Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja w bloku - gdzie zamontować jednostki

8 Odpowiedzi, 5611 Wyświetleń

morcine

2016-06-14, 10:09:57
Gość
Witam, dorwałem klimatyzator typu split LG e12em. Pokój 19m2 z oknami balkonowymi o szerokości 3metry skierowane na południe. Balkon jest narożny przy ścianie drugiego bloku która jest z blachy = piekarnik w lato.
Jako żeby nie świeciła jednostka zewnętrzna będzie wolno stojąca lub podwieszona przy podłodze. Zaś z wewnętrzną jednostką mam problem bo mam tylko trzy miejsca gdzie mogło by wisieć.
1. Nad sofą i tu boje się że będzie wiało w kark strasznie. Rozwiązaniem myślę aby tak 5-10cm pod nim zamontować półkę która by pełniła role można powiedzieć parasola nad siedzeniem. Umiejscowienie w tym przypadku byłoby idealne bo całą kompletną instalacje chowam pod płytami KG.
2. Na wprost sofy czyli po drugiej stronie ściany. Bardzo wysoki problem z ukryciem instalacji, ściana beton, musiałbym robić taką pod sufitową ściankę by schować co nieco ale rurka skroplin jest i tak problemem. Nie chce montować pompki bo to kolejny element do zepsucia. Montaż jednostki byłby centralne na środku ściany nad telewizorem . Czy to bezpieczne ?
3. Na bocznej ścianie nad szafą, dmuchanie na wprost okien. Między szafą a sufitem jest tylko 45cm ale szafa ma tylko 65cm głębokości. Minus że instalacja rurek musiała by mieć 10m. Plus taki że skropliny odprowadzam do kanalizy bo za ścianą jest łazienka.
W każdym przypadku prześwit jednostki wewnętrznej pod sufitem wynosić będzie 10cm gdzie zalecane jest 20cm ale myślę że z tym mocniejszym modelem to nie będzie problem.

Proszę Was o poradę bo już mnie głowa boli, remont mi stoi a żonie rośnie brzuszek i muszę zdążyć skończyć Smile Smile Smile
  • Odpowiedz

miezala5

2016-06-14, 16:38:02
Top użytkownik
Nad sofą bedzie o.k
Zimne powietrze nie spada odrazu na kark a przy ustawionej kierownicy spadnie na srodek pokoju!
  • Odpowiedz

Torrres

2020-03-03, 13:54:46
Nowy użytkownik
No to zależy nad jaką sofą, my mamy bardzo elegancką i nowoczesną sofę i nie chcielibyśmy nad nią był zamontowany klimatyzator. Panowie ze sklepu [reklama] doradzili nam gdzie ustawić naszą sofę i nie stoi pod klimatyzatorem.
  • Odpowiedz

adrian

2020-03-03, 14:13:26
Nowy użytkownik
Torres gratuluje Ci eleganckiej sofy Wink
Też uważam że miejsce nad sofą jest najlepsze.
  • Odpowiedz

aminokwas

2020-03-03, 21:28:56
Zaawansowany użytkownik
Miejsce nad sofą jest jakby z natury przeznaczone na klimatyzator.
Telewizora tam nie powiesisz, bo oglądać go to karkołomne zadanie.
Ekranu projektora również.
Za to klimatyzator pasuje tam jak ulał.
Torrres, widzę, że jeszcze mało widziałeś w temacie sof. Big Grin
  • Odpowiedz

obser

2020-03-04, 09:18:43
Top użytkownik
@adrian, Ci panowie z tej firmy, to chyba cuda robią. Sprzedaż wzrosła?
  • Odpowiedz

adrian

2020-03-06, 12:12:58
Nowy użytkownik
obser napisał(a):@adrian, Ci panowie z tej firmy, to chyba cuda robią. Sprzedaż wzrosła?

??
  • Odpowiedz

obser

2020-03-06, 12:19:13
Top użytkownik
Sorry @adrian, było to do @Torresa, zagapiłem się.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa