Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator split Galanz Kudo

14 Odpowiedzi, 9035 Wyświetleń

lutek34

2016-06-24, 14:04:49
Użytkownik
Panowie zamontowałem u siebie w domu dwa zestawy klimatyzatorów Galanz Kudo, jeden 3.5kW a drugi 2,5kW.
Mam pytanie odnośnie nastawy żądanej temperatury w pomieszczeniu, uruchamiam klimatyzator, ustawiam temperaturę na 25stopni, na termometrze pokojowym w chwili uruchomienia klimatyzatora 26topni i temperatura z upływam czasu w pomieszczeniu spada, po około 3h temperatura w pomieszczeniu 21 stopni a klimatyzator dalej pracuje. I teraz pytanie do Was czy tak pracują klimatyzatory inverterowe że obniżają swoją moc do minimum ale nadal chłodzą, czy po prostu ten mój typ tak ma, mimo że klimatyzator osiągnął żądaną temperaturę on nadal będzie schładzał pomieszczenie?
  • Odpowiedz

lukaszzsch

2016-06-24, 14:14:38
Nowy użytkownik
Moze po prostu masz termometr ustawiony w strumieniu powoetrza wychodzącym z jednostki, a ona mierzy pod sufitem?
  • Odpowiedz

lutek34

2016-06-24, 18:10:43
Użytkownik
lukaszzsch napisał(a):Moze po prostu masz termometr ustawiony w strumieniu powoetrza wychodzącym z jednostki, a ona mierzy pod sufitem?

naprawdę?!
  • Odpowiedz

lutek34

2017-05-30, 09:26:17
Użytkownik
Panowie, po roku od zamontowania klimatyzatorów jeden 2,5kW ten który najwięcej pracował przestał chłodzić a wcześniej grzać. Zadzwoniłem po speca który mi to podpinał i odpalał, podłączył manometry na spoczynku i na ssawnej tylko 3BAR, uruchamiamy sprężarkę, ciśnienie spada do zera. Więc odzysk tego co zostało w układzie, nabicie azotu do 11bar i sprawdzanie szczelności na złączkach pianą, nie ma wycieków. Rozbiera obudowę zewnętrznej jednostki, pod sprężarka minimalne ślady oleju poza tym jednym miejscem nigdzie nie ma żadnych śladów oleju, co według niego również świadczyło by o wycieku. Pianuje sprężarkę i wszystko wokół wygląda że szczelne. Ciśnienie na azocie po około 45min minimalnie spadło, ale według niego że to na wężach, manometr itd. Robi próżnie i wtłacza według naklejki 650gram czynnika 410, ciśnienie na spoczynku 13Bar, odpalamy sprężarkę, ciśnienie spada do 4Bar i się podnosi do 6Bar, w tych granicach oscyluje. Lekko dociąga złączki, ponownie pianuje, żadnych wycieków. Poskładał wszystko do kupy, swoje skasował i pojechał. Klimatyzator chłodzi, tepm na wylocie 10stopni, niby wszystko OK, ale mam obawy że dalej jest coś nieszczelne. Podpowiedzcie czy na przyszły raz jak klimatyzator przestanie chłodzić to szukać kogoś ze snifferem? Czy są jakieś newralgiczne miejsca w układzie z pominięciem złączek, które mogą być nieszczelne? Co mnie jeszcze zadziwiło to mata wygłuszająca sprężarkę w jednym miejscu była lekko przytopiona, co widać na poniższych zdjęciach. Czy to normalne?

[Obrazek: 2a5b2448bf0a.jpg]

[Obrazek: d3bc32051630.jpg]

[Obrazek: dfeb2645a6e8.jpg]

[Obrazek: d00214f1dac8.jpg]
  • Odpowiedz

Czesio

2017-05-30, 14:47:12
Użytkownik
Witam

Jeżeli już ściągnął czynnik to mógł swobodnie, zgodnie ze sztuką zrobić próbę ciśnienia na 42bara, poczekać do ustabilizowania się ciśnienia (to może trwać 45min.) i zostawić na następny dzień. Wtedy mamy pewność. Źle kojarzy mi się spadek ciśnienia do zera... jestem ciekawy czy przestrzegał procedur montażu i uruchomienia. 42bara zawsze prawdę powie.

Pozdrawiam
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
  • Odpowiedz

byniom

2017-05-30, 16:36:06
Moderator
Jeżeli mu ciśnienie spadło na wężach to niech wymieni je na nowe bo tak to nigdy nie będzie miał pewności czy ma szczelne czy nie.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-05-30, 16:58:27
Zaawansowany użytkownik
Też mi fachowiec z dziurawymi wężami. Jak było trochę jeszcze gazu to trzeba było dorzucić ze 30 bar azotu i poszukać elektronicznym detektorem. Ten gość to on tobie sprzedał i montował a teraz bierze za naprawę która powinna być gwarancyjna? śmieszne to trochę.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

obser

2017-05-30, 17:05:34
Top użytkownik
Ja się wyleczyłem z Galanz-ów 12 lat temu. Super Importer oficjalnie sprzedający na Allegro klimatyzatory 10% taniej niż niż Instalatorom. Powinien dostać Laur Klienta.
  • Odpowiedz

lutek34

2017-05-30, 20:53:53
Użytkownik
lukaszzsch napisał(a):Ten gość to on tobie sprzedał i montował a teraz bierze za naprawę która powinna być gwarancyjna?

On mi tych klimatyzatorów nie sprzedał, on je tylko montował i uruchamiał.

Rozumiem, że sugerujecie żeby szukać kogoś innego, jeśli po kilku miesiącach czynnik się ulotni.
  • Odpowiedz

Czesio

2017-05-31, 04:57:50
Użytkownik
lutek34 napisał(a):
lukaszzsch napisał(a):Ten gość to on tobie sprzedał i montował a teraz bierze za naprawę która powinna być gwarancyjna?

On mi tych klimatyzatorów nie sprzedał, on je tylko montował i uruchamiał.

Rozumiem, że sugerujecie żeby szukać kogoś innego, jeśli po kilku miesiącach czynnik się ulotni.
Witam

To że Ci ich nie sprzedał nie oznacza że nie masz gwarancji na wykonane prace a szczególności na szczelność instalacji(chyba że nieszczelne jest urządzenie bo tak nieraz bywa)
Gorzej dla Ciebie jak nie sprawdziłeś czy gość który wykonywał te prace ma uprawnienia, on jak i jego firma.

Pewnie spytasz dlaczego, już Ci odpowiadam. Właśnie z Twojej winy w atmosferę poszedł czynnik ponieważ zaniechaleś obowiązku wynikającego z prawa i jesteś za to odpowiedzialny i na koniec najśmieszniejsze, Ty za to zapłacisz ustawowe podajrze 6000zł kary a nie faflun który nie umie porządnie zrobić połączeń i wykonać sprawdzenia szczelności.

Pozdrawiam

Zapraszamy innych nieświadomych na forum, może w końcu ktoś zrozumie jaki problem niszczy rynek klimatyzacji.
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
  • Odpowiedz

lutek34

2017-06-20, 16:18:39
Użytkownik
Panowie, czy zaszronienie cieńszej rurki zaraz przy wyjściu z jednostki zewnętrznej, świadczy że już jest za mało czynnika?
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-06-20, 16:31:36
Zaawansowany użytkownik
Mało czynnika lub korek w instalacji mniej prawdopodobne acz nie wykluczone.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

barbie

2017-06-20, 16:32:54
Top użytkownik
a gdzie są manometry / .
  • Odpowiedz

lutek34

2017-06-20, 19:21:23
Użytkownik
barbie napisał(a):a gdzie są manometry / .

jeszcze nie dzwoniłem po fachmana z manometrami, ale będę musiał bo wygląda na to że czynnik który wtłoczył już się ulatnia.

A może jest jakiś fachman z okolic Krosna, z lepszym nosem do wykrycia nieszczelności?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-06-20, 19:24:54 przez lutek34.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa