Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

1 Klimatyzator do małego domku?

11 Odpowiedzi, 5449 Wyświetleń

peperoni

2017-03-22, 23:04:38
Nowy użytkownik
Cześć wszystkim,

Planuję montaż klimatyzacji w domu. Dom niewielki - około 90m2 powierzchni użytkowej. Wymurowany z betonu komórkowego i dobrze zaizolowany z każdej możliwej strony.

Myślałem o montażu jednego klimatyzatora ściennego na poddaszu z nadzieją, że chłodne powietrze dotrze klatką schodową także do salonu. Nie zależy mi na robieniu lodówki w domu, lecz obniżeniu do akceptowalnego poziomu panujące w lato temperatury na poziomie 30 stopni w salonie i na poddaszu.

Myślałem o Mitsubishi MSZ-HJ35, czy jest nadzieja, że ta jednostka pociągnie cały dom, czy od razu nastawiać się na montaż 2 sztuk?

I pytanie zasadnicze czy ten sprzęt to dobry wybór z punktu widzenia żywotności i bezawaryjnej pracy?

Poniżej rzut parteru i poddasza - czerwona kreska to planowane miejsce montażu jednostki wewnętrznej.

EDIT: Wysokość ścianki kolankowej to 1 metr a wysokość sufitu na poddaszu około 2,5m.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-22, 23:07:26 przez peperoni.)
  • Odpowiedz

Amfan

2017-03-23, 05:13:55
Top użytkownik
Przy tego typu rozwiązaniach jest 1 problem. Jak klimatyzator wychłodzi sobie strefę wokół siebie to przestanie pracować pełną mocą.
  • Odpowiedz

obser

2017-03-23, 07:07:14
Top użytkownik
Myślę, że przy otwartej drodze cięższego schłodzonego powietrza w dół raczej nie będzie w stanie wychłodzić tego pomieszczenia. Sam mam taki podobny układ i przy chłodzeniu bardzo ładnie wychładza dolną kondynację. Na dole też założyłem 3 klimy w pokojach,używane są miejscowo,długie niedzielne spanko w sypialni na dole od wschodniej strony to włączam delikatnie małego splita,ale przy upałach właczam górną klimę 7 kW i oblatuje cały dół i górę,w miarę rozsądku tak jak lubię delikatnie,dbając o zdrowie.Robienie lodóki,to równoznacznie zarezerwuj sobie wizytę u lekarza na przeziębienie.Dolne klimy robią robotę w okresach przejściowych i awaryjnych (kłopoty z kotłem-zgaśnie) na grzanie pod wieczór,aby "przedmuchać za zimne powietzre w domu.Spanko dobre w niższej temperaturze. Co do beazawaryjności to jeszcze ideałunie spotkałem i nigdy nie powiem Klientowi,że coś jest super.Z każdym nawet najdroższym i najbardziej markowym urządzeniu mogą wystąpić ostre walki o prawidłowe działanie. NASA jeszcze klim nie produkuje.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-03-23, 08:24:49
Top użytkownik
... na taki klimatyzator nie można udzielić gwarancji ponieważ jest błędnie dobrany pod względem mocy.
Masz zamiar chłodzić dom 90m2 klimatyzatorem 3,1kW ? ... i co z tego że masz dobrze wyizolowany dom - termos.
Jeśli taki dom się nagrzeje to będzie w nim gorąco i temp. będzie podtrzymywana.

Dajesz plan z zaznaczoną jednostką wewnętrzną to zaznacz gdzie będzie:
- instalacja odpływu skroplin
- instalacja chłodnicza
- instalacja zasilająca
- gdzie będzie agregat
i wróć to dalej porozmawiamy .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

peperoni

2017-03-23, 09:42:50
Nowy użytkownik
Odpływ skroplin i całe orurowanie chciałbym puścić w korytku wzdłuż ściany pod sufitem. (kreskowana linia). W tym miejscu jest garderoba, więc wizualne aspekty nie odgrywają dużej roli. Kąt nachylenia dachu to 40 stopni, a sufit poziomy jest poziomy, tylko zdjęcie krzywo wyszło ;-) Przebijając się przez ścianę zewnętrzną można od razu w tym miejscu montować jednostkę zewnętrzną.
  • Odpowiedz

peperoni

2017-03-23, 09:43:59
Nowy użytkownik
W domu mam bardzo duże okna zarówno na parterze jak i poddaszu od południowej strony, dlatego nagrzewanie jest bardzo intensywne. Planuję solidnie zacienić na lato te okna, ale myślę, że bez dobrej klimy i tak się nie obędzie.

Myślałem swego czasu nad takim patentem, żeby puścić w ziemi instalację z rur fi 100 około 20-40 mb i wprowadzić to powietrze do budynku za pomocą wentylatora, ale nie znalazłem nigdzie porady i zaniechałem tego pomysłu. Myślicie, że mogłoby to zdać egzamin?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-23, 09:49:00 przez peperoni.)
  • Odpowiedz

jack63

2017-03-23, 10:19:55
Zaawansowany użytkownik
peperoni napisał(a):Myślałem swego czasu nad takim patentem, żeby puścić w ziemi instalację z rur fi 100 około 20-40 mb i wprowadzić to powietrze do budynku za pomocą wentylatora, ale nie znalazłem nigdzie porady i zaniechałem tego pomysłu. Myślicie, że mogłoby to zdać egzamin?
TO sie nazywa "gruntowy wymiennik ciepła". Poszukaj w necie opisów. Ciekawa rzecz. mozliwa do wykorzystania i w lecie i przede wszystkim w zimie.

3,5kW na cały dom.. to jakiś żart?
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-03-23, 11:10:03
Moderator
Trzeba od razu na dole zaplanować drugą taką.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-03-23, 14:33:30
Top użytkownik
peperoni napisał(a):Odpływ skroplin i całe orurowanie chciałbym puścić w korytku wzdłuż ściany pod sufitem. (kreskowana linia). W tym miejscu jest garderoba, więc wizualne aspekty nie odgrywają dużej roli. Kąt nachylenia dachu to 40 stopni, a sufit poziomy jest poziomy, tylko zdjęcie krzywo wyszło ;-) Przebijając się przez ścianę zewnętrzną można od razu w tym miejscu montować jednostkę zewnętrzną.
W korytku jak najbardziej ...ale już pod sufitem nie Smile ... taca ociekowa od skroplin w ściennym splicie jest na dole urządzenia więc przebicie będziesz miał do garderoby na wysokości około 40 cm od sufitu .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

peperoni

2017-03-23, 15:57:48
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):przebicie będziesz miał do garderoby na wysokości około 40 cm od sufitu .
żaden problem :-)

To będzie w takim razie klima tylko w sypialni i będę zamykał drzwi, a do salonu może w przyszłym roku pójdzie kolejna jednostka jak trochę miedzi wpadnie ;-)

Czy to zgodne z regulaminem, żeby spytać czy któryś z kolegów sprzedaje i montuje takie urządzenia (mitsubishi) w Piasecznie pod Warszawą?
  • Odpowiedz

Amfan

2017-03-23, 21:22:42
Top użytkownik
W Piascznie pod Warszawą ja montuję panasonic a
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa