Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pytanie dla obeznanych w przepisach .

112 Odpowiedzi, 71592 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

DBKlima

2017-03-23, 09:00:51
Top użytkownik
benedykt napisał(a):Fakt ale dlaczego uprawnienia chłodnicze wydawane są bezterminowo a energetyczne już nie???
Dlaczego co 5 lat musimy płacić?
Ogólnie bałagan jest wszędzie a każdy urzędnik kontrolujący wymaga czego innego.
Nie jednolitych wymagań i listy co powinno być.
Jeśli nie lutuje to dlaczego mam mieć kwit na lutowania. Mogę wykonywać instalacje na systemach zaciskanych i czy wtedy inspektor ma prawo żądać ode mnie kwitów na lutowanie???
Piszesz o uprawnieniach personalnych ? prawdopodobnie tak .
Są ważne bezterminowo ale nie będą ważne po wyjściu nowych przepisów tak jak zielona karta R22
Możesz nadal i musisz się nią posługiwać przy R22
Teraz weź do ręki Big Grin certyfikat firmowy i kolego przeczytaj na ile dostałeś uprawnienia UDT na firmę Big Grin Big Grin Big Grin
Pierwsze na rok potem kontrola i odnowienie na następne lata Tongue Tongue Tongue
Zawsze możesz nie dostać podczas kontroli "plusika+" i zapłacić za ponowną kontrolę Big Grin

contango napisał(a):Ciekawe jaki ma wpływ odbycie szkolenia na przebieg kontroli, bo są dwie opcje:
1. ulgowo ,bo byleś na szkoleniu i przede wszystkim zapłaciłeś.
2. bardziej surowo ,bo byłeś na szkoleniu i nie możesz się tłumaczyć niewiedzą, niejasnością ustawy itp.
Tak czy inaczej słowo "nieetyczne" jest bardzo wyważone i kulturalne na nazwanie tego szkolenia.

Pan na kontroli nie wie kto był, a kto nie był u nich na szkoleniu ... ma wydruk firm do jakich ma zawitać :
Firma, adres, data wydania certyfikatu, data terminu wygaśnięcia certyfikatu .
Jeśli masz wszystkie "Procedury", narzędzia z listy wymaganych to wizyta staje się formalnością .
Nie ma co się bać ale też musisz spełniać wymagania .

Powiem wam że byłem w szoku że obok nas jest aż 20 zarejestrowanych firm które mają certyfikację UDT.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

awax

2017-03-23, 09:05:09
Top użytkownik
"Pan na kontroli nie wie kto był, a kto nie był u nich na szkoleniu"
Nie bądz dzieckiem,jeżeli nawet nie wie to jak się dowie w trakcie kontroli to ........ Smile
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-03-23, 09:37:07
Top użytkownik
awax dzieckiem nie jestem choć parę rzeczy chciało by się przeżyć raz jeszcze
....po kontroli widział nasz certyfikat ukończenia kursu na ścianie jak wychodził Big Grin

Koleżanka od nas była .
Chciała mieć pewność że mamy wszystko pod względem procedur dobrze opisane.
Po szkoleniu dopracowaliśmy szablony dokumentów mieliśmy prawidłowe ale ich pomysły również uwzględniliśmy.
Nasi znajomi mieli kontrole przed nami więc byliśmy na bieżąco doinformowani co jeszcze posiadać.
Ważne by mieć protokół z kontroli :np. detektora gazu

Czemu szablony dokumentów są ważne ?
....dlatego że w przyszłości będziemy kontrolowani z przestrzegania procedur a więc trzeba będzie coś prawdopodobnie pokazać ... co tego nie wiem Big Grin
  • Odpowiedz

obser

2017-03-23, 09:44:35
Top użytkownik
Szkoda dyskusji,jak się dobrze poszuka to dziś można kupić bez kwita r-22,więc z obecnie używanymi będzie podobnie. Jak firma rozlewa z 1,5 T kontenerów, to też coś tam zostanie na boku, na co nawet nie może wystawić FV.
  • Odpowiedz

awax

2017-03-23, 09:48:39
Top użytkownik
obser napisał(a):Szkoda dyskusji,jak się dobrze poszuka to dziś można kupić bez kwita r-22,więc z obecnie używanymi będzie podobnie. Jak firma rozlewa z 1,5 T kontenerów, to też coś tam zostanie na boku, na co nawet nie może wystawić FV.
Czarny rynek będzie zawsze,ale skala już nie ta.
  • Odpowiedz

awax

2017-03-23, 09:52:44
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):
benedykt napisał(a):Fakt ale dlaczego uprawnienia chłodnicze wydawane są bezterminowo a energetyczne już nie???
Dlaczego co 5 lat musimy płacić?
Ogólnie bałagan jest wszędzie a każdy urzędnik kontrolujący wymaga czego innego.
Nie jednolitych wymagań i listy co powinno być.
Jeśli nie lutuje to dlaczego mam mieć kwit na lutowania. Mogę wykonywać instalacje na systemach zaciskanych i czy wtedy inspektor ma prawo żądać ode mnie kwitów na lutowanie???
Piszesz o uprawnieniach personalnych ? prawdopodobnie tak .
Są ważne bezterminowo ale nie będą ważne po wyjściu nowych przepisów tak jak zielona karta R22
Możesz nadal i musisz się nią posługiwać przy R22
Teraz weź do ręki Big Grin certyfikat firmowy i kolego przeczytaj na ile dostałeś uprawnienia UDT na firmę Big Grin Big Grin Big Grin
Pierwsze na rok potem kontrola i odnowienie na następne lata Tongue Tongue Tongue
Zawsze możesz nie dostać podczas kontroli "plusika+" i zapłacić za ponowną kontrolę Big Grin

contango napisał(a):Ciekawe jaki ma wpływ odbycie szkolenia na przebieg kontroli, bo są dwie opcje:
1. ulgowo ,bo byleś na szkoleniu i przede wszystkim zapłaciłeś.
2. bardziej surowo ,bo byłeś na szkoleniu i nie możesz się tłumaczyć niewiedzą, niejasnością ustawy itp.
Tak czy inaczej słowo "nieetyczne" jest bardzo wyważone i kulturalne na nazwanie tego szkolenia.

Pan na kontroli nie wie kto był, a kto nie był u nich na szkoleniu ... ma wydruk firm do jakich ma zawitać :
Firma, adres, data wydania certyfikatu, data terminu wygaśnięcia certyfikatu .
Jeśli masz wszystkie "Procedury", narzędzia z listy wymaganych to wizyta staje się formalnością .
Nie ma co się bać ale też musisz spełniać wymagania .

Powiem wam że byłem w szoku że obok nas jest aż 20 zarejestrowanych firm które mają certyfikację UDT.

Gdzie na certyfikacie przedsiębiorcy jest termin wygaśnięcia?
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-03-23, 13:22:21
Top użytkownik
Na dole masz data wystawienia ja mam Warszawa 24.03.2016 .
W którymś tam piśmie rozporządzeniu było że pierwsza kontrola jest lub musi się odbyć w przeciągu pierwszego roku działalności dla firm certyfikowanych do....
Następne kontrole certyfikujące odnawiające co 7 lat .
W następnym znów że firmy nowe ubiegające się o certyfikację po raz pierwszy po dniu .... muszą najpierw przejść kontrolę certyfikującą następne kontrole odnawiające co 7 lat ...

Gdzie nie powiem bo po prostu nie pamiętam - tyle zapamiętałem .
Pod koniec daty rok po wydaniu masz telefon z UDT .
Chyba że jesteś nowym podmiotem - to przed wydaniem masz wizytę z UDT
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-03-23, 13:31:03
Top użytkownik
DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Warszawa, dnia 18 grudnia 2015 r. Poz. 2149
ROZPORZADZENIE MINISTRA ROZWOJU1) z dnia 16 grudnia 2015 r.
w sprawie sposobu przeprowadzania kontroli spełniania warunko?w uzyskania certyfikatu dla przedsiebiorco?w 2)
Na podstawie art. 32 ust. 5 ustawy z dnia 15 maja 2015 r. o substancjach zubozajacych warstwe? ozonowa? oraz o niekto?rych fluorowanych gazach cieplarnianych (Dz. U. poz. 881) zarza?dza sie?, co naste?puje:
§ 1. Rozporza?dzenie okres?la sposo?b przeprowadzania przez jednostke? certyfikuja?ca? przedsie?biorco?w kontroli speł- niania warunko?w okres?lonych w art. 30 ust. 2 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 15 maja 2015 r. o substancjach zuboz?aja?cych war- stwe? ozonowa? oraz o niekto?rych fluorowanych gazach cieplarnianych.
§ 2. 1. Jednostka certyfikuja?ca przedsie?biorco?w przeprowadza kontrole?:
1) wste?pna? ? przeprowadzana? przed wydaniem certyfikatu dla przedsie?biorco?w;
2) okresowa? ? przeprowadzana? po wydaniu certyfikatu dla przedsie?biorco?w, nie rzadziej niz? raz na 7 lat.
2. Kontrole maja? na celu sprawdzenie spełnienia przez przedsie?biorco?w warunko?w, o kto?rych mowa w § 1.
§ 3. Kontrole, o kto?rych mowa w § 2, polegaja? na:
1) weryfikacji dokumento?w;
2) dokonaniu ogle?dzin miejsca wykonywania działalnos?ci przez przedsie?biorce? i ocenie ich wyniko?w;
3) weryfikacji danych i informacji umieszczonych w systemach informatycznych;
4) z?a?daniu udzielenia wyjas?nien?, informacji oraz danych koniecznych do prawidłowego przeprowadzenia kontroli;
5) ocenie innych dowodo?w i materiało?w, kto?re moga? przyczynic? sie? do stwierdzenia stanu faktycznego.
§ 4. 1. Z przeprowadzonej kontroli sporza?dza sie? protoko?ł, kto?rego jeden egzemplarz dore?cza sie? kontrolowanemu
podmiotowi.
2. Protoko?ł podpisuja? pracownicy jednostki certyfikuja?cej przedsie?biorco?w przeprowadzaja?cy kontrole? oraz kierow- nik kontrolowanego podmiotu.
  • Odpowiedz

awax

2017-03-23, 14:44:47
Top użytkownik
Certyfikat jest bezterminowy,a kontrole okresowe sa po to aby potwierdzić,że są spełniane nadal warunki.
Np. zmieniają się zatrudnieni pracownicy itp.
Zreszta te 7 lat to maksymalny okres.Kontrola może być w każdej chwili.
  • Odpowiedz

benedykt

2017-03-23, 19:10:51
Użytkownik
A takie mam pytanie dotyczące reduktora do azotu.
Mamy w firmie do 16 barów.
Czy musimy je zmieniać??
Gdzieś czytałem że powinny być do 50 barów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-23, 19:12:49 przez benedykt.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-03-24, 07:48:48
Top użytkownik
awax napisał(a):Certyfikat jest bezterminowy,a kontrole okresowe sa po to aby potwierdzić,że są spełniane nadal warunki.
Awax certyfikat jest bezterminowy ?
No nie do końca ponieważ po kontroli dostałem protokół z kontroli i czekam na nowy certyfikat .
Wiec może i jest bezterminowy ale ....

Co do kontroli to nie może być w każdej chwili - takie prawo.
  • Odpowiedz

byniom

2017-03-24, 08:05:20
Moderator
Certyfikat to certyfikat a protokół z kontroli może go nam odebrać lub nie odebrać , wyznaczana jest data następnej kontroli a nie uzyskania certyfikatu czy jego odnowienia. Gdy byla kontrola u mnie to po sprawdzeniu sprzętu i papierków kierownik kontrolerów oznajmił że następna kontrola za 7. To tak jak z przeglądem samochodu , masz dowód rejestracyjny a nie masz przeglądu i kiszka Smile
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

awax

2017-03-24, 08:08:56
Top użytkownik
DBKlima napisał(a):
awax napisał(a):Certyfikat jest bezterminowy,a kontrole okresowe sa po to aby potwierdzić,że są spełniane nadal warunki.
Awax certyfikat jest bezterminowy ?
No nie do końca ponieważ po kontroli dostałem protokół z kontroli i czekam na nowy certyfikat .
Wiec może i jest bezterminowy ale ....

Co do kontroli to nie może być w każdej chwili - takie prawo.

Nie śledzisz na bieżąco zmian w przepisach.Obecnie kontrole moga byc niezapowiedziane.
Co do certyfikatów to rozdzielmy certyfikat personalny F-gazy ,który jest bezterminowy ,oraz certyfikat przedsiębiorcy.
Ten drugi wydawany jest bez terminu ważności,jednak jest on ważny tylko w przypadku spełniania warunków typu zatrudnienie certyfikowanych pracowników,posiadanie wyposażenia,procedur itd itd.
Kontrole będą skupiały się na sprawdzeniu tych warunków.
  • Odpowiedz

obser

2017-03-24, 08:53:57
Top użytkownik
Ja wyczytałem,że od 2020 personalne będą na 4 lata.Co do kontroli,to skłaniam się ku stwierdzeniu bynioma, chyba,że "uprzejmie donoszę....."

Druga sprawa,że sprawozdania w Państwie Prawa powinny obowiązywać dopiero za rok 2017 jako,że prawo nie powinno działąć wstecz,a
"Przypominamy również o obowiązku przekazywania sprawozdań dotyczących substancji zubożających warstwę ozonową lub fluorowanych gazów cieplarnianych w terminie do 28 lutego za rok poprzedni, tj. do dnia 28 lutego 2016 r. za rok 2015. Obowiązek wynika z art. 39 ust. 2 i 3 ww. ustawy.

Natomiast przedmiotowa ustawa weszła w życie 10 lipca, a forma i zakres danych, które należy gromadzić na potrzeby sprawozdawcze zostały dopracowane dopiero 21 stycznia 2016 r." więc zaczynanie jej od 01.01.2016 może nie obejmować dokładnych danych na początku roku jak nie były zaakceptowane parametry danych potrzebnych do rozpoczęcia sprawozdań.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-24, 09:11:42 przez obser.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2017-03-24, 09:19:51
Moderator
w tamtym roku miałem drobną kontrolę z WIOŚ-u. Pani inspektor powiedziała, że jak przyjdzie, to żebym miał już złożone sprawozdanie za 2015. Z tym się nie dyskutuje. A ustawa wyszła wcześniej. Nie ważne, że mamy burdel w przepisach. Jak się nie chce głowy nastawiać, to się robi wstecz. :|
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

awax

2017-03-24, 09:36:52
Top użytkownik
obser napisał(a):Ja wyczytałem,że od 2020 personalne będą na 4 lata.Co do kontroli,to skłaniam się ku stwierdzeniu bynioma, chyba,że "uprzejmie donoszę....."

Druga sprawa,że sprawozdania w Państwie Prawa powinny obowiązywać dopiero za rok 2017 jako,że prawo nie powinno działąć wstecz,a
"Przypominamy również o obowiązku przekazywania sprawozdań dotyczących substancji zubożających warstwę ozonową lub fluorowanych gazów cieplarnianych w terminie do 28 lutego za rok poprzedni, tj. do dnia 28 lutego 2016 r. za rok 2015. Obowiązek wynika z art. 39 ust. 2 i 3 ww. ustawy.

Natomiast przedmiotowa ustawa weszła w życie 10 lipca, a forma i zakres danych, które należy gromadzić na potrzeby sprawozdawcze zostały dopracowane dopiero 21 stycznia 2016 r." więc zaczynanie jej od 01.01.2016 może nie obejmować dokładnych danych na początku roku jak nie były zaakceptowane parametry danych potrzebnych do rozpoczęcia sprawozdań.

Zapominacie o jednym,Polska należy do UE i co za tym idzie przepisy unijne działają bezpośrednio w każdym kraju członkowskim.Rozporządzenie 842 zmienione teraz na 517 WE obowiązywały od wielu lat.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-03-24, 09:37:02
Top użytkownik
awax napisał(a):Nie śledzisz na bieżąco zmian w przepisach.Obecnie kontrole moga byc niezapowiedziane.
Nie siej zamętu ....
Nie ma żadnego przepisu który daje uprawnienia do niezapowiedzianej kontroli UDT w związku z Fgaz na terenie przedsiębiorstwa certyfikowanego przez UDT .

awax napisał(a):Co do certyfikatów to rozdzielmy certyfikat personalny F-gazy ,który jest bezterminowy

Rozdzielam podam ci przykład/pytanie może innych też to zainteresuje ...
Masz starą zieloną kartę (certyfikat personalny Prozon) ?
To teraz powiedz straciła ważność czy nie ?
Przecież były tylko terminowe na 5 lat .
Szukasz absurdu? ... to tu go masz Big Grin

Certyfikat personalny Fgaz bezterminowy ... ale
To są uprawnienia które jak wszystkie uprawnienia mogą być: cofnięte, po wejściu nowej ustawy mogą wygasać, mogą być zastępowane nowymi lub z ważnych przyczyn mogą zostać odebrane ...

awax napisał(a):[...] certyfikat przedsiębiorcy.
Ten drugi wydawany jest bez terminu ważności,jednak jest on ważny tylko w przypadku spełniania warunków typu zatrudnienie certyfikowanych pracowników,posiadanie wyposażenia,procedur itd itd.
Kontrole będą skupiały się na sprawdzeniu tych warunków.
Po wizycie przysyłają ci nowy certyfikat "nową kartkę papieru" z nową datą wydania certyfikatu .

Znam życie za 7 lat będą iż inne przepisy i to co teraz mamy nie będzie obowiązywało w takim stanie jak jest obecnie.
  • Odpowiedz

awax

2017-03-24, 10:02:58
Top użytkownik
DBKlima
art. 79a ust. 8 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej
Żaden problem określić przepis zezwalający na NIEZAPOWIEDZIANĄ kontrolę
  • Odpowiedz

byniom

2017-03-24, 10:37:39
Moderator
Wiecie co mnie przeraża ? to że kłócimy się między sobą a problem lezy po stronie ustawodawcy i przepisów a my drzemy pasy na siebie. Nie ma to znaczenia czy certyfikaty takie czy śmakie będa za 5 lat od nowa robione , ci co będą musieli zrobią je od nowa a ci co uznaja że to nie ma sensu to się przekwalifikują albo będą robili nie zgodnie z przepisami. Tak jest tez w tej chwili , sporo firm robi robotę i ma gdzieś certyfikaty i co ? coś im się stało ? Dalej robią i nic im za to się nie stanie bo żadna kontrola do nich nie przyjdzie a nawet jak ktoś złozy donos to wątpię żeby kontorla jakaś do niego podjechała i coś udowodniła. Myślę że nie ma co się spinać i robić swoje , nie raz już przepisy były na nasz anie korzyść i jakoś przeżyliśmy. Kontrola która była u mnie zanim przyjechali to się stresowałem , jak się okazało to wszystko miałem prawidło i nie musiałem się denerwować. Rubmy tak jak powinno być i będzie ok a konkurencji legalnej czy nie legalnej możemy sie tylko pozbyć swoim podejściem do pracy. Smile Pozdrawiam i życze miłego weekend'u Smile
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

obser

2017-03-24, 10:55:04
Top użytkownik
A tak na marginesie awax, nie obraź się- siejesz zamęt i marzą Ci się stałe kontrole, nowe szkolenia i egzaminy, jak mi nieraz wygrana w totolotka. UDT ma roboty nie do przerobienia, ludzie czekają na certyfikację wind do aut po 2 miesiące (wiem to od kurierów), a to 5 min sprawdzenia przed siedzibą i wypisanie papierków, a nie teren i im te F-Gazy spadły jak grom z jasnego nieba, wcale nie są tym zachwyceni i podnieceni tak jak Ty. Amen.
A to co wg mnie grozi ludziom, którzy nie zdecydowali się włączyć do tego certyfikacyjnego cyrku to tylko wyłączenie ze startu w robotach gdzie warunkiem jest certyfikat i obsługa zgłoszonych urządzeń pow.3 kg.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-24, 10:59:02 przez obser.)
  • Odpowiedz

awax

2017-03-24, 11:03:27
Top użytkownik
obser.ja nikogo nie zmuszam do prowadzenia działalności zgodnie z prawem.Nowe szkolenia i egzaminy tez mi się nie muszą marzyć.Jest takie zapotrzebowanie,że starczy na kilka latSmile
Pomijam,że to nie UDT jest wyznaczony do kontroli przestrzegania wymogów Ustawy,a Inspektoraty Ochrony Środowiska.
Jeżeli informowanie o obowiązujących przepisach jest sianiem zamętu,to Twoje uwagi sa nakłanianiem do popełniania wykroczeń.
No i chyba sprawa najważniejsza,OCHRONA ŚRODOWISKA Można to olewać,ale ja traktuję to poważnie.Zużytego oleju też nie wylewam do kanalizacji,a od 31 lat nie miałem w tym temacie kontroli.

No i jeszcze jedno
" tylko wyłączenie ze startu w robotach gdzie warunkiem jest certyfikat i obsługa zgłoszonych urządzeń pow.3 kg."
TYLKO???? nie rozśmieszaj mnie.Przecież wszystkie poważniejsze zlecenia wymagają certyfikatu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-24, 11:05:47 przez awax.)
  • Odpowiedz

obser

2017-03-24, 12:08:31
Top użytkownik
TYLKO???? nie rozśmieszaj mnie.Przecież wszystkie poważniejsze zlecenia wymagają certyfikatu

Nie wiem jak u Ciebie,ale w naszym rejonie czytając przetargi i otzrymując zapytania ofertowe jest to rzadkość. Chyba,że jak często się zdarza firma tworząc zapytanie skonsultuje się z kimś, to jak on ma to podpowie,że koniecznie mają to dopisać. Kiedyś robiłem też w innej branży, posiadałem Koncesje MSWiA i Licencję Zabezpieczenia Technicznego to też sugerowałem, aby Zamawiający ujął to jako warunek w Szczegółowych Warunkach Zamówienia. Działam niestety w biednym terenie,bez wielkiego przemysłu i tak naprawdę każda firma zamawiająca stawia sobie warunek cena na 100%. Wychodzą kwiatki jak to VRF na Starostwie wygrała firma z małej wioski niedaleko mnie, byłem zaskoczony, że nic o niej nie wiem, zrobiła robotę obiecując 10 letnią gwarancję, po 2 miesiącach nie istniała i teraz szukają firmy konserwującej, ale po obejrzeniu nie chcę tego dotykać za żadne pieniądze. I tak mistrzowie świata,że im to odebrali i chodziło. Jak dla mnie, to tylko demontaż i ponowny montaż. Taka jest Polska prowincjonalna.
  • Odpowiedz

awax

2017-03-24, 12:14:12
Top użytkownik
W warunkach przetargu może jest to rzadkość,ale jest to argument do złożenia protestu i wyeliminowania niecertyfikowanej konkurencji.
  • Odpowiedz

mg

2017-03-24, 21:42:31
Top użytkownik
Niestety, grubszej roboty bez papierów nie zrobisz, konkurencja nie zawaha się by wskazać ,,pewnego rodzaju problem" nawet podczas rozpoczętych robót.
  • Odpowiedz

obser

2017-03-25, 12:48:25
Top użytkownik
Po ostatnich 2 sezonach zauważyłem,że najlepsze pieniądze można zarobić na indywidualnych splitach,kasetach w mieszkaniach,biurach,sklepikach.Jak już przetarg,to bitwa do upadłego i potrafią wystartować poważne firmy,Dystrybutorzy nawet do małego zlecenia,gdzie dawniej nawet by na to nie spojrzeli.Wynik przetargu nieraz mnie przeraża cenowo.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa