Czy zamiana czynnika 410 na 407 może uszkodzić sprężarkę? Ja osobiście sądzę, że nie, ale może się mylę. Instalacja nowa.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Zamiana R410 na R407
28 Odpowiedzi, 28990 Wyświetleń
Remik napisał(a):Czy zamiana czynnika 410 na 407 może uszkodzić sprężarkę? Ja osobiście sądzę, że nie, ale może się mylę. Instalacja nowa.Witam Powiedz mi jaki sens ma, zamiana czegoś dobrego na coś gorszego? Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
co do uszkodzenie to raczej nie, na jakich cisinieniach pracuje R410A, a na jakich 407 ,ale myśle ze wydajność ci spadnie no i jak kolega napisał ZAMIENIŁ STRYJEK
Witam kolegów
407 zostało wpuszczone omyłkowo (podano mi butlę a ja nie sprawdziłem co mi podano) Klima pochodziła z odzysku. Niestety sprężarka szwankuje nie chodzi też na 410. Próbuje mi się wmówić, że to z powodu zamiany freonu.
To napewno nie było przyczyną że sprężarka się zepsuła natomiast wydajnośc klimatyzatora była by zła bo te czynniki pracują na innych ciśnieniach .
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Remik napisał(a):Witam kolegówWitam No to gratulacje. Kolega co podał inną butle powinien przez miesiąc na różowo chodzić w pracy. Myślę że powinieneś jeszcze raz porządnie oczyścić całą instalacje. Zdiagnozować pozostałe elementy układu. Sprawdzić olej, napełnić wg specyfikacji. I jeżeli to nie da rezultatu to daj sobie na luz. Pozdrawiam
wiem że do tych różnych freonów (410, 407) daje sie do sprężarek inne oleje
no ale to nie powinno uszkodzić sprężarki. A co sprężarka nie startuje wcale teraz?
z klimatyzacją ... za pan brat od 1997
heineken72 napisał(a):wiem że do tych różnych freonów (410, 407) daje sie do sprężarek inne olejeWitam,zarówno do 407,jak i 410 stosuje się olej syntetyczny.Taka zamiana czynnika nie mogła być powodem uszkodzenia sprężarki Pozdrawiam
Awax sprawdziłem .... racja ... zgadza się jest uniwersalny synteryczny olej niehigroskopijny teraz na rynku nawet mozna go dawać tam gdzie był R12 ...
i pewnie taki jest w w/w sprężarce. Remik napisałeś sprężarka szwankuje. Dopisz coś jeszcze
Witam kolegów i dziękuję za opinie
Trudno mi mówić w tej chwili o objawach bo sprawa ma się tak: położyłem instalację, zamontowałem klimę, wlałem freonu który dowiózł mi kolega z pracy (miał być 410) . Jak na moje oko czynnika weszło stosunkowo mało. Powinno być 2,4kg ja wlałem ok 1,8kg uzyskując 7 barów na ssaniu. W tym momencie potężna ulewa spędziła mnie z dachu. Było późno, z j.w. powiało chłodem więc zakończyłem pracę. Za dwa dni kolega który dowiózł mi freon pojechał na serwis tej klimy bo słabo chłodziła. Stwierdził, że przywiózł mi 407 a nie 410 i w związku z tym sprężarka jest już na złom. Z jego relacji. Wlał na nowo 410 w odpowiedniej wadze na ssaniu 9 bar. Ssąca się oszroniła po jakimś czasie coś stuknęło w sprężarce, rurka zaczęła odtajać. Objaw pojawia się cyklicznie. Mój problem polega na tym. że muszę w firmie w sposób merytoryczny dowieźć, że serwisant to d... a sprężarka defektuje nie z powodu 407
Tam za bardzo nie ma co stukać,podobny odgłos może wydawać czynnik odparowujący w sprężarce
Witam
Napisałem Tobie w prosty sposób co masz zrobić, ale ty i tak chcesz eksperymentować. Twój czas. Jeżeli urządzenie jest dostosowane do pracy przy czynniku R410A to tylko przy tym będzie pracowało poprawnie. Nie łudź się że się wywiniesz ze ściągania czynnika, czyszczenia układu i przeglądu klimatyzatora. Po napełnieniu instalacji, ciśnie przy czynniku R410A wynosi mniej więcej, bo jest to uzależnione od różnych warunków około 8 - 12 bara i po ustaleniu przy pracy chłodniczej a najlepiej funkcji serwisowej, temperatury przegrzania jesteś w stanie ustalić poprawność działania instalacji chłodniczej tego urządzenia i przestań kombinować. Pozdrawiam
zamiana czynnika 407c na 410a może uszkodzić sprężarke ale odwrotnie jak w twoim przypadku napewno nie.
Ja bym proponował zmierzyć ciśnienie tłoczenia na właściwym czynniku.
Witam jeśli napełniał od nowa na 410 i w czasie napełniania coś stukneło to obiaw zalania spręrzarki freonem i poszła płyta zaworowa czy tak jest łatwo sprawdzić podepnij zegary i jak sprężarka sie załączy a na saniu i tłoczeniu jest te same ciśnienie i stoi w miejscu chodz sprężarka pracuje to płyta. bo może sprężarka jeszcze być dobra a przy rozruchu stuka to upuść gazu bo nie ma siły przetłoczyć freonu poniewasz ją zalewa. sory za nie składowe zdania mam kaca i troche myśli mam roskojażone
a jak zmieniłeś freon na poprawny (410) to ten poprzedni odessałeś z układu?
jak wymieszałeś oba to parametrów nie bedzie trzymać układ (stąd takie wariacje zaladzanie i odpuszczanie może)
Oczywiście. Na nowo próżnia, azot, próżnia i 410
Remik napisał(a):Witam kolegówWitam Miło że dotarło. Posłuchajcie jeszcze jedna rzecz chodzi mi po głowie. Olej. Remik napisał że klima była z demobilu. W jaki sposób opróżniono instalacje? Przy odzysku czynnika do butli stacją, olej też częściowo do niej trafia. Powinno się go odzyskać żeby sprawdzić ilość i uzupełnić stan. Jaka w ogóle jest pewność że sprężarka ma odpowiednią ilość oleju? Pozdrawiam
Klima-cool napisał(a):Witam jeśli napełniał od nowa na 410 i w czasie napełniania coś stukneło to obiaw zalania spręrzarki freonem i poszła płyta zaworowa czy tak jest łatwo sprawdzić podepnij zegary i jak sprężarka sie załączy a na saniu i tłoczeniu jest te same ciśnienie i stoi w miejscu chodz sprężarka pracuje to płyta. bo może sprężarka jeszcze być dobra a przy rozruchu stuka to upuść gazu bo nie ma siły przetłoczyć freonu poniewasz ją zalewa. sory za nie składowe zdania mam kaca i troche myśli mam roskojażoneTo jest scroll
awax jak mam rozumieć to jest scroll.Czy moja wiedza jest zbyt uboga. stukanie zalana płyta zaworowa lub za dużo freonu . spręrzarka ma problem stłoczyć dużej ilości feonu i póścić na sanie. jak jestem w błendze prosze o wyprostowanie. a REMIKA o odp.na forum jak ta sprawa sie skączyła pozdro.
Klima-cool napisał(a):awax jak mam rozumieć to jest scroll.Czy moja wiedza jest zbyt uboga. stukanie zalana płyta zaworowa lub za dużo freonu . spręrzarka ma problem stłoczyć dużej ilości feonu i póścić na sanie. jak jestem w błendze prosze o wyprostowanie. a REMIKA o odp.na forum jak ta sprawa sie skączyła pozdro.Po prostu scrool to sprężarka spiralna,działa na zasadzie zmiany objętości spirali Archimedesa i może mieć jedynie zawór zwrotny. Odgłosy podobne do stukania potrafi wydawać odparowujący w oleju czynnik Pozdrawiam
awax zwracam chonor tak masz racje. dziś rozmawiałem sporo właśnie na ten temat chodz jest jeszcze jeden temat z tego co rozmiawiłem o skrolu to w teori nie zaleje sie skrola ale praktyce różne códa sie widzi. np zeby zdozować odpowiednią ilość oleju powinno sie zdemontować sprężarke i wylać olej i zadozozować odpowiednią ilość. rozmawiałem z gościem który robi kursy chłodnicze i stwierdził ze fachowo w inny sposób nie idze stwierdzić ile tak naprawde jest oleju w sprężarce po takich kombinacjach jak spószczanie do zera i napełnianie od nowa. POZDRAWIAM
ja też nie mam sprawdzonego sposobu na sprawdzanie oleju
kiedyś na serwisie zauważyłem plame pod zaworami i pomyslałem ze mógł ktoś poprzednio wylać przypadkiem. Nie wiedziałem jak to sprawdzić zrobiłem tak : spręzarka popracowała kilka minut cała była ciepła z 50 st (na oko) po odczekaniu kilku minut obudowa spreżarki stygnie a olej nie w dolnej czesci spreżarka jest nadal gorąca i można w przybliżeniu stwierdzić ile jest oleju. powinno byś na pewno dól ciepły może z 3-4 cm zależy jaka spreżarka .... ale to takie leczenie po ciemku powiem ci ze kilka razy montowałem klimy z demobilu (a czasem to ''demontażyści'' rury cieli nożycami) i dolewałem troche. oleju nie zaszkodzi jak jest wiecej najwyzej bedzie go wrzucać do j.w najlepiej jak kolega napisał spuścić i napełnić.. no ale to zabawa a nie wiadomo czy to ta przyczyna jeżeli nie jesteś pewien ilosci ... proponował bym dolać olej oprócz smarowania także uszczelnia (moze stąd mała wydajnośc) taka moja sugestia osobista Moze koledzy coś podpowiedzą jeszcze ciekawego PS. ostatnio przejołem z 6 klim od 5 do 13KW z upadającej sieci sklepów i fachowcy jak sie wyprowadzali z lokali to rurki cieli brzeszczotem nie wspominając nawet o zaworach ....masakra także jestem w podobnej sytuacji a urządzenia mają ze dwa latka pozdrawiam
Witam
Jeżeli koniecznie chcecie upewnić sie co do ilości oleju to zawsze można go odessać bez demontażu sprężarki. Pamiętać jednak trzeba,że część i to znaczna krąży w obiegu. pozdrawiam awax napisał(a):WitamJeśli to nie tajemnica, to napisz jak to zrobić. Pozdrawiam awax napisał(a):Witam kolegówKlima-cool napisał(a):awax jak mam rozumieć to jest scroll.Czy moja wiedza jest zbyt uboga. stukanie zalana płyta zaworowa lub za dużo freonu . spręrzarka ma problem stłoczyć dużej ilości feonu i póścić na sanie. jak jestem w błendze prosze o wyprostowanie. a REMIKA o odp.na forum jak ta sprawa sie skączyła pozdro.Po prostu scrool to sprężarka spiralna,działa na zasadzie zmiany objętości spirali Archimedesa i może mieć jedynie zawór zwrotny. W piątek byłem osobiście zdiagnozować tę nieszczęsną klimę (do tej pory jęździł kolega z serwisu, opisywane przezemnie objawy były tylko przekazem zasłyszanym od serwisanta) Podłączyłem manometry - na ssącej i tłocznej po 12 bar Sprężarka ruszyła w trybie chłodzenia - na ssącej zjechało do 3 barów tłoczna nadal 12 bar (tłoczna oczywiście po stronie niskiego ciśnienia) Tłoczna po stronie wysokiego ( na wyjściu ze sprężarki) gorąca. Dla mnie było już jasne, że układ zapchany. Po wylutowaniu filtra wylałem z niego sporo wody (ok 25g) Jak się później okazało z tej klimy kiedyś ukradli rurki i jakiś czas chodziła przetłaczając tylko powietrze. Nałykała się wilgoci i taką dostałem do zamontowania . Według mnie oprócz filtra należy wymienić olej w sprężarce, odwodnić układ i będzie OK Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY