Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak ekonomicznie ogrzewać Klimatyzacją

31 Odpowiedzi, 27042 Wyświetleń
1 2 Dalej

sajmonowy

2017-12-03, 14:32:34
Gość
Witam serdecznie.

Od połowy października ogrzewam pomieszczenie lokal usługowy klimatyzatorem Gree Lomo Luźury. Póki co jestem w zasadzie zadowolony, ale zauwązyłem, że wraz z obnizeniem się temperatury na zwnątrz klimatyzator zjada więcej prądu i w zasadzie to normalne zastanawiam się tylko jak ustawić klimatyzator, aby ogrzewac nim w miarę ekonomicznie.

Lokal to budyneczek wolnostojący obecnie ocieplany. Ustawiam funkcję FEEL i temperaturę 16-18 stopni w zależności od temperatury na zewnątrz. Jak siedzę w lokalu to ustawiam różnie 20-24 stopnie.

Z zasadzie klimatyzator sam załącza się gdy temperatura spadnie poniżej ustawionej np tych 16 -18 stopni. Wychodzi na to, że załącza się klima co jakis czas. Dotychczas dziennie zjadało ok 4-5 kw teraz gdy już częściej temperatura oscyluje wokół 0 stopni zjada około 6-7.

Zastanawiam się jak ustawiac obroty obecnie mam ustawione na minimum czyli wolne obroty może jak ustawie szybkie obroty lokal szybciej sie nagrzeje przez co spadnie zuzycie prądu ? może macie jakieś doświadczenie w tej kwestii. Lokal ma 23m2 i 4 pomieszczenia ale otwarte czyli bez drzwi - bałem się, że tego nie ogrzeje ale jest ok wiadomo nie wszędzie mam te 22 stopnie ale różnica nie jest wielka. Lokal jest nowy ma sporo jeszcze wody w ścianach wiec nie chce zbyt nisko ustawiać temperatury i wychładzać pomieszczenia.

Ostatnio wraz z obniżeniem temperatury na dworze zauważyłem ze mocniej warczy jednostka zewnętrzna i dosyć dużo mam skroplin, ale chyba to normalne.

Pozdrawiam Smile
  • Odpowiedz

MarioO

2017-12-03, 14:49:04
Zaawansowany użytkownik
7kW x 0,55 = 3,85 x 31 = 119,35zł za miesiąc .Fan -> AUTO
  • Odpowiedz

Bolas

2017-12-03, 19:54:31
Zaawansowany użytkownik
Mario jak to wyliczyłeś?
Sajmonowy zużycie energii liczymy w kilowatogodzinach kWh bądźmy ściślejsi w naszych wypowiedziach bo potem posty ciągną się w nieskończoność. Oczywiście że klimatyzator będzie gorzej grzał (czytaj zużywał więcej energii) jeżeli będzie na dworze zimniej. Nie dość że zwiększają się straty samego budynku to fizyka urządzenia nadal jest niezmienna ale sprężarka która wymusza proces zachodzący w klimatyzatorze musi wykonać swoją pracę a co za tym idzie zużyć więcej energii.
  • Odpowiedz

MarioO

2017-12-04, 07:28:42
Zaawansowany użytkownik
zakładając że zużywa 7kWh w ciągu 24h w miesiącu wychodzi 119 zł.Zimna kalkulacja.Nie wiemy jaka jest moc klimatyzatora jak wygląda ten budynek i nie jesteśmy wstanie przewidzieć pogody
  • Odpowiedz

DBKlima

2017-12-04, 09:15:00
Top użytkownik
Bolas napisał(a):[...]
Oczywiście że klimatyzator będzie gorzej grzał (czytaj zużywał więcej energii) jeżeli będzie na dworze zimniej. Nie dość że zwiększają się straty samego budynku to fizyka urządzenia nadal jest niezmienna ale sprężarka która wymusza proces zachodzący w klimatyzatorze musi wykonać swoją pracę a co za tym idzie zużyć więcej energii.
... tak trochę z innej beczki ale nadal w temacie.... klimatyzacja lepiej sprawuje się na grzaniu niż na chłodzeniu Big Grin
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

jack63

2017-12-07, 14:00:57
Zaawansowany użytkownik
DBKlima napisał(a):klimatyzacja lepiej sprawuje się na grzaniu niż na chłodzeniu 
Nie klimatyzacja tylko klimatyzator...
Co to znaczy "lepiej się sprawuje" ????
  • Odpowiedz

manitou

2017-12-07, 20:31:16
Użytkownik
Eer vs cop
  • Odpowiedz

simonnn

2017-12-15, 17:01:05
Nowy użytkownik
super dziękuje Wam bardzo za pomocne odpowiedzi. Generalnie ostatnio cos mi więcej ciągneło nawet 10kw, ale było zimniej częściej sie klima załączała i miałem tez więcej klientów wiec dogrzewałem częściej. Martwi mnie jedynie te warczenie - jutro sprawdze czy tam nic się nie poluzowało bo czasami warczy czasami buczy az w pomieszczeniu mi ściana drży nie wiem czy to normalne wcześniej tak nie było... jest tak zawyczaj jak ustawie wyzszą temperature. Na 18-20 stopniach tak nie słychac jednostki zewnetrznej.
  • Odpowiedz

simonnn

2017-12-15, 23:50:28
Nowy użytkownik
wrzucam filmik na nim az tak nie slychac, ale już tam cos mozna po tym stwierdzic, czy jest czym się niepokoic, teraz bylem wieczorem i kurde no moze to dokuczac ...

filmik: https://wetransfer.com/downloads/8e9a15b...929/73c863
  • Odpowiedz

aras

2017-12-16, 10:57:15
Użytkownik
simonnn napisał(a):wrzucam filmik na nim az tak nie slychac, ale już tam cos mozna po tym stwierdzic, czy jest czym się niepokoic, teraz bylem wieczorem i kurde no moze to dokuczac ...

filmik: https://wetransfer.com/downloads/8e9a15b...929/73c863

Pokrywka od portów źle założona, ona brzęczy Smile Na kogo wystawić FV ? Big Grin
  • Odpowiedz

simonnn

2018-02-04, 11:06:59
Nowy użytkownik
nie nie chyba to nie było to, bo był Pan co mi montował sprawdził niby wszystko OK i był spokój tydzień aż do czasu mrozów. Niestety musiałem reklamować i tu się zaczyna parodia bo trwa to już miesiąc GREE wysłało mi sprężarkę do wymiany i płytę główną. Pan co mi to sprzedał twierdzi, że upierał się u nich aby wymienili całą jednostkę a oni po konsultacjach z Panem od montażu najpierw wysłali sprężarkę a teraz płytę główną...

Problem znika tylko jak jest dodatnia temperatura. Tylko spadnie do +2 i niżej zaczyna warczeć a prądu ciągnie jak cholera. W trybie feel 10-14 kw przez dzień. To sporo w porównaniu do tego co było przed usterką. Wrzucam filmik z teraz.

https://youtu.be/kkw7U-fqDRI
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-02-04, 11:20:43 przez simonnn.)
  • Odpowiedz

Bock

2018-02-04, 21:34:47
Zaawansowany użytkownik
Teraz te urządzenia pracują gorzej tzn głośniej niż te przez kilku lat, ale to głównie w funkcji chłodzenia zauważyłem ( gdy obroty sprężarki zaczynają spadać potrafi nieźle nią zatrzepać). Tyczy się to głównie gree i sinclairów o mocach między 2,6 a 3,5kW. Co do grzania to klimatyzatory zawsze pracują głośniej niż w chłodzeniu, a co do wymiany całej jednostki zewnętrznej to te firmy nie prowadza takiej polityki, wysyłają raczej nowe części zamienne do firmy/montera który zainstalował urządzenie.
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-02-05, 13:18:51
Top użytkownik
Bock napisał(a):Teraz te urządzenia pracują gorzej tzn głośniej niż te przez kilku lat, ale to głównie w funkcji chłodzenia zauważyłem ( gdy obroty sprężarki zaczynają spadać potrafi nieźle nią zatrzepać). Tyczy się to głównie gree i sinclairów o mocach między 2,6 a 3,5kW. Co do grzania to klimatyzatory zawsze pracują głośniej niż w chłodzeniu, a co do wymiany całej jednostki zewnętrznej to te firmy nie prowadza takiej polityki, wysyłają raczej nowe części zamienne do firmy/montera który zainstalował urządzenie.

Każdy kto ma kasę może zamówić produkt pod swoją nazwą w fabryce .
Nie ma co się opierać na tym że rok temu dany producent miał super sprzęt jak w następnym roku będzie go produkował w innej fabryce w RPC.
... może więc produkowali w Gree albo i nie .

Co do głośnej pracy ja osobiście twierdzę że każdy chińczyk po roku pracuje głośniej i zaczyna
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

simonnn

2018-02-05, 14:32:01
Nowy użytkownik
ale to nowy sprzęt zamontowany i kupiony w październiku. Do zcasu mrozów chodził super problem pojawił się wraz ze spadkiem temperatury do około zera plus 2-3 stopni i niżej. Wczoraj to było nie do wytrzymania jakby chodził agregat. Druga sprawa cały budynek drży bo przez te maksymalne obroty wpada w jakies drgania. Jutro mają wymienić płyte główną. Mam tez spreżarkę nową, ale zamontuje ją instalator jeżeli okaże się ze to nie usterka płyty.
  • Odpowiedz

obser

2018-02-05, 14:43:20
Top użytkownik
A gdzie kupowałeś to Gree, jak części przychodzą do Ciebie, a nie do firmy instalatorskiej? Ciebie w tym łańcuchu naprawczym nie powinno być.
Doczytałem, jeden Pan sprzedawał, sprzedał tanio, bo zacharapcił sobie upust gwarancyjny zobowiązujący go do robocizny w ramach gwarancji, Ty wynająłeś kogoś innego, wyjdzie że grzebał w tym ktoś bez uprawnień Gree i będziesz do tyłu, albo będziesz się spierał ze sprzedawcą. Akademicki przykład oszczędności.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-02-05, 14:52:35 przez obser.)
  • Odpowiedz

simonnn

2018-02-05, 14:51:10
Nowy użytkownik
obser napisał(a):A gdzie kupowałeś to Gree, jak części przychodzą do Ciebie, a nie do firmy instalatorskiej? Ciebie w tym łańcuchu naprawczym nie powinno być.

w sklepie, ale tak sprzedawca uzgodnił z GREE i instalatorem, aby bezposrednio do mnie to przywiezli. zresztą dowiedziałem się o tym w chwili jak podjechał kurier.

tak czy inaczej zobaczymy. jutro będę mądrzejszy po wizycie instalatora. powiedział, że płytę może wymeinic na miejscu gorzej ze sprężarką, bo bedzie musiałz demontować jednostke zewnętrzną i zabarc do siebie.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-02-05, 18:43:35
Użytkownik
simonnn napisał(a):bo bedzie musiałz demontować jednostke zewnętrzną i zabarc do siebie.

Potrzebuje do tego warsztat? Czy robi to pierwszy raz i woli uczyć sie bez wścibskich oczu.

Takie rzeczy robi sie na miejscu, w ok 3h z uruchomieniem.

Nie lepiej było dopłacić z 500zł, które wrzucisz w koszty i dać to komuś kto się na tym zna?
  • Odpowiedz

simonnn

2018-02-05, 21:19:42
Nowy użytkownik
jurny_drwal napisał(a):
simonnn napisał(a):bo bedzie musiałz demontować jednostke zewnętrzną i zabarc do siebie.

Potrzebuje do tego warsztat? Czy robi to pierwszy raz i woli uczyć sie bez wścibskich oczu.

Takie rzeczy robi sie na miejscu, w ok 3h z uruchomieniem.

Nie lepiej było dopłacić z 500zł, które wrzucisz w koszty i dać to komuś kto się na tym zna?

to robi facet na zlecenie firmy w ramach gwarancji. nie mam za wiele tutaj do powiedzenia, bo sie na tym nie znam. pierwsze założenie jest takie, że wymienia płytę. chociaż jak na moje oko to tutaj nie płyta a spreżarka poszłam bo co ma płyta to warczenia i mrozu. spada temperatura i sprężarka nei daje radym bo jest uszkodzona najwidoczniej.
  • Odpowiedz

manitou

2018-02-05, 21:31:39
Użytkownik
Wiesz, może się mylę, ale jeśli urządzenie trzyma parametry sensowne ( co możesz sprawdzić mierząc temp. pow. na wejściu na j. wew z temp. pow. na wyjściu i przepływ pow. na danym biegu odczytany z DTR i podstawić do wzoru z fizyki ) tj. generuje np 3,5 kW ciepła pobierając 1,5 kW prądu to raczej działa ok. urządzenie ma diagnostykę i raczej wyrzuciło by jakiś błąd. gree nie ma kompresorów typu Twin-Rotary i przy większych prędkościach mogą być mniej "kulturalne" od markowej konkurencji. Mam porowanie bo mam na balkonie gree 3,5kW oraz starą komercyjna toshibę 8kW (twin rotary) i niestety mimo, że ma 8 kW to jest duuuużo cichsza od mniejszego gree. Może zamontuj anakondę i jakieś lepsze amortyzatory drgań pod j. zew.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-02-05, 21:33:26 przez manitou.)
  • Odpowiedz

simonnn

2018-02-05, 21:49:29
Nowy użytkownik
manitou napisał(a):Wiesz, może się mylę, ale jeśli urządzenie trzyma parametry sensowne ( co możesz sprawdzić mierząc temp. pow. na wejściu na j. wew z temp. pow. na wyjściu i przepływ pow. na danym biegu odczytany z DTR i podstawić do wzoru z fizyki ) tj. generuje np 3,5 kW ciepła pobierając 1,5 kW prądu to raczej działa ok. urządzenie ma diagnostykę i raczej wyrzuciło by jakiś błąd. gree nie ma kompresorów typu Twin-Rotary i przy większych prędkościach mogą być mniej "kulturalne" od markowej konkurencji. Mam porowanie bo mam na balkonie gree 3,5kW oraz starą komercyjna toshibę 8kW (twin rotary) i niestety mimo, że ma 8 kW to jest duuuużo cichsza od mniejszego gree. Może zamontuj anakondę i jakieś lepsze amortyzatory drgań pod j. zew.

też mysłąłem, że to moze kwestia braku odpowiednich amoryzatorów, ale ona działała OK przez praktycznie dwa miesiace. tera nie działa prawidłowo. wiem, bo znajomy ma identyczny model 300m dalej i działa od roku bez zarzutu i przy tejs amej temperaturze praktycznie ejgo jednostki nie slychac. . tutaj też wszystko było ok do czasu mrozów. filmik nie oddaje poziomu hałasu. teraz mam minus 4 i terkocze jak traktor zaraz ją muszę wyłączyc bo nie chce budzic sąsiadów. skoro ma działac do minus 22 to co bedzie jak obniży sie ta temperatura do tych chociazby minus 10... poza tym mam wrażenia, zeszwankuje elektronika.

tam co jakis czas załącza się odszranianie. wtedy wirnik nie pracuje a to cos co odpowiada za to buczy niemiłosiernie. wczesniej dzialalo ok i naprawde pracowała praktycznie bez hałasu. jutro bede mądrzejszy o 8 ma przyjechac serwisant.
  • Odpowiedz

sulejowek

2018-02-05, 22:03:05
Użytkownik
Przerabialiśmy temat tyle ,że w 5kw w Trybie grzania też wibrował i szalał . Akurat klimatyzator był Marki Kajsai .
  • Odpowiedz

simonnn

2018-02-05, 22:05:48
Nowy użytkownik
sulejowek napisał(a):Przerabialiśmy temat tyle ,że w 5kw w Trybie grzania też wibrował i szalał . Akurat klimatyzator był Marki Kajsai .

u mnie niczym startujący samolot Big Grin i też też w trybie grzania tylem że GREE LOMO LUXURY
  • Odpowiedz

Bolas

2018-02-06, 20:32:55
Zaawansowany użytkownik
Zaczynam się troszkę gubić czy chodzi o hałas czy wydajność. To pierwsze można sprawdzić zdejmując obudowę a to drugie poprzez prostą diagnozę którą już podał kolega Manitou. Miałem przypadek że 1 z 4 jednostek zewnętrznych buczała głośniej niż pozostałe - wystarczyło odkręcić obudowę podłożyć pomiędzy dwie rurki kawałek izolacji kauczukowej i cichszy niż pozostałe 3 Smile)
  • Odpowiedz

simi7

2018-02-07, 15:51:23
Nowy użytkownik
A tak naprawdę jaką masz powierzchnie tego lokalu, 23m2 w sumie czy więcej i jaką wysokość i ile mocy ma ten gree
  • Odpowiedz

simonnn

2018-02-10, 12:07:10
Nowy użytkownik
wymiana płyty głównej nic nie dała klima dalej buczała. zapadła decyzja o wymianie całej jednostki zewnętrznej. chodziło o hałas i zbyt wysoki pobór prądu.

to, że wydajnosc spada wraz z obnizeniem się temperatury zewnętrznej to ja wiem, ale tutaj był pobór prądu zbyt wysoki. znacznie wyższy niz pzred usterką gdzie też juz był mróz, a wszystko to kontroluję, aby zobaczyc jak kosztowo wyjdzie mi cały sezozn.

23-24 m2 2,5 wysoko a klima to Gree Lomo Luxury 3,5kw
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa