobie winni, ja po prostu widząc, że dany producent sprzedaje z takimi cenami, od razu rezygnuję z tej marki, oni mają mnie gdzieś, to ja również. Jak klient mówi, że chciałby takiej firmy, to od razu odradzam, że awaryjne jest i się jakość popsuła i nie warto kupować, moją politykę tłumaczę również instalatorom których znam, i Was proszę o to samo, dana marka sprzedaje się na alledrogo w zaniżonych cenach - wzywam Was do bojkotu tej marki i co istotne do tłumaczenia handlowcom, że marki ABC nie kupuje bo mnie nie szanuje i sprzedaje na allegro taniej niż mi. Dystrybutorzy jak zobaczą, że nie idzie i dotrą do nich głosy, że jest taki trend wśród instalatorów - to moment zajmą się tą sprawą.
Koledzy łączmy siły i bojkotujmy marki które bojkotują nas !!! .Pozdrawiam.

Dokldnie, ja też mam firmę, która dba o Instalatora i utrzymuje swój rynek Instalatorów. Na pytania Klientów i nieraz ich wydruki z cenami z Al.....o kwituję tym,że ja się w to nie pcham ,pokazuję cennik katalogowy i twierdzę,że ręki do tego nie przyłoże,bo przy takiej cenie,może to być wędka bo zginął gdzieś kontener tych urządzeń itp. Ale wracając do sedna nie dam sobie powiedzieć, że w tych cenach nie maczają palców Importerzy i Dystrybutorzy. Co za rzecz otworzyćdziałalność na teściową emerytkę,przy naszym systemie podatkowym darmowa działalność,płaci się tylko oddawane od podatku w 95% zdrowotne, przy zapisie "brak odbioru osobistego" zwolnienie z kasy fiskalnej niezależnie od obrotow. Niech rząd stworzy równe obciążenia,to zobaczymy. Na 100% złapałem taką działalność przez Boscha-a - przy zakupie wycieraczek do auta. Nie wiem czy Wy koledzy dostajecie teraz masę różnych myków,bonusów ,kart podarunkowych,kominezonów itp.Tam się liczą trzy podstawowe sprawy:
1.Ilość
2.Ilość
3.Ilość.
No cóż robienie działań obronnych,polegających na ocenie negatywnej dziwnych tworków cenowych jest naturalna, a cymesem byłby bojkot takich firm. LG idzie do odstrzału jako pierwsze.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-02-13, 08:51:47 przez obser.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa