Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zawór serwisowy

14 Odpowiedzi, 8914 Wyświetleń

rafał34

2017-12-15, 19:47:09
Nowy użytkownik
Witam:
Chciałbym zamontować zawór serwisowy po stronie niskiego ciśnienia aby podłączyć węże serwisowe do wypompowania czynnika chłodniczego. Instalacja jet z początku lat 80 ma tylko zawór serwisowy po stronie wysokiego ciśnienia a po stronie niskiego wystaje tylko rurka około 15 cm która na końcu jest zaspawana, chcę wziąć odciąć końcówkę(wcześniej odpompowując czynnik z tej części układu) i nagwintować i zamontować jakiś zawór z 1/2 cala na 1/4 by podłączyć węże. Moje pytanie jaki będzie najlepiej zawór zamontować czy jakąś przejściówkę zamontować i zawór ale jaki ponieważ nie mam wielkiego doświadczenia a muszę to zrobić.
  • Odpowiedz

aras

2017-12-16, 11:00:39
Użytkownik
Podaję hasło: "Wampir"
  • Odpowiedz

barbie

2017-12-16, 15:29:17
Top użytkownik
Wampir plus szkolenie .
  • Odpowiedz

coolmaker1

2017-12-16, 18:01:37
Zaawansowany użytkownik
Witam. Jeżeli urządzenie jest sprawne i uzyskuje zadane wartosci pomimo swojego wieku , to po cholere grzebać tym bardziej ,ze mamy do czynienia ze strasznie ale to strasznie nieekologicznym czynnikiem .Cool
  • Odpowiedz

rafał34

2017-12-17, 06:47:07
Nowy użytkownik
Jak by było wszystko ok to bym nie chciał czynnika odpompować. Czytałem o tych wampirkach tylko czy można nimi wpiąć się rurociąg 1/4 cala metalowy bo wszędzie widzę ze pisze ze o rurkach fi 6 fi 10. Zgadzam się , że szkolenie niestety pracuje w MONIE kto był to wie jak jest nie chce opisywać, miałem 2 dniowe szkolenie z wydaniem uprawnień. Moja wiedza jest bardzo mała , ale czynnik odpompuje tylko muszę jakoś ten zawór zamontować.
  • Odpowiedz

gadget

2017-12-17, 21:14:19
Zaawansowany użytkownik
Może przełożeni powinni wydać rozkaz czynnikowi r22 żeby się umieścił w butli? W rurkę 1/4 się nie wbijesz za gruba ścianka , myślę że i w 3/8 też nie będzie łatwo. Kiedyś montowałem parę klim w działającym wiezieniu chyba wiem o czym piszesz. Nie którzy miałem wrażenie zostawili rozum za bramą. Może przekaż swoje wnioski przełożonym ale mogą być twardogłowi... Może czas coś uszkodzić. Na szczęście w obecnych czasach sybir Ci nie grozi...
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-12-17, 22:38:38
Zaawansowany użytkownik
A jaki problem odessać czynnik na zaworze serwisowym wysokiego cisnienia ?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-12-17, 22:39:46 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

rafał34

2017-12-18, 13:33:33
Nowy użytkownik
Wiem ,że tak odsysali wcześniej paręnaście lat temu jak przerabiali tą instalację. Tylko czy czynnik w fazie parowej tez da się odessać gdy tylko podłączony jest waż pod stronę wysokiego ciśnienia.
A czy mogę podłączyć stacje do odzysku tylko 1 przewodem pod wysokie ciśnienie i tez mi odpompuje wszystko.
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-12-18, 14:08:36
Zaawansowany użytkownik
Wszystkie odpowiedzi na tak. Jak masz elektrozawór to go podnieś do góry.
  • Odpowiedz

rafał34

2017-12-19, 12:33:18
Nowy użytkownik
Dzięki za podpowiedz.
Gdzieś raz czytałem żeby nie zalać stacji do odzysku ciekłym czynnikiem i dlatego myślałem ze najpierw faza parowa musi być odessana a później ciekły czynnik żeby nie popsuć stacji.W takim razie nie muszę dorabiać wejścia serwisowego.
To po kolei:
- podnoszę zawór;
- podłączam wąż serwisowy po stronie wysokiego ciśnienia na urządzeniu i do belki manometrów z belki manometrów do stacji i następnie do butli. Jeżeli butla ma zawór cieczowo- parowy to na ciecz.
  • Odpowiedz

p.obelix

2017-12-19, 15:41:57
Zaawansowany użytkownik
Stacja odzysku powinna mieć dwa porty do odsysania pary lub cieczy. Jak nie masz takiej opcji to pozostaje opcja zdławienia czynnika na zaworach manometru. Po przez wziernik na manometrach trzeba ustawić przepływ by nie było w nim cieczy. Po całej operacji proponuję wstawić zawór AV po stronie ssącej. Czy na parowniku nie ma wentyla?
  • Odpowiedz

MarioO

2017-12-19, 16:46:52
Zaawansowany użytkownik
Wrzuć jakieś foto. Jestem ciekaw jak to wszystko wygląda skoro instalacja z lat 80'
  • Odpowiedz

rafał34

2017-12-19, 19:37:41
Nowy użytkownik
Nie ma wentyla.Ale stacje do odzysku zapotrzebuje i mi kupią albo wypożyczę z prozonu bo jest możliwość.
  • Odpowiedz

rafał34

2017-12-19, 19:52:12
Nowy użytkownik
Nie mogę zrobić zdjęć temu urządzeniu bo jest objęty klauzurą poufności. Wiem te tak by było najlepiej zrobić no ale niestety. Parownik jest płaszczowo-rurowy w środku sa rurki w rurkach płynie woda a miedzy rurkami solkane który chłodzi wodę i skraplacz tez ma taki kształt tylko tutaj woda chłodzi czynnik chłodniczy i nad nim jest sprężarka tłokowa.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa