Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator przenośny dla 35m2

10 Odpowiedzi, 9309 Wyświetleń

krzaku

2018-04-12, 15:38:41
Nowy użytkownik
Witam. Poszukuję dobrego, możliwie cichego klimatyzatora przenośnego, cena powiedzmy ok. 2000 zł. Wiem jakie są opinie o tych klimatyzatorach i jakie jest nastawienie forumowiczów do nich, ale niestety nie mam wyboru, nie mogę zamontować klimatyzatora typu split bo mieszkanie nie jest moje.

Wielkość pokoju 25m2 jeśli byłby wystarczająco cichy lub 35m2 gdzie może sobie hałasować do woli (stałby wtedy w innym pokoju).

Znalazłem jakiś nowy model Blaupunkta, 1011E, podobno jest bardzo cichy (24 dBA na najniższym biegu), zastanawiam się tylko czy nie jest to tylko czcze gadanie producenta. Słyszał ktoś coś o nim?
  • Odpowiedz

budrys071

2018-04-13, 10:41:11
Nowy użytkownik
Cześć-jeżeli kasa dla Ciebie nie stanowi problemu to może monoklima będzie lepszym rozwiązaniem?
  • Odpowiedz

krzaku

2018-04-13, 17:55:36
Nowy użytkownik
Czy ten model co wysłałem to nie jest właśnie klimatyzator typu monoblok?
  • Odpowiedz

budrys071

2018-04-15, 04:59:55
Nowy użytkownik
Nie kolego-to klimatyzator przenośny,jak słusznie zauważyłes w swoim poście. Smile
  • Odpowiedz

budrys071

2018-04-15, 05:16:09
Nowy użytkownik
Klimatyzator bez jednostki zewnętrznej to monoklimatyzator ( wewnętrzna + zewnętrzna w jednym), który zawieszony jest wewnątrz pomieszczenia chłodzonego, a wydmuch powietrza z klimatyzatora odbywa się przez dwa otwory w ścianie, które na elewacji zakończone są kratkami.
  • Odpowiedz

obser

2018-04-15, 05:51:57
Top użytkownik
Przenośny też można nazwać monoblokiem, tak samo jak okienny. A ten o którym piszesz też nie bardzo się nadaje do wynajmowanego lokalu, bo musisz wywiercić dwa duże otwory o średnicy 160 mm, o wiele większe od otworu dla splita np. 55 mm. Idealnym na takie sytuacje jest przenośny nazywany niekiedy "plecakowym", gdzie rurociąg i instalacja jest w elastycznej rurze i wywalasz to poza lokal, pozbywając się hałaśliwej sprężarki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-04-15, 05:55:33 przez obser.)
  • Odpowiedz

krzaku

2018-05-03, 16:33:55
Nowy użytkownik
@obser możesz polecić jakieś klimatyzatory tego typu? Trudno znaleźć jakiekolwiek, albo są wycofane albo kosztują ponad 6000 zł co jest ceną z kosmosu jak dla mnie.
  • Odpowiedz

hdtv

2018-05-03, 19:01:17
Użytkownik
budrys071 napisał(a):Idealnym na takie sytuacje jest przenośny nazywany niekiedy "plecakowym", gdzie rurociąg i instalacja jest w elastycznej rurze i wywalasz to poza lokal, pozbywając się hałaśliwej sprężarki.
Pewny jesteś? Na pewno nie we wszystkich - ja kiedyś miałem "plecakowy" i na zewnątrz był tylko skraplacz z wentylatorem a spręż była w module domowym. Głośno i nie polecam - po dwóch dniach pozbyłem się tego g...a. Było to firmy Remko (Niemcy) z tego co pamiętam
edit - to bylo to https://www.remko.de/en/index.php?lia_pa...how&id=259 tylko wtedy to jescze nie był inwerter
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-03, 19:08:32 przez hdtv.)
  • Odpowiedz

krzaku

2018-05-13, 18:31:28
Nowy użytkownik
Dla tych którzy znajdą ten temat w przyszłości. Te wartości jednak były albo wyssane z palca, albo, co jest bardziej prawdopodobne, są to wartości gdy chodzi jedynie sam wiatrak. Sprężarka hałasuje niemiłosiernie. W sumie to nie wiem czego się spodziewałem, wszędzie pisali że klimy przenośne są głośne. Teraz nie wiem co gorsze, siedzenie w gorącu czy hałas sprężarki.
  • Odpowiedz

Cpt.Ryan

2018-05-13, 19:53:16
Nowy użytkownik
Jesli odprowadzasz cieple pow. rurą, to wywal przenosny na dwór tj balkon itp, a rure podepnij pod zimne jesli sie da, jesli nie to pora na druciarstwo. Dzwiek rośnie i maleje w wykladni logarytmicznej wiec nawet kilka dB miej zrobi zwielokrotnioną roznice.

Pozdr
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa