Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja nie działa. Skoda Fabia 1.4 16v 2010r

14 Odpowiedzi, 11260 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

darekab

2017-09-27, 12:12:09
Nowy użytkownik
Witam Wszystkich, mam na imię Darek, jest to mój pierwszy post na forum.

Mam problem z klimatyzacją. Około 20.06. br przestała działać. Działała rok od kupna bez problemu. Oddałem znajomemu. Wymienił uszczelkę na grodzi silnik/kabina od strony silnika. Pojechałem na wczasy działała przez jakieś 400km. Po powrocie do innego Dr. Klima, zdiagnozował, że do wymiany jest wewnętrzne parownik. Przy mnie rozebrał elementy w grodzi silnika i faktycznie blacha - uchwyt ( jest stalowy ) był skorodowany, gniazda przewodów sztywnych były ponadżerane. Na drugi dzień dzwoni i mówi że nie może znaleźć zamiennika parownika.
Ja zadzwoniłem do serwisu i dostałem cene 2500 zł. Niestety nie było mnie stać na taki wydatek w tamtym momencie. Uzgodniliśmy, że odetnie od parownika rurki i przyspawa/ przylutuje inne używane w dobrym stanie.
Po odebraniu klima działała 24h wliczając w to noc.
Kolejna wizyta w tym samym warsztacie, diagnoza czujnik/ włącznik ciśnieniowy klimatyzacji. Po wymianie działał miesiąc.
Proszę o poradę co zasugerować lub jak nie dać sie nabijać w butelkę doktorom od klimy.

Sprężarka jest bez sprzęgła więc strach jeździć bo kolejne koszty..

Dzięki i pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-09-27, 12:13:25 przez darekab.)

obser

2017-09-27, 14:06:09
Top użytkownik
Popytać się wszelkich możliwych znajomych o ogarniętym serwisie A/C w okolicy. jeżdżenie od jednego do drugiego nic nie da. Takie łatanie, to już dyskwalifikuje fachowca. Wiadomo dobry warsztat to kolejka, no i cena za usługę nie najtańsza. Ale tylko bogaci ludzie mogą serwisować i naprawiać samochody w najtańszych serwisach.

darekab

2017-09-27, 15:43:33
Nowy użytkownik
Masz rację, jednak to był warsztat z polecenia Sad . Mimo wszystko ja sie zawiodłem. Czekam na info od znajomych właśnie.

dzięki

Mino

2017-09-28, 11:33:39
Użytkownik
Czujnik nowy czy używka?

darekab

2017-09-29, 20:10:12
Nowy użytkownik
Nowy - Hella

darekab

2017-10-03, 06:46:53
Nowy użytkownik
Nikt nic nie wspomoże pomyslem?

Whisky

2017-10-03, 07:12:39
Top użytkownik
Jeśli się obawiasz że ktoś może Ci to źle zrobić lub nie odkryć nieszczelności to zawsze możesz poprosić by Ci napełnili układ azotem i sam sobie sprawdź gdzie jest dziurka.

Mino

2017-10-04, 07:17:02
Użytkownik
Jak klima pusta to sprawdź czy przez osuszacz nie ucieka trzeba zdjąć kapsel na kondenserze.zdarza się często korozją na opasce na przewodzie cieczowym ,który przykręcony jest do czołówki.kwestia spawania parownika tzn końcówek czy spawy są szczelne?

Mino

2017-10-04, 07:27:22
Użytkownik
Jak klima była pusta dłuższy czas często po naprawie i teście szczelności coś wyjdzie .gdy jeden element się rozszczelnienia dostaje się powietrze Ali się utlenia a uszczelki pokrywają się tlenkiem robisz azot jest ok.pacjent pojeździ trochę gaz wypłukać tlenki i czynnik ulatuje aż miło.

darekab

2017-10-06, 11:13:33
Nowy użytkownik
No tak, ale czynnik jest i trzyma ciśnienie do dziś. Coś jeszcze?

Mino

2017-10-06, 11:59:54
Użytkownik
Sprawdź kompem błędy.bo nawet nie wiadomo co jest grane opcji jest wiele i pisać można że dwa dni.

Mino

2017-10-06, 12:02:06
Użytkownik
Widzisz to warsztat który spawałparownik zrobił swoją robotę dobrze pod względem szczelności

darekab

2017-10-10, 18:44:07
Nowy użytkownik
ja nie napisałem, że coś zwalili. Proszę o sugestie gdzie szukać przyczyny skoro trzyma ciśnienie a nie chłodzi

darekab

2017-10-21, 13:05:05
Nowy użytkownik
temat do zamknięcia. wadliwy nowy czujnik :/

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa