Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Długość instalacji (minimalna-miedź)

12 Odpowiedzi, 27436 Wyświetleń

tommmik

2018-06-06, 09:02:17
Nowy użytkownik
Witam
Spotkalem sie z opiniami że minimalna dlugosc miedzi pomiedzy jednostkami to 3m.
Chyba gdzies wyczytalem cos o petli pod klimatyzatorem.

Natomiast w rozmowie z wybranym instalatorem stwierdzil ze nie ma koniecznosci robienia instalacji o okreslonej dlugosci-czym krotsza tym lepsza. O pętli nic nie wiedzial.

Moze mi ktos naswietlic temat?
  • Odpowiedz

barbie

2018-06-06, 09:07:13
Top użytkownik
Przeczytaj instrukcję fabryczną .
  • Odpowiedz

tommmik

2018-06-06, 09:16:11
Nowy użytkownik
Barbie twoja wypowiedz nic nie wnosi. Dodatkowo nie jestem instalatorem i pytam jak sie to robi w praktyce a nie jak jest w instrukcji....
  • Odpowiedz

Patrykk

2018-06-06, 09:50:48
Użytkownik
minimum 3 m, dlatego że cały czynnik nie zawsze odparuje w jednostce wew i musi mieć te kilka metrów instalacji aby nie zalewać sprężarki cieczą, po to jest minimalna długość instalacji, druga sprawa że będzie głośniej.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2018-06-06, 13:38:40
Zaawansowany użytkownik
Witam. Patrykk, twoją teorię można obalić.
  • Odpowiedz

pasażer

2018-06-06, 14:40:47
Nowy użytkownik
Patrykk napisał(a):minimum 3 m, dlatego że cały czynnik nie zawsze odparuje w jednostce wew i musi mieć te kilka metrów instalacji aby nie zalewać sprężarki cieczą, po to jest minimalna długość instalacji, druga sprawa że będzie głośniej.
Separator cieczy, mówi Ci to coś... :o
  • Odpowiedz

MarioO

2018-06-06, 14:46:56
Zaawansowany użytkownik
Nigdy nie zostawiam więcej jak parę cm na wypadek pęknięcia kołnierza.Wszystko śmiga od lat.Teoria obalona
  • Odpowiedz

obser

2018-06-06, 15:05:41
Top użytkownik
Ja też mam kupę instalacji poniżej nawet 1,5 m, nawet u mnie w biurze 6 lat śmiga aż miło. Wg mnie 3 m to mit jeszcze z czasów gdzie minimalny koszt robocizny wynosił 1200 zł+ 100 zł za każdy mb instalacji + urządzenie cena katalogowa. Miłe to były czasy i najważniejsze, że wszystkie firmy trzymały stałe ceny. I komu to przeszkadzało, jak by się zapytał klasyk? Smile
  • Odpowiedz

byniom

2018-06-06, 16:03:34
Moderator
Nie do końca że krótka to dobra. W biurze nikt nie zwraca na to uwagi ale w domu wieczorem jak cicho to uderzenia hydrauliczne dają o sobie znać i coś brzęczy coś skrzeczy . Lepiej dać pętlę za skraplaczem i nie będzie problemu.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-06-06, 17:31:24
Użytkownik
Ja dalej biorę minimum 1 200zl ;]

Może być poniżej 3m, dużo urządzen już tak pracuje.
  • Odpowiedz

Patrykk

2018-06-06, 17:46:15
Użytkownik
to nie moja teoria o tych 3 m tylko na każdym szkoleniu na którym byłem były wymieniane własnie te powody aby zawsze te przynajmniej 3 m rurociągu były.
  • Odpowiedz

Chudy8604

2018-06-06, 20:05:53
Nowy użytkownik
Tak wyglada teoria z katalogu
Kazdy producent klimatyzacji scisle zaleca dlugosci instalacji dla danego klimatyzatora, to samo sie tyczy roznic wysokosci miedzy jednostkami. Male klimatyzatory zazwyczaj maja zalecana dlugosc od 3m do 7m, wynika to z ilosci czynnika w danej instalacji. Jezeli polozymy mnie niz 3m rury to gaz nie do konca sie rozprezy i zaleje sprezarke. Jak damy wiecej niz 7m spadnie cisnienie i klima bedzie nie wydajna.
A tak wyglada praktyka:
W klimatyzatorze jest ok 900g gazu i to bedzie prawidlowo pracowalo przy instalacji 3m. Jezeli polozyc 10cm rury (bo nie polaczysz srubunkow) to musisz wiedziec ile gazu masz mniec w instalacji np. 400g zeby mial ten sam parametr pracy.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa