Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przewiert i bruzdy w ścianie konstrukcyjnej

3 Odpowiedzi, 3362 Wyświetleń

skwaruscorp

2020-04-19, 13:17:03
Nowy użytkownik
Dzień dobry!

Dosyć długo tego szukałem i nie bardzo udało mi się znaleźć odpowiedzi.

Temat może bardziej budowlany, ale odnoszący się do montażu klimatyzacji.

Głownie chodzi mi o przewiert (i też trochę o bruzdy) do przeprowadzenia instalacji w ścianie konstrukcyjnej z bloczków silikatowych o grubości 18 cm. Czy faktycznie jest to już taka ingerencja, która wymagałaby opinii (czy zgody) konstruktora budynku? Głownie chodzi mi o to czy to już samowola budowlana i potencjalne problemy z inspekcją budowlaną.

A to co zwykle znajdowałem to były pytania o wielkie otwory czy wielkie bruzdy w ścianach nośnych. Odnośnie samej klimatyzacji to raczej nikt nie wspominał o możliwościach modyfikowania ściany, a raczej np. o otrzymaniu zgody od wspólnoty (choć czytałem też opinię, że w obrębie balkonu nie trzeba pytać).

Z góry dzięki za odpowiedzi!
  • Odpowiedz

Amfan

2020-04-20, 08:00:01
Top użytkownik
brak zgody = problemy. Zamiast bruzd można ściankę odsunąć o kilka cm, stelaż i gk przykryje instalację.
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-04-20, 09:52:58
Top użytkownik
skwaruscorp napisał(a):[...]
Odnośnie samej klimatyzacji to raczej nikt nie wspominał o możliwościach modyfikowania ściany, a raczej np. o otrzymaniu zgody od wspólnoty (choć czytałem też opinię, że w obrębie balkonu nie trzeba pytać).

Jeżeli masz akt notarialny w którym jesteś właścicielem balkonu to możesz montować .
Większość nowych blokowisk ma od razu zgodę na montaż klimatyzacji w lokalach mają też podane jakie warunki musisz spełnić by zamontować klimatyzację w swoim lokalu zanim zawiąże się WM lub SM
Jeśli nie masz aktu i developer nie dał warunków musisz dostać zgodę, warunki na jakich możesz założyć klimatyzację itd.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa