Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mondeo traci ciśnienie po dodaniu gazu

9 Odpowiedzi, 5714 Wyświetleń

Zagul

2018-06-17, 14:19:48
Nowy użytkownik
Witam serdecznie I proszę o pomoc
Mondeo mk4 2.0 tdci po włączeniu klimatyzacji kompresor się załącza ( dociąga tarczkę) wentylator rusza, powietrze z kratek schłodzone do około 7 stopni (temp. Zew około 28 stopni) układ nabity 560g czynnika, niskie cisnienie 2bar wysokie około 15bar przy pracy na wolnych obrotach, niestety po dodaniu gazu na około 2500 obrotów klimatyzacja przestaje chłodzić( niezależnie czy na postoju czy w czasie jazdy z każdą prędkością) na zegarach ciśnienie zaczyna się wyrównywać niskie =wysokie po około 5 bar, wentylator działa dalej I kompresor również się nie rozłącza, po wyłączeniu klimatyzacji i ponownym uruchomieniu nie tłoczy(pomimo pociągnięcia tarczki) zaczyna chodzić po dłuższym postoju.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.
Kompresor visteon vs16 bez jakiegokolwiek elektrozaworu.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2018-06-18, 05:35:18
Top użytkownik
Możliwe że za dużo czynnika
  • Odpowiedz

Zagul

2018-06-18, 14:18:31
Nowy użytkownik
Były już próby z mniejszą ilością czynnika (300g) niestety bez poprawy. Pomimo zwiększania obrotów ciśnienie nie wzrasta powyżej 15 bar, wręcz zaczyna powoli opadać w rytm zwiększania obrotów. Doczytałem ,że mój kompresor posiada mechaniczny zawór sterujący czy taki zawór może powodować takie objawy? Czy już przyszedł czas na cały kompresor?
  • Odpowiedz

radekklimat

2018-06-18, 15:03:29
Moderator
Jak zawor wewnetrzny uszkodzony to wystarczy jego wymienic na nowy
  • Odpowiedz

Zagul

2018-06-18, 19:29:35
Nowy użytkownik
Czy jest możliwość sprawdzenia tego zaworu po demontażu? Domyślam się ,że będzie to jakaś iglica ze sprężyną można go jakoś nacisnąć?sprawdzić czy się nie zawiesza?
Byłem dziś pod autem, zawór jest umieszczony na końcu kompresora od dołu(nowy dostępny w hurtowniach). Jest dostęp bez demontażu kompresora ale konieczne jest opróżnienie układu więc jeśli zawór byłby sprawny to chyba zdecyduję się na oddanie kompresora do regeneracji bo brak mi już pomysłów.
  • Odpowiedz

obser

2018-06-19, 07:15:32
Top użytkownik
Wg mnie typowa nieprawidłowa praca tego zaworu. Majątku nie kosztuje, kompresor jak pracuje ma dobre parametry, wiec odessać czynnik, wymienić go i duża szansa na naprawienie układu, a koszty niewysokie.
  • Odpowiedz

Zagul

2018-06-19, 09:25:40
Nowy użytkownik
Zamówiłem zawór, napiszę czy wymiana przyniosła oczekiwane efekty.
  • Odpowiedz

radekklimat

2018-06-19, 13:43:27
Moderator
Czy do tego zaworu dochodzi kabel?
  • Odpowiedz

Zagul

2018-06-19, 20:17:09
Nowy użytkownik
Nie, zawór jak na zdjęciu
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa