Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Denso 6SEU14C - hałas przy niskim obciążeniu

6 Odpowiedzi, 3889 Wyświetleń

radekrp90

2018-07-17, 08:45:56
Użytkownik
Mam pytanie, bo może (i raczej jest) jest częsty problem w Wasze praktyce warsztatowej.

Otóż problem jest tego typu, że gdy klimatyzacja uzna, że należy zdjąć obciążenie z kompresora (wysterowanie zaworu około 0.2 A z maksymalnych 0.84 A) wewnątrz pojazdu słychać terkotanie/wycie zależne od prędkości obrotowej (dźwięk jak z zużytej pompy wspomagania lub sprężarki doładowania mechanicznego). Wyłączenie klimatyzacji - cisza, zmniejszenie temperatury (a tym samym zwiększenie obciążenia) - cisza.

Z diagnostyki wychodzi, że jest to od około 0.4 A w dół i przy ciśnieniu około 6-8 bar. Przy maksymalnej wydajności nie ma problemu. Układ jest napełniony i regularnie sprawdzany.

Auto - VW Passat B6 '09. Odczyty prądu i ciśnienia z panelu w trybie serwisowym.
  • Odpowiedz

Whisky

2018-07-17, 18:15:31
Top użytkownik
Pewnie są gdzieś luzy. Demontaż a wydaje mi się że najlepiej wymiana sprężarki. Przy zwykłym serwisie ile jest oleju?
  • Odpowiedz

Mino

2018-07-17, 20:20:46
Użytkownik
Spotkałem się z tym zawór rozprężny dawał taki dźwięk zmieniłem i problem znikł
  • Odpowiedz

radekrp90

2018-07-17, 20:22:57
Użytkownik
Aż tak na ręce nie patrzyłem - robione automatem więc zapewne jakaś standardowa ilość. Ja tylko oglądałem jakie są ciśnienia. Na 99% jest gdzieś ubytek (chyba, że serwis VW mnie rok temu nomen omen "oszwabił"), bo brakowało 150g po roku/40.000 km.

Sugerujesz testowe spuszczenie pewnej ilości oleju? Wiem, że są one czułe na to sądziłem, że wtedy się kompletnie blokują ewentualnie tracą na wydajności. Fakt, że mimo pełnego cyklu serwisowego wyje jak wyła ale zaznaczam, tylko na niskich obciążeniach.
  • Odpowiedz

Mino

2018-07-17, 20:23:38
Użytkownik
Pacjentem też był Passat b6 .parę razy też się zdążyło klienci mieli zawory rozprężne tj.zamienniki i też wpadały jakby w rezonans po wymianie cisza
  • Odpowiedz

radekrp90

2018-07-18, 06:03:59
Użytkownik
Pytanie tylko czy to groźne czy to "olać" póki nic się nie dzieje? Dźwięk słyszalny tylko wewnątrz auta więc skłaniam się właśnie na jakiś rodzaj rezonansu w układzie.

EDIT:
Od jakiegoś czasu obcina posty i nie można ich edytować. Ktoś coś może o tym więcej napisać, bo to trochę irytujące.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa