Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator-pompa ciepła, potrzebna pomoc instalatora.

22 Odpowiedzi, 11814 Wyświetleń

Patryks83

2018-06-27, 17:21:07
Nowy użytkownik
Witam.
Chcę zakupić o taki klimatyzator: PANASONIC KIT BE50-TKE 5,0 KW.
Do tego chcę kupić pompę próżniową i manometry do zrobienia próżni. Mieszkam w Norwegii i nie mam zaufania do tutejszych instalatorów, mechaników itp, ( kto pracował w NO to rozumie),po za tym koszt ich godziny to cena pompy w PL.
Z tego co się zorientowałem jednostka zewnętrzna jest nabita czynnikiem i zamknięta zaworami kątowymi. Po zamontowaniu jednostki wew= zewn, z rurami długości 4m, powinienem zrobić próżnię.... Moje pytania:
1 Czy pompa próżniowa 1 stopniowa wystarczy?
2 Jaką próżnię powinienem zrobić przy 4m rurek?
3 Czy węże serwisowe mają uniwersalne podłączenie i każde będą pasować?
4 Czy do tych manometrów wystarczy dokupić redukcję i nabić klimę w aucie?

PS.
Demontowałem starą klimatyzację typu split więc wiem jak to zrobić, pomijam temat zakuwania rurek itp...
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-06-27, 17:29:26
Użytkownik
" zakuwania rurek" hehe wprowadzę do swojego słownika Big Grin
  • Odpowiedz

avarage

2018-06-27, 20:58:14
Nowy użytkownik
Patryk.. jak fachowcem nie jestem od klimy ale sam sobie chińczyka Kaisia kupiłem, na rurkach kielichy porobiłem (Jurny_drwal to też możesz dodać do swojego słownika i <Admin cenzura> kolejny niepotrzebny post w odp.), próżni co prawda nie zrobiłem i to był błąd ale szczelność sprawdziłem hydrogenem, później
  • Odpowiedz

bxz

2018-06-28, 01:39:44
Zaawansowany użytkownik
Patryks83 napisał(a):Witam.
Chcę zakupić o taki klimatyzator: PANASONIC KIT BE50-TKE 5,0 KW.
Do tego chcę kupić pompę próżniową i manometry do zrobienia próżni. Mieszkam w Norwegii i nie mam zaufania do tutejszych instalatorów, mechaników itp, ( kto pracował w NO to rozumie),po za tym koszt ich godziny to cena pompy w PL.
Z tego co się zorientowałem jednostka zewnętrzna jest nabita czynnikiem i zamknięta zaworami kątowymi. Po zamontowaniu jednostki wew= zewn, z rurami długości 4m, powinienem zrobić próżnię.... Moje pytania:
3 Czy węże serwisowe mają uniwersalne podłączenie i każde będą pasować?
4 Czy do tych manometrów wystarczy dokupić redukcję i nabić klimę w aucie?

PS.
Demontowałem starą klimatyzację typu split więc wiem jak to zrobić, pomijam temat zakuwania rurek itp...

Hej,
Mam sprzet na samochodzie i nie montuje po godzinach, Ty chcesz kupic sprzet na 1 klime :/
Po tym co piszesz: nie warto, chcesz oszczedzic poszukaj rodaka co robi w branzy i 7.5h.
Nie oplaca sie: nie montuj. Chcesz miec pomimo, wez sobote, overtidy.
Co zrobiles ze stara klima? I skad wezmiesz nowa? Tak z ciekawosci
Pozdrawiam
NO
  • Odpowiedz

Patryks83

2018-06-28, 09:01:27
Nowy użytkownik
Cytat:Hej,
Mam sprzet na samochodzie i nie montuje po godzinach, Ty chcesz kupic sprzet na 1 klime :/
Po tym co piszesz: nie warto, chcesz oszczedzic poszukaj rodaka co robi w branzy i 7.5h.
Nie oplaca sie: nie montuj. Chcesz miec pomimo, wez sobote, overtidy.
Co zrobiles ze stara klima? I skad wezmiesz nowa? Tak z ciekawosci
Pozdrawiam

No niby się nie opłaca na jedną klimę, ale adaptuję piwnicę pod mieszkanie i tam za rok też będę montował klimę, po za tym w aucie muszę naprawić nieszczelność i nabić z czasem, więc sprzęt się zawsze przyda, leży jeść nie woła.
Szukałem też rodaka ze sprzętem który by mi to zrobił, ale mieszkam w nie dużej miejscowości (3000 miesz) i w okolicy też nie znalazłem. Norkom już nie dam zarobić, miałem starą klimatyzację , była już jak kupiłem dom, używałem przez 3 lata i przestała grzać. Więc wtedy nieświadomy, niedokształcony myślałem że się zużył czynnik i trzeba go wymienić. Wezwałem profesjonalną firmę, przyszedł łoś i nabił. Klima chodziła 2 tygodnie i znów przestała, a faktura na 2000NOK, przyszła. Łoś nie sprawdził szczelności, a jak wiemy czynnik się nie zużywa tylko spier...a w atmosferę... Dobrze o tym wiedział. To kto tu świadomie poszerza dziurę ozonową? Powinien mnie poinformować że klima ma na pewno nieszczelności i się nie opłaca naprawiać bo jest stara. Sam znalazłem dwie nieszczelności i cieknący olej z kompresora. Zdemontowałem ją i wywiozłem na wysypisko śmieci. Nową przywiozę z PL za dwa tygodnie.
I tak kupię sprzęt do próżni, mógłbym to podłączyć i na pałę zrobić próżnię przez 30 min , ale chcę to zrobić porządnie i dlatego Was proszę o pomoc.
  • Odpowiedz

miezala5

2018-06-28, 09:54:08
Top użytkownik
Musisz mieś przewód do próżni z końcówką na R410a
Czas dla 4mb instalacji - spokojnie wystarczy 30min
Dla splita wystarczy najzwyklejsza pompa - nie rób instalacji w deszczu,wilgoci i mrozie!
Po próżni lekko wypusć gaz z jednostki ale potem zakręć spowrotem żebyś nie odpinał węża serwisowego na podciśnieniu.
Możesz tesz mając niewielką ilość freonu w przewodach sprawdzić pianą połączenia kielichowe!
Potem odkręć zaworki w jednostce i odpal klime!
  • Odpowiedz

adidas

2018-06-28, 10:17:00
Nowy użytkownik
Patryks83 napisał(a):zamontowaniu jednostki wew= zewn, z rurami długości 4m, powinienem zrobić próżnię.... Moje pytania:
1. Wystarczy jeżeli będziesz robił latem na nowych rurach. Dwustopniowa to 10x lepsza próżnia.
2. Maksymalną. Taką samą jak dla 10m.
Jeśli masz swój sprzęt to zrób próżnię na jeden lub kilka dni. Nie zaszkodzi.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2018-06-28, 10:39:28
Zaawansowany użytkownik
Witam. ......adidas , czy zostawienie niepewnego urządzenia na podciśnieniu na
  • Odpowiedz

coolmaker1

2018-06-28, 10:40:39
Zaawansowany użytkownik
"kilka dni " jest dobrym pomysłem ?
  • Odpowiedz

Patryks83

2018-06-28, 10:50:55
Nowy użytkownik
Naprawdę wielkie dzięki panowie za pomoc!!!
Jeszcze pytanie, czy takie węże będą pasowały na króćce zaworów serwisowych???
http://allegro.pl/zestaw-manometrow-r410...3be5bbd028
  • Odpowiedz

jack63

2018-06-28, 13:14:25
Zaawansowany użytkownik
adidas napisał(a):Jeśli masz swój sprzęt to zrób próżnię na jeden lub kilka dni. Nie zaszkodzi.
Głupi pomysł. Tak to można sobie zostawić azot.
Patryks83 napisał(a):Jeszcze pytanie, czy takie węże będą pasowały na króćce zaworów serwisowych???
Nie wiadomo jakie końcówki węży. Trzeba zapytać sprzedawcę lub szukać aukcji z lepszym opisem. A w ogóle aledrogo to bym olał.
Aby mieć zestaw uniwersalny musisz mieć węże z co najmniej jedną nakrętką 5/16" (tzw do R410a) a pozostałe końcówki mogą być typowe 1/4" SAE. i pewnie takie są przy belce manometrycznej
  • Odpowiedz

bxz

2018-06-29, 12:02:45
Zaawansowany użytkownik
Patryks83 napisał(a):No niby się nie opłaca na jedną klimę, ale adaptuję piwnicę pod mieszkanie i tam za rok też będę montował klimę, po za tym w aucie muszę naprawić nieszczelność i nabić z czasem, więc sprzęt się zawsze przyda, leży jeść nie woła.
Szukałem też rodaka ze sprzętem który by mi to zrobił, ale mieszkam w nie dużej miejscowości (3000 miesz) i w okolicy też nie znalazłem. Norkom już nie dam zarobić, miałem starą klimatyzację , była już jak kupiłem dom, używałem przez 3 lata i przestała grzać. Więc wtedy nieświadomy, niedokształcony myślałem że się zużył czynnik i trzeba go wymienić. Wezwałem profesjonalną firmę, przyszedł łoś i nabił. Klima chodziła 2 tygodnie i znów przestała, a faktura na 2000NOK, przyszła. Łoś nie sprawdził szczelności, a jak wiemy czynnik się nie zużywa tylko spier...a w atmosferę... Dobrze o tym wiedział. To kto tu świadomie poszerza dziurę ozonową? Powinien mnie poinformować że klima ma na pewno nieszczelności i się nie opłaca naprawiać bo jest stara. Sam znalazłem dwie nieszczelności i cieknący olej z kompresora. Zdemontowałem ją i wywiozłem na wysypisko śmieci. Nową przywiozę z PL za dwa tygodnie.
I tak kupię sprzęt do próżni, mógłbym to podłączyć i na pałę zrobić próżnię przez 30 min , ale chcę to zrobić porządnie i dlatego Was proszę o pomoc.
Hej,
2k NOK bez tragedii jest, ale brak sprawdzenia szczelnosci przed napelnieniem to patologia
Pompe wez 2 stopniowa value z elektrozaworem i wakuometrem 700PLN
Kielicharke wez z sprzeglem, nie przekrecisz kielichow 200 PLN
Dobra obcinarke i gratownik 150 PLN
Zegary, przejsciowki 500 PLN
Rury musisz brac 25m, policz dokladnie wszystko i zastanow sie jeszcze
Jak przeanalizujesz ceny zakupu, brak gwarancji, brak mozliwosci zakupu czesc... ja odpuscilem
Gazu legalnie w PL nie kupisz (134A do samochodu czy R410/R32 jak nie uda sie montaz, pasuje miec) a na granicy jak znajda klime czy gaz klopociki
Chcesz kupic narzedzia i cos dlubac samemu - rozumiem, tylko kary za brak FGAZow sa bardzo wysokie a zaczniesz robic sasiadom, zeby sie zwrocily narzedzia... znajdzie sie zyczliwy, sam wiesz jak jest Smile
Klimy, elektryki i hydrauliki w NO nie robi sie samemu IMO
Znajdz kumatego instalatora, 5lat gwarancji, policz pompe na 10 lat i tyle to kosztuje
Pozdrawiam
NO
  • Odpowiedz

adidas

2018-06-29, 12:23:28
Nowy użytkownik
coolmaker1 napisał(a):"kilka dni " jest dobrym pomysłem ?
Tak, bo usunie wszelkie ślady wilgoci.
  • Odpowiedz

adidas

2018-06-29, 12:24:45
Nowy użytkownik
Gdzie klucz dynamometryczny?
  • Odpowiedz

Patryks83

2018-06-29, 17:17:54
Nowy użytkownik
Cytat:Hej,
2k NOK bez tragedii jest, ale brak sprawdzenia szczelnosci przed napelnieniem to patologia
Pompe wez 2 stopniowa value z elektrozaworem i wakuometrem 700PLN
Kielicharke wez z sprzeglem, nie przekrecisz kielichow 200 PLN
Dobra obcinarke i gratownik 150 PLN
Zegary, przejsciowki 500 PLN
Rury musisz brac 25m, policz dokladnie wszystko i zastanow sie jeszcze
Jak przeanalizujesz ceny zakupu, brak gwarancji, brak mozliwosci zakupu czesc... ja odpuscilem
Gazu legalnie w PL nie kupisz (134A do samochodu czy R410/R32 jak nie uda sie montaz, pasuje miec) a na granicy jak znajda klime czy gaz klopociki
Chcesz kupic narzedzia i cos dlubac samemu - rozumiem, tylko kary za brak FGAZow sa bardzo wysokie a zaczniesz robic sasiadom, zeby sie zwrocily narzedzia... znajdzie sie zyczliwy, sam wiesz jak jest Smile
Klimy, elektryki i hydrauliki w NO nie robi sie samemu IMO
Znajdz kumatego instalatora, 5lat gwarancji, policz pompe na 10 lat i tyle to kosztuje
Pozdrawiam

Co do gwarancji masz rację. To jest moje ryzyko... Nie masz racji co do przewozu klimatyzatora przez granicę, dzwoniłem do Toll-a i pytałem. Elektrykę robiłem sam całą w domu łącznie z nową skrzynką a mam tylko papiery z PL, brałem elektryka Norweskiego do kontroli który sprawdził i wystawił papiery że jest wszystko ok z normą NEK400. Mam trzy komplety różnych kielicharek, gratowników itd, bo zarabiam między innymi rurki hamulcowe, typu lejek też... Kielichowanie miedzi nie jest dla mnie nowością. Do moich potrzeb wystarczy pompa 1 stopniowa 350zł, manometry z wężami 300zł, nowa klima jest już nabita czynnikiem. A auto mam stare więc spróbuje nabić propanem, albo argonem Wink Żart! Mam kolesia mechanika co ma R134, ale padła mu pompa próżniowa.
Uwierz mi że przeanalizowałem wszystkie za i przeciw. Najtańsza klima jaką tu mogę kupić to w Megaflis, (nie licząc tej Zibro w Jula) Mitsubishi kirigamine hara 6.6 varmepumpe, 12000NOK, plus 5000NOK montaż bo tyle kasują. To wolę wydać w PL te 12000NOK na klimę 5KW plus sprzęt i zrobić to samemu, jestem dokładny w tym co robię... A jak spier*olę to nie będę miał do nikogo pretensji.
http://www.valuetool.pl/produkty/manomet...32-02.html
http://www.valuetool.pl/produkty/pompy-p...120sv.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-29, 17:41:15 przez Patryks83.)
  • Odpowiedz

coolmaker1

2018-06-29, 18:46:03
Zaawansowany użytkownik
Witam . Patryks83 , dobry wybór urządzenia i narzędzi .
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-06-29, 21:51:26
Użytkownik
Jak się tak czyta niektóry posty to aż fałdy na mózgu się prostują....

Próżnią na kilka dni nie sprawdzi się szczelności i nie usunie wilgoci.

"Dwustopniowa to 10x lepsza próżnia." W stylu "daj więcej cyny będzie lepiej trzymało" Big Grin

Chcesz założyć jedną klimę o 4mb instalacji, to na upartego pompka i manometry są nie potrzebne.
  • Odpowiedz

bxz

2018-06-29, 22:58:25
Zaawansowany użytkownik
Patryks83 napisał(a):Co do gwarancji masz rację. To jest moje ryzyko... Nie masz racji co do przewozu klimatyzatora przez granicę, dzwoniłem do Toll-a i pytałem. Elektrykę robiłem sam całą w domu łącznie z nową skrzynką a mam tylko papiery z PL, brałem elektryka Norweskiego do kontroli który sprawdził i wystawił papiery że jest wszystko ok z normą NEK400. Mam trzy komplety różnych kielicharek, gratowników itd, bo zarabiam między innymi rurki hamulcowe, typu lejek też... Kielichowanie miedzi nie jest dla mnie nowością. Do moich potrzeb wystarczy pompa 1 stopniowa 350zł, manometry z wężami 300zł, nowa klima jest już nabita czynnikiem. A auto mam stare więc spróbuje nabić propanem, albo argonem Wink Żart! Mam kolesia mechanika co ma R134, ale padła mu pompa próżniowa.
Uwierz mi że przeanalizowałem wszystkie za i przeciw. Najtańsza klima jaką tu mogę kupić to w Megaflis, (nie licząc tej Zibro w Jula) Mitsubishi kirigamine hara 6.6 varmepumpe, 12000NOK, plus 5000NOK montaż bo tyle kasują. To wolę wydać w PL te 12000NOK na klimę 5KW plus sprzęt i zrobić to samemu, jestem dokładny w tym co robię... A jak spier*olę to nie będę miał do nikogo pretensji.
http://www.valuetool.pl/produkty/manomet...32-02.html
http://www.valuetool.pl/produkty/pompy-p...120sv.html
Dzwoniles do Tolli, wartosc ponizej xx NOK na uzytek wlasny, nie stes.
A ustawa o FGAZach to co innego, import urzadzen zawierajacych czynnik... norek zglebial temat bo mielismy ciagnac z PL: 9 do zyda 1 na czesci...
Jestes techniczny to juz cos, nie wspomniales o tym, ale to o co pytales to wiadomo ze nie kumasz bazy, stad taki dystans.
Sorry, lubie Panasonica jako wybor koszt/jakosc, nie wiem jak te serie i modele, ale *za moich czasow* Mitsu to inna liga.
Co do klasy narzedzi, ja nie uznaje najnizej linii oporu, kupujesz narzedzia wez takie co i nastepne 100 splitow ogarna... Dla majsterkowicza klucze do auta tez chinsczyzne polecasz co na pierwszej zapieczonej srubie poukrecasz?
Dalej nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z konsekwencji przy przypale, wiem jak wyglada praca norkow, jakie maja marze i wiem dlaczego chcesz robic sam.
Jaki koszt materialow miales na tej elektryce? Miales materialy z PL czy z Biltemy? Jak i tak jedziesz fura na wakacje to tez inne podejscie...
Powodzenia
NO
  • Odpowiedz

Patryks83

2018-06-30, 09:19:42
Nowy użytkownik
Cytat:Dzwoniles do Tolli, wartosc ponizej xx NOK na uzytek wlasny, nie stes.
A ustawa o FGAZach to co innego, import urzadzen zawierajacych czynnik... norek zglebial temat bo mielismy ciagnac z PL: 9 do zyda 1 na czesci...
Jestes techniczny to juz cos, nie wspomniales o tym, ale to o co pytales to wiadomo ze nie kumasz bazy, stad taki dystans.
Sorry, lubie Panasonica jako wybor koszt/jakosc, nie wiem jak te serie i modele, ale *za moich czasow* Mitsu to inna liga.
Co do klasy narzedzi, ja nie uznaje najnizej linii oporu, kupujesz narzedzia wez takie co i nastepne 100 splitow ogarna... Dla majsterkowicza klucze do auta tez chinsczyzne polecasz co na pierwszej zapieczonej srubie poukrecasz?
Dalej nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z konsekwencji przy przypale, wiem jak wyglada praca norkow, jakie maja marze i wiem dlaczego chcesz robic sam.
Jaki koszt materialow miales na tej elektryce? Miales materialy z PL czy z Biltemy? Jak i tak jedziesz fura na wakacje to tez inne podejscie...
Powodzenia
Co do importu klimy to Norki też importują np. ze Szwecji , możesz poczytać np. tu:
https://byggebolig.no/luft-luft-varmepum...-a-montere
Co do klasy narzędzi oczywiście wybieram te lepsze, chociaż nie zawsze , dam Ci przykład: Musiałem odkręcić przegub w Mercedesie, nakrętka 32-12kątna. Nie miałem takiej nasadki, chciałem kupić w NO, najtańszą znalazłem w TOOLS.NO 600NOK, nie jest to nie wiadomo jaka cena, stać mnie, ale czy warto kupić tak rzadko używany klucz za 250zł....? Kupiłem w Biltemie klucz płaski z oczkiem 12kątnym 32, za 100NOK, obciąłem "Fleksem" te oczko i przyspawałem do jakiejś starej nasadki 32 6kątnej. Odkręciłem bez problemu. Było warto?
Myślę że tak.... Co innego jakbym miał używać tego klucza na co dzień.
Mieszkam w NO od 10 lat i znam ich system, kary itp., jestem świadomy.
Co do instalacji elektrycznej którą robiłem w domu to wszystko na materiałach z górnej póły: Schneider, Elko, Wago... Nie made in Biltema Wink Koszt ok 20000NOK.
Dzięki za zaangażowanie. Pozdrawiam!

PS
Przepraszam resztę forumowiczów za to że odbiegliśmy od tematu.
  • Odpowiedz

adidas

2018-07-01, 06:32:09
Nowy użytkownik
jurny_drwal napisał(a):Jak się tak czyta niektóry posty to aż fałdy na mózgu się prostują....

"Dwustopniowa to 10x lepsza próżnia." W stylu "daj więcej cyny będzie lepiej trzymało" Big Grin

Chcesz założyć jedną klimę o 4mb instalacji, to na upartego pompka i manometry są nie potrzebne.
Jeśli będziesz montował klimatyzację jesienią i przypadkowo kapnie woda do rury, to ile musi trwać próżnia żeby mieć pewność że ją osuszy?
Czy producent pompy kłamie pisząc w swoich materiałach o tym że jego dwustopniowa pompa ma próżnię 10x lepszą?
Jak się zakłada klimatyzację na 4mb? Robisz "próżnię" puszczając czynnik w atmosferę?
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2018-07-01, 13:24:49
Użytkownik
adidas napisał(a):
jurny_drwal napisał(a):Jak się tak czyta niektóry posty to aż fałdy na mózgu się prostują....

Jeśli będziesz montował klimatyzację jesienią i przypadkowo kapnie woda do rury, to ile musi trwać próżnia żeby mieć pewność że ją osuszy?
Czy producent pompy kłamie pisząc w swoich materiałach o tym że jego dwustopniowa pompa ma próżnię 10x lepszą?
Jak się zakłada klimatyzację na 4mb? Robisz "próżnię" puszczając czynnik w atmosferę?

Jesienią montuje tylko balustrady

Ja mam pompę próżniową.
  • Odpowiedz

adidas

2018-07-03, 05:07:53
Nowy użytkownik
Gdybyś jednak jesienią miał zamontować klimatyzator, to dwustopniowa pompa daje większą skuteczność odprowadzania wilgoci, prawda?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa