Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Modyfikacja układu chłodzenia

4 Odpowiedzi, 6135 Wyświetleń

m4rm4l

2019-06-20, 19:31:24
Nowy użytkownik
Witam,

Posiadam prosty układ chłodniczy do obniżania temperatury w małej komorze. Agregat chłodniczy działa (chłodzi) na zasadzie włącz/wyłącz z wykorzystaniem prostego termostatu. W związku z potrzebą zapewnienia stabilniejszej temperatury (mniejsze przechłodzenia) postanowiłem doposażyć układ w zawór elektromagnetyczny (chłodzenie) sterowany za pomocą regulatora PID oraz nie wyłączać sprężarki w sytuacji, gdy chłodzenie nie jest wymagane. W tej sytuacji przy zamknięciu zaworu chłodzenia w układzie występuje niskie ciśnienie, które zmusza mnie do wyłączenia sprężarki.

Czy istnieje prosty sposób na modyfikację układu polegającą na doposażeniu go w dodatkowy obieg (taki bypass) omijający parownik, który pozwoli na ciągłą pracę sprężarki?
  • Odpowiedz

radekklimat

2019-06-21, 20:24:16
Moderator
Po co?
  • Odpowiedz

m4rm4l

2019-06-22, 07:05:15
Nowy użytkownik
Tak jak pisałem, zależy mi na precyzyjniejszej regulacji temperatury i obawiam się uszkodzenia sprężarki częstym włączeniem/wyłączeniem na krótkie odcinki czasu. Chciałbym wyłączać sprężarkę dopiero w momencie gdy będzie już niewykorzystywana np przez 5 minut.
  • Odpowiedz

radekklimat

2019-06-23, 19:02:33
Moderator
Minimalny postoj to 8 minut lub max 8 uruchomien na godzine
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa