Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomoc w wyborze klimatyzacji MITSUBISHI, GREE U-CROWN, HITACHI,

11 Odpowiedzi, 13743 Wyświetleń

tomeix

2018-01-05, 13:51:44
Gość
Witam wszystkich i proszę o pomoc w wyborze.
Zaoferowano mi takie oto klimatyzatory:
1. GREE U-CROWN PREMIUM w cenie 4600-5000 zł netto z montażem
2. SAMSUNG WIND-FREE - 4900 zł netto z montażem
3. MITSUBISHI SERIA M DELUXE MSZ-FH25 - około 5000 zł z montażem
4. HITACHI SHIROKUMA S RAK-18PSB - 5450 zł z montażem - trochę poza budżetem.

Wszystkie urządzenia około 2,5 kW, do pokoju 20m2.
Zależy mi na ciszy, przede wszystkim w nocy.
Urządzenie będzie zainstalowane na ścianie, przy której znajdują się łóżko i biurko, dlatego ważne jest też to, aby bardzo nie dmuchało w moją stronę.
Proszę też o inne propozycje, jeżeli jest coś lepszego w tej cenie.

Z góry dziękuję.
  • Odpowiedz

radekklimat

2018-01-06, 12:54:38
Moderator
5000 z montazem klimy ktora ma 2.5 kw to troche za duzo
  • Odpowiedz

MarioO

2018-01-06, 13:55:53
Zaawansowany użytkownik
Dlaczego za dużo?Jeżeli jest klient który się zgodzi na taką cenę to nie widzę problemu.Z naszego punktu widzenia powinniśmy się martwić raczej gdyby cena byłaby zbyt niska.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-01-06, 16:38:39
Użytkownik
radekklimat napisał(a):5000 z montazem klimy ktora ma 2.5 kw to troche za duzo

Dobry jesteś...

Montaż nie równa się z montażem?
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-01-08, 09:18:10
Top użytkownik
Wysokie (kosztowne) modele jak na mały metraż
Nie wiem jakie są kryteria tego doboru ... ale jak już miał bym wybierać to kupił bym Mitsubishi MSZ-FH25 lub EF25
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Amfan

2018-01-09, 11:07:25
Top użytkownik
radekklimat napisał(a):5000 z montazem klimy ktora ma 2.5 kw to troche za duzo

A jak instalacja ma 15 m dł. układana w bruzdach . Kolejny przyjazd po 2-3 miesiącach i dokończenie bez dodatkowych zniszczeń typu: brudna, podrapana ściana lub dziura w podłodze .
  • Odpowiedz

HC

2018-01-10, 06:55:26
Użytkownik
Ja bym brał Gree z tego względu, że dobry dostęp do części a i jednostki w miarę wytrzymałe. Samsuna z mojego prywatnego doświadczenia odlecam.

Mały off TOP.
5000 zł za dużo, nie koniecznie montaż montażowi nie równy. Np. bruzdowanie, konieczność pociągnięcia instalacji w szachcie, obróbka dachu etc. Dużo czynników na to wpływa. Druga sprawa koledzy nie wiem jak wy ale ja za 20 zł/h nie będę pracował, może jakiś Ukrainiec.
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
  • Odpowiedz

obser

2018-01-10, 09:16:09
Top użytkownik
Mimo certyfikacji i innych pierdołach wymyślonych przez UE ceny i tak spadły na łeb, więc może jakiś myślący instalator chce po prostu wrócić do normalności. Jakoś się trzymają firmy, które mają podpisane umowy z wielkimi firmami, albo z układami w różnych przedsiębiorcach. Toć popatrzcie na "Usterkę" w TVN jak fachowiec bez pędzla chce za pomalowanie ściany. Pod koniec roku okazało się, że w jednym z DPS zostało trochę kasy do wydania. Dyrektorka była za tym, abyśmy to my zrobili. Kosztorys zrobiłem minimalny, a i tak zadzwoniła, czy idzie zejść za 1 jednostkę (012) do 2500 zł z montażem. Montaż nie taki łatwy, musi być przerobiona instalacja elektryczna i dużo listew. Byłoby tego 9-10 szt do założenia i tak realnie wyszłoby z 20zł/h i 3 lata na głowie gwarancja. Ta taniość nie podoba się ani mnie, ani Klientowi, bo podejrzewam, że znowu się tu wkręciła firma z dużego miasta nadmorskiego, która u nas takie roboty łapie, robi takie roboty byle jak, a potem serwis przeciąga w nieskończoność. Ale budzetówka musi swoje procedury stosować. Wychodzi na to, że będę musiał zrobić 2-3 montaże, aby jechać na szkolenie danej marki, abym miał serwis jej, bo niedługo taką kolędę trzeba będzie objechać i wysłuchać wyższości danej marki nad innymi i to jest szkolenie serwisantów Smile (już wpadli na pomysł, że płatne)
  • Odpowiedz

contango

2018-01-11, 09:27:59
Nowy użytkownik
Ale o czym Wy piszecie z tymi 5000 zł ? seria nieporozumień ? Przecież te wszystkie modele to klasa premium
,a te ceny jak za te modele są niskie.
  • Odpowiedz

emu

2018-05-24, 08:00:50
Nowy użytkownik
Polecam Gree. Dobry stosunek ceny do jakości
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-05-25, 12:39:29
Top użytkownik
Cena nie jest tożsama z jakością. Natomiast "Dobry stosunek" bywa bezcenny i taki polecam.

Edit: Gree tanie . Koniec Edit
Części oraz urządzenia firmy Daikin
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-05-25, 12:41:14 przez DBKlima.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa