Od początku mam nową maszynę kupiłem czynnik r134a z legalnego źródła i tak pierwsze myślę troche zatankuje - przewody pod butle próżnia - odkręcam zawór na butli obracam do góry dnem i daje ładowanie 2kg ok poszło - zakręcam zawór odzysk z przewodów i już mam 3kg jak z przewodów 1kg?? Ok myśle niech będzie biore auto trafic 1.9dci nowy osuszacz próżnia 30min troche oleju i 750g czynnika odpalam i w momencie załaczenia sprężarki hp chwilowo podrosło do 8bar i spadło do 5 i tak trzyma kompresor cały czas pracuję myśle dołoże czynnika i skończyło się na 1.3kg i wszystko zaczeło pracować poprawnie ale 2x wiecej czynnika ?? myślę oddesam wszystko i jeszcze raz załaduje odessałem już tylko 1.05kg co się stało z 0.25kg? Już myśle waga trachnięta ale nie sprawdziłem ja dokładając różne rzeczy zwarzone w sklepie. No dobra myśle że załaduje jeszcze raz dałem 750g i klima znowu nie żyła odsysam spowrotem i już tylko 675g ale zaóważyłem ze całkowice zamarz osuszacz i po odessaniu jak dałem próżnie to długo ją robiło bo jak by w osuszaczu odparowywał jeszcze czynnik było słychać bulgotanie jak ustało to już próżnie miałem stabilną sprawdziłem szczelność wszystko ok wiec znowu próżnia i ładowanie 750g i klima nie żyje przy pierwszym starcie kompresora ciśnienie hp wzrasta na chwile do 8-9barow i opada do 5 i tak zostaje w momencie tego chwilowego wzrostu ewidentnie zawiewa chłodnym. O co chodzi? Nie chce znowu ładować ponad 1kg czynnika żeby zaczeła działać bo tak raczej być nie powinno.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Normalnie czary :) Trafic 1.9DCI
18 Odpowiedzi, 11945 Wyświetleń|
Z tym brakującym gazem to pewnie czary co? A to tylko podstawy się kłaniają.
Jak bym wszechwiedzacy to pewnie nie pisał bym tego posta
Zdaje się na podpowiedzi profesjonalistów wnoszących coś do tematu.
To na początek te 3 kg gazu w stacji.stacja ma separator cieczy zalales go czynnikiem z butli pewnie nie masz w warsztacie takiej temperatury jak w lato i to normalne.jakbys lądował na stojącej butli sciagnalbys może 50 g.
A z trafikiem musisz podać więcej danych
trafik 01rok klima manualna 1 strefowa zawór w kompresorze mechaniczny
Tak myślałem że chodzi o to że gaz piszedł w formie płynnej w węże. Mam szczerze mówiąc mieszane uczucia co do tego czynnika mimo że brany z pewnego źródła.
Witam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-11-29, 18:42:44 przez awax.)
Niestety,ale większość automatów do napełniania klimatyzacji samochodowej przekłamuje ilość napełnianego lub odzyskiwanego czynnika.Aby te błędy zminimalizować automat powinien być napełniony czynnikiem co najmniej w 1/3 pojemności butli.Ja mam dwa automaty,a napełniam na wagę bezpośrednio z butli
Jaka masz temperaturę w warsztacie,temperatura z kratki nawiewu,czy po załączeniu klimy startuję wentylator skraplacza, ciśnienie ssania?
Gaz żeby sprawdzić bez identyfikatora zmierz ciśnienie butli i musisz dokładnie znać temperatura otoczenia tzn czynnika i porównać go z tabelą pewnie znajdziesz na necie .mogę to sprawdzić jak będziesz pewny temperatury.
Dlatego cylinder jest najdokładniejszy ale za to kozacko nie wygląda przy nowoczesnych automatach że świecącymi lampkami które hipnotyzują klientów ????
LP zchodzi z 4 po włączeniu do 2,5bara temperatura z nawiewu jak na zewnątrz tylko w momencie załączenia się prężarki spada o 5 stopni jak rośnie HP i jak spadnie do 5 jest to co na zewnątrz.
Auto masz w hali czy na zewnątrz? I nie napisałeś czy wentylator startuje?
Auto na zewnątrz, wentylator startuje od razu po załączeniu kompresora chodzi cały czas w I trybie drugi tryb nie startuje z oczywistych powodów
Pytanie dlaczego wszystko działa jak się naładuje czynnika 2x więcej
Posłuchaj jak przepełniać instalacje to chodzi bo skraplacz jest zalany gazem ciekłym i mało miejsca na wymianę ciepła ciśnienie idzie do góry i wszystko śmiga . żebyś był pewny że jest ok zasłon skraplacz np kartonem więcej jak połowę jak ciśnienie zacznie rosnac to ok.wentylator nawiewu weź na maca.druga opcja odłącz wtyczkę od wentylatora też powinno rosnąć a klima powinna zacząć chłodzić.sprawdz?
Poszedłem tym tropem już wcześniej tylko zaczełem opalarką dmuchać w miejsce gdzie zasysa powietrze do nawiewu i ciśnienie trochę wzrosło. Myślisz że może być za zimno? Przepełniony nie jest bo od próżni dałem 750g myśle że +/- 100g nie powinno zrobić takiego zamieszania a znowusz dlaczego po napełnieniu bardziej ciśnienie Hp poszło normalnie do góry?
Jeśli instalacja zachowa się tak jak pisałem to wszystko jest ok.cisnienie po załączeniu klimy chwilę idzie do góry potem startuję wentylator i ciśnienie leci w dół.klima działa wiesz o tym że parujący gaz w parowniku ma temperaturę np ok zera w kabinie masz zimno jak pisałeś auto na zewnątrz więc parujący gaz nie zabierze za dużo ciepła to i na skraplaczu nie wytworzy sie ciśnienie i układ marnie funkcjonuje.uklad pewnie jest z duszą dławiąca a te układy muszą mieć określone ciśnienie do prawidłowej pracy.napisalem ci w prosty sposób nie zagłębiając się zbytnio w szczegóły.
OK będę miał jutro lub pojutrze chwilkę sprawdzę i dam znać
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
Zdaje się na podpowiedzi profesjonalistów wnoszących coś do tematu.