Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomiar rezystancji izolacji, ochrona przeciwporażeniowa ?

20 Odpowiedzi, 12224 Wyświetleń

Zbyszek80

2017-07-15, 19:51:11
Nowy użytkownik
Witam
Zamontowałem nie dawno splita w mieszkaniu w bloku spółdzielczym i spółdzielnia chce abym dostarczył szkic wykonanej instalacji oraz Protokoły pomiarów rezystancji izolacji oraz ochrony przeciwporażeniowej. I tak się zastanawiam co to za pomiary i o co w ogóle chodzi? Co to rezystancja itd to wiem, bo podstawy elektryki znam. Ale jak miałyby wyglądać takie pomiary, wiecie o co chodzi ?
  • Odpowiedz

barbie

2017-07-16, 07:15:41
Top użytkownik
do tych pomiarów potrzebne są uprawnienia których nie posiadasz .
  • Odpowiedz

tipo

2017-07-16, 10:22:50
Nowy użytkownik
Olej ich. Przecież split wpinany jest wtyczką do gniazdka elektrycznego podobnie jak TV, mikser czy czajnik.
  • Odpowiedz

HC

2017-07-16, 13:12:10
Użytkownik
Jeżeli posiadasz uprawnienia elektryczne to powinieneś wiedzieć co to jest ochrona przeciwporażeniowa. Czyt. różnicówka + ochrona przeciw zwarciowa nadmiarowo - prądowe zabezpieczenia. Zrób schemat jednokreskowy pod jakiego "S" i z jakiej różnicóki jest obwód zasilania klimatyzacji obsługiwany. Podejrzewam, że z WLZ (mieszkaniowego). Zrób pomiar impedancji pętli zwarcia oraz "przebicówki" izolacji Metrelem i tyle.

Pozdrawiam
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-07-16, 13:13:30 przez HC.)
  • Odpowiedz

Zbyszek80

2017-07-16, 13:31:10
Nowy użytkownik
Uprawnień nie posiadam, ale coś tam kojarzę z tego co piszesz i trochę doczytałem o co chodzi z tymi pomiarami. Tylko, że u mnie w bloku nawet nie ma linii uziemiającej tylko "bolec" jest mostkowany z przewodem neutralnym. I najchętniej bym właśnie ich olał bo tak samo mogli by zacząć wołać pomiarów od TV, czajnika itp bo tak samo są wtyczką podłączone. Ale skoro już zapytałem o zgodę (bo usłyszałem od ludzi, że dają bez problemu) to bym to dostarczył i zgłosił wykonanie. Pomiary obiecał mi zrobić szef firmy która zakładała ale oczywiście, po montażu i zapłacie nie mogę się doprosić.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-07-16, 13:35:37 przez Zbyszek80.)
  • Odpowiedz

barbie

2017-07-16, 14:20:56
Top użytkownik
Spółdzielnia ma swojego pomiarowca co robi pomiary co 5 lat-zgłoś się do niego .
  • Odpowiedz

Zbyszek80

2017-07-16, 15:01:40
Nowy użytkownik
W sumie też o tym myślałem aby zgłosić się do spółdzielnianego elektryka tylko czy on mi to zrobi w ramach "spółdzilenianych" bezpłatnie czy prywatnie z opłatą ? No ale ok postaram się coś zadziałać
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-07-17, 08:07:02
Top użytkownik
SM proszą o takie pomiary bardzo często.
Masz starą instalację prawdopodobnie piony w bloku są aluminiowe .
Poproś elektryka powiedz o co chodzi, zapłacisz, a on ci odbiór zrobi.

tipo napisał(a):Olej ich. Przecież split wpinany jest wtyczką do gniazdka elektrycznego podobnie jak TV,
mikser czy czajnik.
Czajnik kupujesz z wtyczką do gniazda. Klimatyzator musisz podłączyć zgodnie z zaleceniami producenta.
Od paru lat nie widziałem by ktoś sprzedawał klimatyzator z gotowym przewodem i wtyczką .
Miksera, czajnika, czy TV nie stawiasz na balkonie tylko masz je w domu .
Zasilanie idzie do agregatu a prąd masz w lokalu.
Przy większych mocach nie wolno stosować zasilania wtyczka/ gniazdo .
Tak wiem że są wtyczki i wtyczki i na pewno ktoś takie doskonałe ma ... ale instalacja aluminiowa w lokalu nie wszystko wytrzyma .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

essoM

2017-07-17, 16:42:41
Użytkownik
Zależy jakie to aluminium (przekroj ) w instalacji, to samo z WLZ przy wiekszej dlugosci i konkretnym przekroju miedzi prawie sie nie stosuje ze wzgledu na koszt. Schemat przyłącza elektrycznego mozesz im dostarczyć ale obowiazek pomiarów instalacji lokalu spoczywa na zarządcy lub właścicielu wiec niech sobie pomierzą sami instalację .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-07-17, 16:54:21 przez essoM.)
  • Odpowiedz

PARTNER-MAR

2017-07-17, 20:10:11
Użytkownik
essoM napisał(a):obowiazek pomiarów instalacji lokalu spoczywa na zarządcy lub właścicielu wiec niech sobie pomierzą sami instalację .

Obowiązek pomiarów spoczywa na elektryku który robi zmiany w instalacji.
Do klimatyzatora powinien być zrobiony osobny obwód i należy wykonać jego pomiary.
Obudowa jednostki zewnmoże być pod napięciem i może dotykać balustrady i należy wykonać pomiary ochronne.
Zarządcą odpowiada za
  • Odpowiedz

essoM

2017-07-17, 20:52:00
Użytkownik
PARTNER-MAR napisał(a):Obowiązek pomiarów spoczywa na elektryku który robi zmiany w instalacji.
Do klimatyzatora powinien być zrobiony osobny obwód i należy wykonać jego pomiary.
Obudowa jednostki zewn może być pod napięciem i może dotykać balustrady i należy wykonać pomiary ochronne.
Zarządcą odpowiada za
Obudowa nie może byc pod napięciem ..... :-) ale to na podstawie odrębnych przepisów.
Za kontrole inst. el budynku odpowiada właściciel lub zarzadca nie zaden elektryk. O sposobie przylaczenia decyduje dokumentacja producenta i wcale nie musi wiązać sie z budową osobnego obwodu , nie mozna tez zakładać ze ze względu na klimatyzator zaraz konieczny jest wyl roznicowo prądowy.
  • Odpowiedz

barbie

2017-07-17, 21:12:04
Top użytkownik
jak jest u wieśniaka lub ogrodnika musi posiadać FI .
  • Odpowiedz

obser

2017-07-18, 07:21:42
Top użytkownik
Osobny obwód- przy wykończonych mieszkaniach 80% robót by mi odeszło, zrobili by to inni,jakbym zaproponował ciągnięcie np. listwy przez całe mieszkanie do zabezpieczenia. Na etapie developerskim, oczywiście i tylko tak.
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-07-18, 08:54:57
Top użytkownik
W większości nowych mieszkań jest punkt elektryczny na balkonie co prawda nie zawsze jest wydzielony ale jest.
Trafiają się też już lokalizacje gdzie na balkonie jest zabudowa pod klimatyzator przygotowane odpływy i wydzielony obwód elektryczny.
Warto też wspomnieć o lokalizacjach gdzie są już ułożone rury i okablowanie między dachem, a mieszkaniem.
Jeśli jest wszystko zrobione na etapie projektu/budowy wszystko jest dużo bardziej proste i estetyczne.
Deweloperzy zaczynają iść w stronę klienta. Reszta uważa że im się to nie opłaca Sad
... może powinni oddawać firmom od klimatyzacji tak jak okablowanie do TV zlecają/oddają firmom od kablówek.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

obser

2017-07-18, 09:35:15
Top użytkownik
@DBKlima, gniazdka na balkonie spotkałem i wykorzystałem, ale nie jest to osobny obwód. W stanie developerskim zrobić możemy prawie wszystko. Tylko co ze starszymi mieszkaniami, ładnie wykończonymi, cóż zostaje nam pociągnąć zasilanie od najbiższego gniazdka i założyć puszkę z esem przy połączeniu na sztywno. Ostatnio robiliśmy Klinikę Stomatologiczną i elektryk przygotował super instalację na tablicy 14 zabezpieczeń super opisanych. Ale to na etapie generalnego remontu. Co do Twojego pomysłu, to ja na to wpadłem rok temu i byś zobaczył zdziwienie najwększego naszego developera. Nawet nie chciał słyszeć o dodatkowych kanałach technicznych, bo wg mnie wkładanie instalacji do ciągów wentylacyjnych jest niedopuszczalne, bo projektant jednak chyba przeliczył przekroje. Choć w tym roku jakoś zakładania interwencyjnego nie obserwuję Smile
  • Odpowiedz

tipo

2017-07-18, 17:24:21
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):Czajnik kupujesz z wtyczką do gniazda. Klimatyzator musisz podłączyć zgodnie z zaleceniami producenta. Od paru lat nie widziałem by ktoś sprzedawał klimatyzator z gotowym przewodem i wtyczką.
Miksera, czajnika, czy TV nie stawiasz na balkonie tylko masz je w domu .

A kto o tym wie oprócz monterów i klienta? Na balkonie mogę sobie np. zamontować oświetlenie i wtedy też będą ode mnie wymagali jakiś badań?
Utrudniacie sobie życie - SM niech spada. Urządzenie podłączone wtyczką do gniazdka i działa - po sprawie!
  • Odpowiedz

obser

2017-07-19, 08:02:11
Top użytkownik
Jeżeli Producent tak skonstruował podłączenie ,to nie widzę problemu,jednak teraz już ze świecą szukać klimy z oryginalnie zamontowaną na zasilaniu wtyczkę i ma to sens, bo lepiej doprowadzić zasilanie do j,z, bo tam jest potrzebne 90% mocy, więc kable połączeniowe nie potrzebują przekazywać takiego prądu.
  • Odpowiedz

essoM

2017-07-19, 08:38:02
Użytkownik
Obser z tym dodatkowym "esem" to bym uważał. Te zabezpieczenia nadpradowe/ zwarciowe nie nadaja sie do stosowania kaskadowego. Zadzialanie spowoduje i tak wyłączenie całego obwodu az do licznika albo i do glownego bo i tam tez majstry esy wkladaja.
  • Odpowiedz

obser

2017-07-19, 11:23:47
Top użytkownik
Ale nie wyłączam w lokalu Bóg wie czego przy resecie, serwisie, tylko samą linię do jednostki zewnętrznej. Jeszcze raz powtórzę, wiem jak to powinno wyglądać, tylko czy zleceniodawca zgodzi się na pociągnięcie nowej linii przez całe nieraz mieszkanie, przeważnie tylko zostają listwy montażowe i jeszcze za to zapłaci, jak ma na tipes-topes wykończony lokal.
  • Odpowiedz

marcinszulc

2021-01-29, 13:12:46
Nowy użytkownik
Cześć wszystkim, ja osobiście na ten temat znalazłem dużo przydatnej informacji tutaj - <reklama> Polecam każdemu zerknąć. Serio, wszystko jest bardzo dobrze wyjaśnione.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa