Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zmiana klimatyzatora z czynnikiem R407 na R 410 - elektryka

6 Odpowiedzi, 3539 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

ROBERT9999

2017-05-24, 19:39:25
Nowy użytkownik
Witam.
Mam klienta który ma zamontowany klimatyzator z czynnikiem R407 i chce go wymienić na nowy model.
Problem polega na tym, że stary klimatyzator miał jak wiadomo zasilanie do jednostki wewnętrznej, przewód łączący jednostki jest 5-cio żyłowy; obecnie jak wiadomo są zasilane do jednostki zewnętrznej (NIE MAM MOŻLIWOŚCI DOPROWADZENIA ZASILANIA DO JEDNOSTKI ZEWNĘTRZNEJ - mam wykombinować obecne połączenie) i tu właśnie jest mały problem a mianowicie:
- do jednostki wewnętrznej dochodzi przewód 3 żyłowy (faza, zero oraz PE) oraz przewód 5 żyłowy
- mogę przełączyć fazę oraz zero do przewodu 5cio żyłowego i pozostaną mi 3 wole żyły czyli więc mam jak podłączyć przewody "sterujące" do jednostki wewnętrznej.
- zabraknie mi przewodu PE do zewnętrznej jednak jest ona połączona rurami miedzianymi więc problemu nie powinno być.
Proszę o pomoc czy takie rozwiązanie ma sens i nie będzie przebicia na jednostce zewnętrznej?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-05-24, 19:44:35 przez ROBERT9999.)

bartek2700

2017-05-25, 13:11:31
Użytkownik
poszukaj klimatyzatora który ma możliwość zasilania jednostki wew. np.Toshiba Mirai . jest jeszcze sporo takich na rynku z kablem zasilającym w wewnętrznej podajże Haier też chyba tak ma?

ROBERT9999

2017-05-25, 19:40:00
Nowy użytkownik
To nie takie proste - wybór jest między COZY SILVER GREE lub U-CROWN GREE

Czesio

2017-05-25, 19:54:32
Użytkownik
ROBERT9999 napisał(a):To nie takie proste - wybór jest między COZY SILVER GREE lub U-CROWN GREE
Witam

No i z czym masz problem, zasilanie pociagniesz piątą żyłą. Skup sie na porządnym przeplukaniem instalacji chlodniczej.

Pozdrawiam
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl

kroms

2017-05-26, 08:14:12
Banned
Ale z Twojego pytania wynika, że sam chcesz się tym zająć? Czy komuś to zlecić. Bo doświadczony monter nie powinien mieć z tym problemu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-05-30, 06:34:54 przez kroms.)

DBKlima

2017-05-29, 10:43:14
Top użytkownik
Mitsubishi HJ25 i HJ35 zasilane dajesz do jednostki wewnętrznej (rury 6,35/9,52)
Części oraz urządzenia firmy Daikin

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa