Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

UDT - proszę o pomoc.

17 Odpowiedzi, 10206 Wyświetleń

arturos1234

2018-02-18, 17:02:33
Nowy użytkownik
Witam,
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć kwestie związaną z podjęciem pracy jako monter klimatyzacji w Polsce.
Otóż mam certyfikat f-gazy zdobyty w uk nadany przez city and guild institute of London. Jest to categoria 1.
Obecnie czytam jak to wygląda na stronie urzędu dozoru technicznego. Jest tam napisane, że certyfikat nadany w kraju UE jest uznawany w Polsce:

?Certyfikaty lub zaświadczenia wydane w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej są uznawane, gdy posiadacz certyfikatu lub zaświadczenia dysponuje tłumaczeniem przysięgłym certyfikatu lub zaświadczenia na język polski?.

Kwestia jest zrozumiała, ale mam problem odnośnie rejestrecji certyfikatu dla personelu.
Czy ja muszę osobiście przedstawić moj f-gaz certyfikat do UDT w celu uznania moich kwalifikacji aby starać się o pracę w zawodzie?
Pracodawca będzię pytał o to, czy wystarczy przedstawić dyplom oryginalny oraz przetlumaczony przez tłumacza przysiegłęgo? Jak to wygłada prawnie?

Mam również certyfikat ukończonego kursu z instalacji klimatyzacji oraz kurs z lutowania twardego ważny w uk na 3 lata (prawnie)

Tygodniowy kurs z f-gazow w Ellis Training Works zakończony egzaminem zewnętrznym(city and guild institute of London). Nie potrzeba go odnawiać i ponoć jest uznawany w całej UE. Niedawno wróciłem do Polski i chciałbym zacząć szukać pracy.

Dziękuję.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-02-18, 18:57:51
Użytkownik
Dlaczego nie napiszesz do udtu, żeby dostać pewną odpowiedź?
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-02-19, 07:25:09
Top użytkownik
UDT potrzebne są zaświadczenia o ukończeniu kursów w celu wydania karty personalnej .
Zapytaj bezpośrednio w UDT czy na podstawie dokumentów, karty i obecnego certyfikatu raczej powinni wydać ci certyfikat personalny . Posiadasz certyfikat z UK możesz wykonywać zawód na terenie UE . W Polsce będzie problem przy wpisach przy CRO twój numer może być uznawany jako nieprawidłowy ponieważ nie będzie go w bazie danych lub będzie się różnił polami od wszystkich .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

arturos1234

2018-02-19, 10:18:41
Nowy użytkownik
Dziękuję za porady.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-02-19, 10:29:03
Zaawansowany użytkownik
BTW Pracowałeś w uk i zdecydowałeś się wrócić do kraju i to na etat w tym zawodzie?
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-02-19, 14:03:03
Top użytkownik
... a czemu by nie. Przecież jako monter serwisant z doświadczeniem ma drzwi otwarte w każdej firmie instalacyjnej z branży. W brew pozorom w UKeju nie zarabia się dużo lepiej niż u nas a cena funta wysyłanego do rodziny w PL jest do dupy.
Kwestia znalezienia firmy w której będziesz pracował za pieniądze, a nie za miskę ryżu.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

MarioO

2018-02-19, 14:49:08
Zaawansowany użytkownik
To może się coś zmieniło bo ja jeszcze pamiętam jak ludzie pakowali walizki i lecieli na ten tzw. "zmywak" aby po iluś tam latach wrócić bogatym i z emeryturą płaconą w euro czy funtach.Właściwie coraz częściej widuje ludzi którzy kiedyś wyjechali.Może już wrócili są bogaci i na emeryturach?Kto wie...
Skoro ma doświadczenie i większość uprawnień to może spróbować własnymi siłami swój interes rozwinąć.Pół roku bez zusu 2,5 roku mały zus Może się starać o kasę na narzędzia chyba 25 tyś Wtedy szanse że będzie pracował za pieniądze są bardziej realne
  • Odpowiedz

arturos1234

2018-02-19, 16:53:32
Nowy użytkownik
Trochę odbiegliście Panowie od tematu.

Tak w UK nie jest jakoś super, zwłaszcza samemu. Byłem tam 2 lata, odrazu zacząłem prace w firmie HVAC. Udało mi się zdać wyżej wymienione kursy, ale jak chyba każdemu na emigracji brakuje Polski itp... pomimo ,że żyć pod względem finansowym można troszeczkę lepiej to ja powiedziałbym że "nie ma szału". Dla paru złotych więcej, stwierdziłem ,że nie będę się męczyć.

Doświadczenie jest tylko 2 letnie, ale założyłem już w swoim życiu kilka splitów, multi czy VRF. Oczywiście potrzebuję dalej się rozwijać w tej branży, bo wiem że jeszcze sporo do nauki. Jednak uważam ,że będę gotów do pracy jako monter klimatyzacji w Polsce z marszu. Trochę jest różnic jak np. wpisy do CRO czy delikatne różnice w sprzęcie, ale myślę że dla chcącego nic trudnego żeby i to ogarnąć.

Jestem na etapie tłumaczeń moich certifikatów i muszę udać się do UDT załatwić ten rejestr.

Jak myślicie czy mogę już teraz próbować szukać i rozsyłać CV, czy muszę najpierw załatwić wszystko z UDT? Jak pracodawca patrzy na to?

Dziękuję.
  • Odpowiedz

MarioO

2018-02-19, 17:18:08
Zaawansowany użytkownik
arturos1234 napisał(a):Jestem na etapie tłumaczeń moich certifikatów i muszę udać się do UDT załatwić ten rejestr.

Jak myślicie czy mogę już teraz próbować szukać i rozsyłać CV, czy muszę najpierw załatwić wszystko z UDT? Jak pracodawca patrzy na to?

Dziękuję.
Możesz już szukać i rozsyłać CV.W Polsce umiejętności weryfikuje życie .Jak będziesz dobry w tym co chcesz robić to nawet jakby Tobie nie uznali kwalifikacji to myślę że pracodawca chętnie w Ciebie zainwestuje i wyśle na szkolenia
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-02-19, 17:20:16 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

arturos1234

2018-02-20, 08:02:09
Nowy użytkownik
Dzięki Panowie!
  • Odpowiedz

miezala5

2018-02-23, 09:32:06
Top użytkownik
Żebym był młodszy zabrał bym się z Polski z całą rodzina!
Kraj jest Piękny ale atmosfera fatalna!
Wszyscy jesteśmy podejrzanymi i potencjalnymi oszustami ah szkoda gadać trzeba się męczyć!Sad
  • Odpowiedz

arturos1234

2018-02-23, 12:46:39
Nowy użytkownik
Mówisz tak bo jesteś w Polsce. Ja jestem młody, bez zobowiązań i wróciłem. Powiem tak...
Lepiej być podejrzanym czy potencjalnym oszustem ale u siebie w Naszym, pięknym kraju niż gdziś gdzie ludzie dają Ci do zrozumienia ,żebyś najlepiej wrócił skąd pochodzisz. Atmosfere fatalną moża wyczuć na emigracji, a tutaj w Polsce jestem szczęśliwy.
  • Odpowiedz

aminokwas

2018-02-23, 14:21:24
Zaawansowany użytkownik
arturos1234 napisał(a):... a tutaj w Polsce jestem szczęśliwy.
I to mnie się podobie. Wink
  • Odpowiedz

HC

2018-02-23, 21:54:52
Użytkownik
Szału ni ma. Jako pomocnik z 18 zł na rękę powinieneś dostać. Jako pełnoprawny ogarniający tematy HVAC gościu z uprawnieniami ( czytaj SEP ELEKTRYCZNE, UDT, i znajomośc automatyki nie tylko na schemacie ale w praktyce) to te 25-30 zł na łapę bez łachy powinno być. To takie moje osobiste zdanie.

Ja już za mniej niż 5k na łapę nie pracuję bo w tym zawodzie jak ogarniasz większe tematy czytaj. produkcja ..... to zaaaapominij o urlopie i 8h pracy w lecie to tak na marginesie.

Życzę powodzenia z POLSKĄ rzeczywistością czyli NEVER ENDING PAPER MACHEN.
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
  • Odpowiedz

arturos1234

2018-02-24, 08:18:07
Nowy użytkownik
W poniedziałek mam trzy rozmowy kwalifikacyjne. Od rozmowy do pracy jeszcze długa droga ale...

A tak ogólnie jest Was tutaj wielu, nie macie jakiejś pracy? Z chęcią się przeprowadzę Wink
  • Odpowiedz

Bolas

2018-02-24, 20:26:02
Zaawansowany użytkownik
Wszędzie lepiej gdzie nas nie ma Wink
  • Odpowiedz

awax

2018-03-05, 07:31:43
Top użytkownik
arturos1234 napisał(a):W poniedziałek mam trzy rozmowy kwalifikacyjne. Od rozmowy do pracy jeszcze długa droga ale...

A tak ogólnie jest Was tutaj wielu, nie macie jakiejś pracy? Z chęcią się przeprowadzę Wink

Witam
Proszę o CV jeżeli jeszcze aktualne.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa