Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

podłaczenie elektryczne klimatyzator lg E12EL Inverter

8 Odpowiedzi, 8803 Wyświetleń

ober7

2014-08-07, 20:47:48
Nowy użytkownik
prosze o pomoc ilo zyłowy przewod do klimy lg e12el..i jak polaczyc jednostke zewnetrzna i wewnetrzna..pod ktore zaciski podpiac kable..
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-08, 15:06:55
Top użytkownik
http://www.lg.wienkra.pl/files//BASIC/Do...niczna.pdf
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-08-08, 21:00:52
Moderator
Trzy zyłowy zasilajacy min 3x1.5mm2 i czterozyłowy komunikacyjny miedzy jednostkami min 4x1,5mm2 oczywiscie kable OWY lub OMY.
Podłaczasz w/g schematu przy zaciskach.
  • Odpowiedz

garet

2018-02-27, 17:08:55
Nowy użytkownik
Witam, chciałbym uzyskać kilka odpowiedzi do tematu, również chcę rozprowadzić kable do klimy LG E12EL. Nie jestem elektrykiem, a kabel jaki akurat posiadam na stanie to YDY 4x1.5 płaski, czy on nadaję się do podłączenia, np. do komunikacji między jednostkami, czy musi to być OMY z racji na przesył sygnału ?

Po sprawdzeniu w ogóle oznaczeń co one w sobie kryją to wyszło, że;

- przewód OMY;- to przewód oponowy (O), mieszkaniowy (M), o żyłach miedzianych oraz izolacji i oponie polwinitowej (Y), okrągły
- przewód OMYp;- jest też ponoć wersja płaska, która mi akurat pasowałaby bardziej, jednak takowej nigdzie na internecie przynajmniej nie wypatrzyłem (tylko wersje 2 żyłowe znalazłem)

-przewód OWY;- przewód oponowy (O), warsztatowy (M), o żyłach miedzianych oraz izolacji i oponie polwinitowej (Y), okrągły

- YDY;- przewód o żyłach miedzianych, jednodrutowych (D) oraz o izolacji z polwinitu zwykłego (Y) i powłoce polwinitowej (Y)
-YDYp;- występuje też w wersji płaskiej

Zasadnicza różnica pomiędzy kablami OMY/OWY a YDY jest w przekroju i strukturze te pierwsze tzw, linkami łatwiej się układa i znoszą ponoć większe obciążenia, te drugie z braku wiedzy w temacie nie będę wypisywał głupot.
Stąd właśnie padło pytanie wcześniej, czy właśnie dlatego używa się OMY/OWY, a nie YDY do, np. SPLITA ze względu na przekrój/strukture, przez które lecą sygnały do jednostek i obciążenia.
I czy występuję wersja płaska OMY/OWY w ilości 3 żyły i < więcej
Ostatnie pytanie.
Padło, że minimum to 1.5 mm2. To do zasilania dać 3x2.5mm2, a pomiędzy jednostkami 4x1.5mm2, czy w oba pchać po 2.5mm2, czy nie potrzeby cudować i wystarczy wszędzie po 1.5mm2. Różnica ceny w obu przypadkach będzie niewielka więc nie chodzi tu o koszta.

radekklimat napisał(a):Trzy zyłowy zasilajacy min 3x1.5mm2 i czterozyłowy komunikacyjny miedzy jednostkami min 4x1,5mm2 oczywiscie kable OWY lub OMY.
  • Odpowiedz

aminokwas

2018-02-27, 17:47:41
Zaawansowany użytkownik
Tak jak redek napisał, przekroje to 3x1,5mm oraz 4x1,5mm w zupełności wystarczą a nawet komunikacyjny może być 4x1mm. Przy założeniu, że instalacja nie jest przesadnie długa.
Należy zwrócić uwagę, że na pewnym odcinku obydwa kable będą wystawione na działanie warunków atmosferycznych, tj latem promienie UV a zimą mróz, stąd im lepsze dasz tym lepiej.
Zalecane są kable H07RN-F (giętki kabel gumowy) niemniej jeśli połączysz nawet zwykłym drutem to też będzie działać, jedynie z biegiem czasu izolacja tego przewodu straci swoje właściwości i może stwarzać zagrożenie.
  • Odpowiedz

garet

2018-02-27, 20:20:56
Nowy użytkownik
dzięki aminokwas..

ogólnie zapomniałem dodać jakiego kabla użyć seria/model, ale już wyprzedziłeś fakt,
kabel komunikacyjny będzie miał długość ok. 5/5,5m
a -ll- zasilający ok. 4m

Mam jeszcze jedno pytanie, chodzi o rurki, która z nich będzie gorąca, a która zimna ?

Jeśli działanie nie różni się niczym od działania auta osobowego to obstawiam, że ta o większej średnicy będzie zimna w niej będzie jeszcze płynny czynnik, a w drugiej czynnik w stanie gazowym (gazowa).
Niby w małych klimach jak moja nie ma zaworu rozprężnego, bo jest kapilara w jednostce zewnętrznej.
  • Odpowiedz

HC

2018-02-28, 06:51:52
Użytkownik
garet napisał(a):dzięki aminokwas..

ogólnie zapomniałem dodać jakiego kabla użyć seria/model, ale już wyprzedziłeś fakt,
kabel komunikacyjny będzie miał długość ok. 5/5,5m
a -ll- zasilający ok. 4m

Mam jeszcze jedno pytanie, chodzi o rurki, która z nich będzie gorąca, a która zimna ?

Jeśli działanie nie różni się niczym od działania auta osobowego to obstawiam, że ta o większej średnicy będzie zimna w niej będzie jeszcze płynny czynnik, a w drugiej czynnik w stanie gazowym (gazowa).
Niby w małych klimach jak moja nie ma zaworu rozprężnego, bo jest kapilara w jednostce zewnętrznej.

Co do zimna ciepła rurka masz kolego rację. Duża rura ssawna najprawdopodobniej 3/8' i tam będzie zassysany czynnik w postaci gazowej ( po odparowaniu w parowniku) w cienkiej rurce 1/4' będzie czynnik po skropleniu i zdławieniu (bo masz zawór rozprężny którego funkcję pełni kapilara. To tyle w kwestiach formalnych.
Reszta jak przedmówcy napisali.
Pozdrawiam nowego w branży.
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
  • Odpowiedz

jack63

2018-03-01, 07:12:04
Zaawansowany użytkownik
garet napisał(a):Jeśli działanie nie różni się niczym od działania auta osobowego to obstawiam, że ta o większej średnicy będzie zimna w niej będzie jeszcze płynny czynnik, a w drugiej czynnik w stanie gazowym (gazowa).
Działanie nie różni się w ogóle. Przecież to chłodnicze układy sprężarkowe. Jednak to co napisałeś ma się nijak do rzeczywistości, a na dodatek klimatyzator może odwracać obieg chłodniczy tzn zamieniać parownik (zimny)ze skraplaczem (gorący).
Zasada jest taka:
Rura większej średnicy jest ZAWSZE gazowa. Może być zimna lub bardzo gorąca w zależności od tego w jakiej pozycji jest zawór 4D.
Jak jest zimna to odparowany czynnik wraca nią do sprężarki. Jak gorąca to sprężony przez sprężarkę gorący gaz płynie nią do skraplacza - czyli w tym wypadku wymiennika jednostki wewnętrznej.
Rura mniejszej średnicy jest albo czysto cieczowa. Wtedy jest ciepła bo prowadzi skroplony w wymienniku jednostki wew czynnik. Albo jest chłodna bo prowadzi mieszaninę cieczowo-gazową po elemencie rozprężnym. Wtedy w sumie jest początkiem parownika.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa