Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobór mocy klimatyzacji do mieszkania 67 m2

2 Odpowiedzi, 1878 Wyświetleń

piotrek_1990

2019-06-21, 14:50:36
Gość
Cześć,

na wstępie dziękuję za wszystkie tematy, które znalazłem na tym forum, które pomogły mi choć trochę dowiedzieć się o klimatyzacji.

Mam jednak duży problem, z którym nie potrafię sobie samodzielnie poradzić. Zakupiłem mieszkanie 67 m2 - balkon od strony południowej, pozostałe okna od zachodu - straszny piekarnik. Poza klimatyzacją na pewno będę montował żaluzje.

Zastanawiam się nad mocą klimatyzatora, której potrzebuję, żeby obsłużyć całe mieszkanie salon, sypialnia i mały pokój sąsiadujący z salonem. Patrząc tylko na ilość m2 moc 6,6 kW byłaby odpowiednia. Pozostaje tylko pytanie, czy przy założeniu otwartych drzwi do pozostałych pomieszczeń i zamknięciu wszystkich okien jestem w stanie jedną jednostką skutecznie schłodzić w nich powietrze? Jak mogę inaczej rozplanować instalację klimatyzacji w mieszkaniu, aby była ona skuteczna? Przede wszystkim zależy mi na schłodzeniu powietrza w sypialni Smile

Poniżej rzut mieszkania:
[Obrazek: 29ctg89.jpg]

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie porady. Jeśli moc 6,6 kW jest zbyt duża i wystarczyłaby moc 3,5 kW również proszę o informację.

Pozdrawiam,
Piotrek
  • Odpowiedz

DBKlima

2019-06-24, 06:53:14
Top użytkownik
Minimum 5kW od dobrego producenta (Mitsubishi, Fujitsu, Fuji, Panasonic) nie żadne Chinole i Koreańczyki
Schłodzenie nie będzie równomierne i klimatyzacja powinna być uruchomiona cały czas w okresie letnim .
Musisz mieć oddzielny obwód zasilający do rozdzielni z zabezpieczeniem
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa