Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak używać klimatyzatora w biurze, sposób ciągły czy wyłączać

5 Odpowiedzi, 8581 Wyświetleń

baldman

2018-06-04, 12:20:30
Gość
Mam takie pytanie bo nie mogę znaleźć co jest lepsze.
Budynek szybko nagrzewający się, bez cienia (po weekendzie potrafi w środku być ponad 28 stopni), okno na wschód, przewiew prawie nie możliwy mimo otwierania okien i drzwi.
W budynku jest kilka pomieszczeń (pokoi) ale tylko dwa mają klimatyzatory więc stale drzwi są otwarte żeby było ciut chłodniej w pozostałych.
Ja ustawiam klimę na 24 stopni i działa tak cały dzień - rano robię wietrzenie otwieram drzwi na zewnątrz i okno ale przewiew słaby.
Współpracownik z pokoju jest zdania, że nie można używać całe te 8 godzin klimy i lepiej ją co jakiś czas wyłączać. W pomieszczeniu wtedy dość szybko rośnie temperatura. O przewietrzeniu i tak nie ma mowy bo nie ma przewiewu powietrze stoi, zresztą wtedy w takie upały dużo ciepłego powietrza wpadałoby do pokoju.

Jak lepiej używać klimy - stała temperatura czy robić takie wahania? Tego nigdzie nie znalazłem.
Mowa tutaj o takich upalnych dniach.
  • Odpowiedz

DBKlima

2018-06-08, 08:59:16
Top użytkownik
Zamontuj klimatyzatory w pozostałych pomieszczeniach .
Klimatyzator ścienny split działa w pomieszczeniu w którym jest zamontowana jednostka wewn.
Nawet gdyby klimatyzator był cały czas uruchomiony w jednym pomieszczeniu to sam by się wyłączył i odpoczywał (działał prawidłowo).
... a tak mamy patologię .

Jak by ci wytłumaczyć byś zrozumiał może tak :
Kupiłeś lodówkę stawiasz ją w kuchni, po czym otwierasz od niej drzwi i chcesz by cała kuchnia była teraz lodówką . Następnie pytasz czy lepiej lodówkę zostawać na noc włączoną czy wyłączoną . Patologia .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

radekklimat

2018-06-08, 19:21:18
Moderator
Klima moze chodzic caly czas bez wyłączania
  • Odpowiedz

baldman

2018-06-11, 08:31:32
Nowy użytkownik
Montowanie w pozostałych pomieszczeniach nie możliwe bo nie ma tam pracowników.

Chodzi mi o względy zdrowotne, czy lepiej dla człowieka jak ta klima pracuje non stop czy też takie włączanie i wyłączanie. Czy zdrowiej jest jak działa w sposób ciągły czy takie co jakiś czas uruchamianie.
  • Odpowiedz

Ambertos

2018-06-14, 10:14:05
Nowy użytkownik
Klimatyzacja może chodzić cały czas, tylko pamiętajcie o nie otwieraniu okien, bo wtedy nie ma sensu w ogóle włączać klimatyzatora Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-14, 10:37:48 przez Ambertos.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa