Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

co sądzicie o cenach na allegro?

9 Odpowiedzi, 7841 Wyświetleń

maro196

2008-08-24, 06:35:50
Użytkownik
Co koledzy sadzicie o cenach montazu splitu na allegro, prosty montaz od 490 zl juz nawet, wedlug mnie to jakies zarty chyba
  • Odpowiedz

awax

2008-08-24, 08:30:03
Top użytkownik
Dlaczego żarty?
Przecież każdy kto odróżnia młotek od wkrętaka z pomocą porad np . naszego forum potrafi to zrobić.
Nie ponosi kosztów prowadzenia firmy robiąc to "na czarno" i policz Sobie czy żle zarabia?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

heineken72

2008-08-24, 08:33:33
Użytkownik
tak ... i gwarancja do drzwi
jak to kolega powiedział kiedyś
z klimatyzacją ... za pan brat od 1997
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-08-24, 11:07:49
Top użytkownik
Witam

Kiedyś o tym pisałem. Każdy może zainstalować klimatyzator. Jest on traktowany jako sprzęt AGD. Tylko że nie każdy ma możliwość podbicia pełnej gwarancji. Niektóre firmy dopuszczają montaż i podbicie gwarancji przez firmy instalatorskie z branży. Inne wymagają bezwarunkowo autoryzacyjnego montażu przez autoryzowanego instalatora. Różnica polega na tym że gość podłączający na ,,czarno'' mający powiedzmy uprawnienia energetyczne, podbijając gwarancje daję ją na 12 miesięcy od zakupienia urządzenia. Natomiast uprawniony zakład z branży chłodniczej (pod warunkiem wystawienia i dołączenia do gwarancji protokołu z uruchomienia) lub autoryzowany instalator dają gwarancje od momentu instalacji i mogą ją przedłużać do 5 lat( pod warunkiem płatnych przeglądów okresowych). Zawsze trzeba przeczytać warunki gwarancji, no chyba że są po chińsku Smile Klient ma wybór. Chce obniżyć koszta montażu a zwiększyć koszta serwisu to jest jego sprawa. Zmieniły się również przepisy co do odpowiedzialności za instalacje. Montujący bierze całkowitą odpowiedzialność za instalacje i montaż urządzenia i wszystkie zdarzenia i wypadki w późniejszym okresie eksploatacji wynikające z błędnego lub nie fachowego montażu jak również braku znajomości przepisów budowlanych.

Korzystając z firm z branży chłodniczej lub z autoryzowanych firm instalatorskich klient ma pewność że urządzenie będzie pozostawione w pełni sprawne, energooszczędne i pełni wydajne. Bezpieczne dla otoczenia i nie zagrażające życiu i zdrowiu najbliższych. Nie zaleje nam ścian, nie będzie śmierdziało z niego i będzie pracowało długo i poprawnie latami.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

RobertS

2008-08-24, 21:38:14
Użytkownik
maro196 napisał(a):Co koledzy sadzicie o cenach montazu splitu na allegro, prosty montaz od 490 zl juz nawet, wedlug mnie to jakies zarty chyba
a co można sądzić - pisałem już że prędzej czy później zadziała rynek i chore ceny montażu zaczną spadać. 1000 zł za 3-4 godziny pracy to jest dopiero żart (ponury)
  • Odpowiedz

awax

2008-08-25, 07:24:44
Top użytkownik
Cholera to może niech każdy będzie mógł wykonywać zawód prawnika,lekarza,notariusza itp.Przecież to "ponury żart"te ich stawki
Napiszesz,że tam trzeba mieć specjalistyczną wiedzę?ok.co powiesz o kominiarzach,konserwatorów dzwigów itp?
Są grupy zawodowe które nie sra.. we własne gniazdo.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

maro196

2008-08-27, 18:24:40
Użytkownik
jak chce sie miec dobrze zrobione i wogole wiadomo o co chodzi to lepiej zaplacic i miec spokoj, ladne wykonanie gwarancje itp itd. a tak swoja droga to chcialbym zobaczyc jak Panowie z allego za 400 zl montuja ta klime i ile ona pochodziSmile
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-08-27, 20:08:47
Top użytkownik
Witam

Nie jest tak źle. 400 netto, czysty montaż.

Satysfakcja gwarantowana.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

RobertS

2008-08-27, 22:22:33
Użytkownik
awax napisał(a):Cholera to może niech każdy będzie mógł wykonywać zawód prawnika,lekarza,notariusza itp.Przecież to "ponury żart"te ich stawki
Napiszesz,że tam trzeba mieć specjalistyczną wiedzę?ok.co powiesz o kominiarzach,konserwatorów dzwigów itp?
Są grupy zawodowe które nie sra.. we własne gniazdo.
Pozdrawiam
cóż, na wolny rynek można się obrażać tak samo jak na brzydką pogodę

prawnicy, zwłaszcza notariusze wykombinowali sobie monopol i dlatego ceny ich usług są kosmiczne, rynek nie działa. Chcesz tego samego w branży chłodniczej - ale ja i pozostali potencjalni usługobiorcy nie mamy zamiaru się na kolejny monopol godzić...
Jeśli nie wywalczycie sobie monopolu, to prędzej czy później usługa montażu klimatyzatora będzie kosztowała normalnie, dużo mniej niż 300 zł za godzinę pracy...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa