Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja słabo chłodzi po nabiciu

17 Odpowiedzi, 28704 Wyświetleń

kolo456

2017-07-06, 07:26:30
Nowy użytkownik
Witam, jakiś już czas borykam się z problemem z klimatyzacją w aucie Passat b5, 2004, z climatronikiem.
Otóż w kwietniu pierwszy raz po zakupie auta w zimie byłem nabić klimę, po nabiciu i sprawdzeniu szczelności okazało się na zepsuty wentylator. Wentylator wymieniłem kilka dni poźniej i wszystko hulało do czasu aż wydajność klimy spadała, spadała do zera.
Miesiąc później pojechałem do tego samego serwisu po ponowne ściągniecie i nabicie czynnikiem.
Tak zleciał kolejny miesiąc i sytuacja się powtórzyła, wtedy wymieniłem dławik w podszybiu niestety nic nie pomogło.
Po wielu naradach mechaników stwierdzono ze osuszacz zapchany, oczywiście został wymieniony pojeździłem z tydzień i to samo.
Żadnych błędów na climatronicu wszystko ładnie pracuję tylko ze bez zimnego powietrza z kratek.
Ciśnienia na zegarach odpowiednie (sprawdzane wielokrotnie).
Dodam że rurki po nabiciu obie zimne od strony kabiny a teraz gdy klima nie chłodzi lewy zimny zaś prawy ciepły przy włączonej klimie.
Klapki ok nie przycinają się.
Panowie czy ktoś ma jakiś pomysł na to zeby nie wymienić wszystkich elementów układu w aucie ?
Bardzo proszę o pomoc Smile
  • Odpowiedz

radekrp90

2017-07-06, 09:19:23
Użytkownik
Jakie ciśnienia?
  • Odpowiedz

kolo456

2017-07-06, 09:58:49
Nowy użytkownik
Dokładnie teraz nie pamiętam przy wymianie osuszacza było chyba 2:10 przy niskiej temperaturze powietrza i wzrastało przy wyższych obrotach. Diagności mówili ze jest odpowiednie przy tej temperaturze.
  • Odpowiedz

essoM

2017-07-06, 10:08:25
Użytkownik
Może sam parownik zawalony liscmi i takie efekty. Zimna ciepla to niewiele mowi . Trzeba termometr i pomierzyc jakie temp i cisnienia.
  • Odpowiedz

kolo456

2017-07-06, 10:15:26
Nowy użytkownik
no zaraz po odpięciu stacji klimy działa wszystko idealnie tylko do czasu, chodzi o to żeby nie rozebrać pół samochodu i okazało się ze to skraplacz nie daje rady i pół elementów wymienione na darmo :/
  • Odpowiedz

kolo456

2017-07-06, 10:39:40
Nowy użytkownik
I czy jest możliwość odpięcia tego i wyczyszczenia czy tylko wymiana ?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2017-07-06, 10:55:49
Top użytkownik
Wygląda na mało c zynnika.Gdyby okazało sie że jest tyle co powinno to może mrozi parownik i przypycha.Mozliwe że źle dobrana dysza dławiaca.
  • Odpowiedz

kolo456

2017-07-06, 11:00:51
Nowy użytkownik
Dysza ok bo dobrałem identyczną zresztą wcześniej na starej dyszy objaw był taki sam, czynnik dobity i za każdym ściągnięciem tyle samo wraca do maszyny, a czy zamarza to niego nie wiem bo jest zabudowany. Jenak rurki nigdy nie zamarzały.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2017-07-06, 12:40:25
Top użytkownik
Możliwe że zimna spręzarka rusza a po jakimś czasie przestaje wytwarzać odpowiednie ciśnienia.Podpiąć pod stacje i sprawdzić ciśnienia czy nie spada wysokie i nie rośnie niskie
  • Odpowiedz

kolo456

2017-07-07, 09:24:37
Nowy użytkownik
Tylko ciśnienia sprężarka dawała dobre i tak diagności mówili za każdym razem 2 do 10 przy niskiej temperaturze powietrza.
Jak by sprawdzić czy to wina sprężarki ?
Dodam ze przy jeździe autostradowej 4000 obrotów czuć lekką poprawę w chłodzeniu z kratek.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2017-07-07, 09:48:51
Top użytkownik
kolo456 napisał(a):Tylko ciśnienia sprężarka dawała dobre i tak diagności mówili za każdym razem 2 do 10 przy niskiej temperaturze powietrza.
Jak by sprawdzić czy to wina sprężarki ?
Dodam ze przy jeździe autostradowej 4000 obrotów czuć lekką poprawę w chłodzeniu z kratek.
Nie rozumiem.Sa dwa ciśnienia .Po wysokiej przy dziejszej temperaturze ok 10 bnar a po niskiej 2 bary.Jakie masz konkretnie? Czy np po pół godziny pracy klimatyzacji wysokie nie spada a niskie nie rosnie.
  • Odpowiedz

essoM

2017-07-07, 10:00:29
Użytkownik
E tam pol godziny, wkladasz tekture na skraplacz i cisnienie rosnie od razu do 20-25 bar i wiadomo czy sprezarka daje rade czy nie.
  • Odpowiedz

kolo456

2017-07-07, 10:22:53
Nowy użytkownik
Tak takie ciśnienia daje sprężarka 2 na niskim ciśnieniu oraz 10 na wysokim.
Takiego dokładnie testu nie robiłem żeby jechać pół godziny i podjechać prosto pod urządzenie bo nie mam go w garażu a wszędzie są kolejki i auto trzeba zgasić i poczekać na kolejkę.
Jednak przy wymianie osuszacza i ostatnim napełnianiu układu i 30 min próżni takie wyniki na zegarach się pokazywały jak napisałem.
  • Odpowiedz

kolo456

2017-07-07, 10:25:00
Nowy użytkownik
I Diagnosta mówił ze sprężarka ładnie daje ciśnienie i rurki obie od strony kabiny były zimniutkie i wszystko ładnie chłodziło do czasu.
  • Odpowiedz

kolo456

2017-07-07, 10:26:43
Nowy użytkownik
A w między ścinkami osuszacza było widać delikatne pęknięcie ścianki jak by ktoś wiertłem 2mm rozwiercił, więc wydawało się to strzałem w 10 ze to będzie wina osuszacza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-07-07, 10:27:22 przez kolo456.)
  • Odpowiedz

obser

2017-07-07, 11:16:52
Top użytkownik
Kolejki to są u nabijaczy klim, poszukaj warsztatu co robi to za co najmniej 100 zł + freon tam autko powinneś mieć po serwisie sprawdzone, a nagrzeje Ci się prędzej na postoju niż w czasie jazdy. Po serwisie 5-10 min co najmniej powinno się potestować autko na różnych obrotach i prędkościach wentylatora. Ja nie wypuszczę auta jak nie osiągnie 15-17 bar, aby 2 bieg się włączył,albo poczekam na czujnik wysokiego ciśnienia.
  • Odpowiedz

radekklimat

2017-07-12, 19:59:27
Moderator
Pewnie jest blad klapki mieszania
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa