Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG Artcool vs Mitsubishi Compact/B Premium, ewentualnie Gree?

11 Odpowiedzi, 7349 Wyświetleń

psiw

2020-01-06, 15:38:55
Gość
Hej,

Biuro domowe 12m2, wiec potrzebny mi najmniejszy model 2.5. Chcialbym wybrac cos dobrego co zapewni glownie chlod w lato. Do ogrzewania nie bede klimy uzywal. Dodatkowo dobre oczyszczanie powietrza. Jonizacja jest we wszystkich modelach ktorymi sie zainteresowalem, ale pewnie sa spore roznice.

Do tej pory zdecydowany bylem na LG Artcool mirror. Koszt ok 5k z montazem, jednak widzialem tez glosy ze Mitsubishi robi dobre klimatyzatory i w ten sposob trafilem na dwa modele mianowicie Compact oraz B Premium odpowiednio za 4400 i 5300.

Jest tez Gree Amber Czarny za 3600 i Prestige za 4400.

Wolalbym kolor czarny, ale nie jest to cos co zdecyduje o wyborze. Na pewno chcialbym zeby klima byla cicha gdyz bedzie na scianie blisko ktorej bede mial fotel. Chcialbym wybrac cos dobrego, co mi sie nie popsuje, dobrze odswiezy powietrze ale tez biorac pod uwage maly metraz nie chcialbym przeplacac za cos co nie bedzie w ogole wykorzystywane/potrzebne.

Co sadzicie? Mozecie pomoc w wyborzeSmile?

Dzieki
  • Odpowiedz

psiw

2020-01-06, 17:55:20
Nowy użytkownik
Chcialem napisac, ze nie widze jakis wielkich roznic i chyba blizej mi do modelu Gree za 3600, ale jednak jest jeszcze sila wyższa, ktora powiedziala, ze Gree zle wyglada :lol: i wybor pozostal miedzy

LG Artcool Ac98BQ vs Mitsubishi MSZ-EF25VGB Premium

5000 vs 5300

Z gory dziekuje za opinie
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-01-07, 08:51:13
Top użytkownik
Daikin FTXC25BV1B / RXC25B
Fujitsu ASYG09LLCE / AOYG09LLCE
Mitsubishi MSZ-HR25VF / MUZ-HR25VF
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

adrian

2020-01-08, 13:13:00
Nowy użytkownik
Ja ze swojej strony zaproponował bym Samsunga Wind-Free Ultra Posiada on jonizator powietrza, funkcję delikatnego nawiewu powietrza oraz filt PM 2.5 Który oczyszcza powietrze z drobnych pyłków.
  • Odpowiedz

psiw

2020-01-09, 10:48:56
Nowy użytkownik
@adrian Samsunga nie widzialem w ofercie 2 firm, ktore wybralem do montazu. Kwestia jeszcze cen.

@DB Klima - Dzieki za te modele, ale po dluzszym namysle, jednak pozostane przy wyborze czarnego klimatyzatora. Bedzie wisial na sciane z cegla wiec bialy zupelnie nie bedzie pasowac.

Zdecydowalem sie zamknac w wyborze LG Artcool Ac09BQ lub Mitsubishi MSZ-EF25VGB.

Cena poki co 5060 vs 5250 na korzysc LG, ale powiedzmy uznajmy tutaj remis.

Slyszalem tez, ze Artcool jest zdecydowanie rozni sie od tych standardowych modeli LG, ale tez, ze roznie bywa z serwisem jak cos sie zacznie dziac. W Mitsubishi opinie jednak lepsze.

Mitsubishi nie posiada modulu Wifi, na pewno bym go nie kupowal dodatkowo, ale nie jest to tez cos czego potrzebuje. Klima bedzie tylko w jednym pokoju. Fajnie, ze moge sprawdzic diagnostyke klimatyzatora przez apke, ale czy cos mi to daje?

LG ma za to jonizator, ktorego Mitsubishi nie ma. Mam sporo sprzetu w pokoju, w ktorym bedzie klima. TV, kilka monitorow. Tutaj chyba jednak duzy PLUS dla LG.

Co sadzicie?
  • Odpowiedz

psiw

2020-01-09, 10:54:18
Nowy użytkownik
Swoja droga mam oddzielny oczyszczac powietrza Sharp z Jonizacja, wiec moge tez wybrac klimatyzator Mitsubishi i dodatkowo miec jeszcze nawilzanie z jonizacja. Co prawda chcialem go wstawic w innym pokoju i miec jonizacje z klima, ale jest to tez jakis pomysl.
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2020-01-09, 11:00:57
Użytkownik
Mam dwa artcoole, które z niewiadomego powodu hałasują w trakcie grzania. Po za tym ok.
  • Odpowiedz

psiw

2020-01-09, 17:06:44
Nowy użytkownik
Czy jest jakas roznica miedzy tymi modelami jeszcze chodzi o halas jednostki zewnetrznej? Z klimatyzatora bede korzystal tylko w lato, czy jednoska zewnetrzna chodzi caly czas nawet jak wewnetrzna jest wylaczona?

Przy LG podaja tak :

Poziom ciśnienia akustycznego jedn. zew.
chłodzenie: 48 dB
grzanie: 50 dB
Poziom mocy akustycznej jedn. zew.(chłodzenie; maks.) 65 dB

Przy Mitsubishi tak :

Poziom hałasu jednostki zewnętrznej: (chł. / grz.): 47/48 dB(A)

Jednostka zewnetrzna bedzie blisko sypialni. Jesli Poziom halasu z Mitsubishi odpowiada poziomowi cisnienia akustycznego to mozna powiedziec, ze wychodzi na to samo, natomiast przy LG Halas 65 DB juz robi roznice.

LG ma tez funkcje silent, ktorej Mitsubishi nie ma.
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-01-13, 07:44:13
Top użytkownik
Jeśli filtr PM2,5 jeśli jest montowany na filtr podstawowy to tak jak by go zupełnie nie było.
Co do hałasu to Mitsubishi czy Daikin o mocy do 3,5kW to bardzo ciche urządzenia.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

obser

2020-01-13, 12:31:46
Top użytkownik
Te wszystkie filtry, nawet z wit.C to tylko chwyt marketingowy i wyciąganie kasy. Aby filtr był skuteczny powinien przepuszczać 100% powietrza przepływającego poprzez klimatyzator.
  • Odpowiedz

psiw

2020-01-15, 14:49:13
Nowy użytkownik
Wybralem Artcoola. Zalezalo mi na jonizacji i jednak LG jest tez lepiej wyposazony. Mam nadzieje, ze nie bedzie problemow z uzytkowaniem.

Z wygladu LG duzo bardziej mi sie tez podoba. Po zdjeciach myslalem, ze blizej mi bedzie to Mitsubishi jednak na zywo LG prezentuje sie lepiej i mimo podobnych wymiarow Artcool sprawia wrazenie duzo mniejszego od Mitsubishi
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa