Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaką instalacje wybrać

14 Odpowiedzi, 6796 Wyświetleń

Sener

2020-04-16, 20:33:25
Gość
Jestem na etapie przygotowań do montażu sufitów podwieszanych w mieszkaniu, ale przyszło mi do głowy, że może być to dobry moment na przygotowanie instalacji pod klimatyzacje zamontowaną w przyszłości.
Przewertowałem już trochę informacji o podstawach i nawet wezwałem pobliskiego montera, który jednak okazał się być jakimś partaczem zmieniającym zdanie z dnia na dzień.
Stąd też ląduje tutaj z prośbą o pomoc co wybrać.

Moje pomieszczenia ułożone są w linii
|sypialnia | kuchnia | przedpokój | salon |
Pomieszczenia poza przedpokojem są niemal identyczne i mają kubaturę około 63m szcześciennych.
Klimatyzować chciałbym sypialnie i salon, które niestety są najbardziej od siebie oddalone.

Mieszkanie jest na parterze, a teren przed nim jest moją własnością ale chciałbym uniknąć stawiania dwóch agregatów, które zapewne nigdy nie będą pracować jednocześnie bo wiadomo, że albo się jest w sypialni albo w salonie.

Czy przy splicie da się klimatyzować jedno pomieszczenie ALBO drugie czy muszą być klimatyzowane identycznie?

Jak wy rozwiązali byście tą sytuację?
I czym się różnią jednostki wewnętrzne kasetonowe od naściennych poza wyglądem?
  • Odpowiedz

miczu

2020-04-17, 06:22:32
Nowy użytkownik
Jeśli nie chcesz dwóch agregatów to sam odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie, tak w tym wypadku to system multi split ratuje sytuacje gdzie każda jednostka wewnętrzna bedzie pracować niezależnie, w suficie podwieszanym mozna schować instalacje pod warunkiem że odpływ skroplin albo pójdzie po scianie grawitacyjnie albo zostanie zastosowana pompka skroplin do każdej jednostki wewnętrznej. Troche mało informacji na temat współczynnika przenikalności cieplnej okien oraz ich orientacji względem stron świata, izolacji scian i innych zysków ciepła. Licząc to na sucho 63m3 przy wysokości 2,8m daje jakieś 22,5m2 na pomieszczenie, 22,5m2 x 100w mocy chłodniczej = 2,25kW. Czyli wstępnie można przyjąć że potrzebujesz 2 jednostki 2,5kW. Jednostka kasetonowa różni się od naściennej gównie sposobem montażu oraz dystrybucją powietrza, naścienna może go wyrzucać przed siebie oraz na boki w zależności od ustawienia żaluzji, a kaseton rozporowadza zimne powietrze w 4 strony równolegle do sufitu przez co zimne powietrze równomiernie opada w całym pomieszczeniu to tak w skrócie. Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-04-17, 06:27:32 przez miczu.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-04-17, 06:37:29
Top użytkownik
Za 2 oddzielnymi urządzeniami przemawia cena i brak konieczności układania długiej trasy dla rur .
Oczywiście można wykonać montaż na jednym agregacie należy przygotować tylko wszystko pod montaż .

Najważniejsze wybrać producenta najlepiej model i typ bo są drobne różnice w montażu

Wszyscy monterzy starają się robić wszystko na gotowo a nie na raty odległe w czasie .
Powodem jest to że nikt nie daje gwarancji na to co się stanie za rok czy za dwa .
Wiadomo można instalację za azotować i przygotować do zimowania ale i tak nie ma się pewności czy ktoś jej nie uszkodzi . Wiąże się to z udzieleniem gwarancji na urządzenie i możliwymi problemami więc wszyscy starają się tego unikać .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Sener

2020-04-17, 17:07:47
Nowy użytkownik
Dziękuję Panowie za klarowne odpowiedzi.

Czyli rozumiem, że dwa agregaty wyjdą taniej niż jeden agregat w systemie multisplit? W przybliżeniu o jakiej różnicy w cenie mówimy?

Przyznam, że jednostka wewnętrzna kasetonowa bardziej mi się podoba. Jak wygląda różnica cenowa pomiędzy ściennymi, a kasetonowymi jednostkami średniej klasy?

Najważniejsze dla mnie pytanie to jakiego rozmiaru otwory w ścianach nad sufitem podwieszonym przygotować, aby w przyszłości bez problemu przeciągnąć instalację?

Ogromne dzięki za pomoc, pozdrawiam.
  • Odpowiedz

obser

2020-04-18, 11:48:27
Top użytkownik
Bez trudu poszukasz w necie cenniki różnych marek i możesz sobie porównać. Nikt tego w pamięci raczej nie ma i tez za Ciebie roboty raczej nie wykona. I jeszcze pytanie, czy obnizenie sufitu w pomieszzceniu ggzie byś planował kasetę, czy to zabudowa k/g, czy standardowy sufit kasetonowy?
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-04-20, 10:27:45
Top użytkownik
Kasety są produkowane od 3,5kW i są 2 razy droższe od ściennych .
  • Odpowiedz

Sener

2020-04-27, 10:55:50
Nowy użytkownik
Różnica w cenie wydawała się dla Was dość oczywista więc zapytałem. Zabudowa k/g bedzie w całym mieszkaniu.
Jeśli kastonowe są do tak mocnych agregatów to u mnie problem się sam rozwiązał bo nie potrzebuje takiej mocy.

Chciałbym ustawić agregaty na wysokości kuchni, wkuć otwór do środka i rozprowadzić instalacje w prawo do salonu i w lewo do sypialni. Otory przygotuje już teraz nad wysokością na której znajdzie się sufit k/g.
Jakiej wielkości otwory powinienem przygotować na instalacje?
  • Odpowiedz

obser

2020-04-27, 12:27:16
Top użytkownik
Jak zrobisz otwór i zabudujesz to k/g, to kto dam dojdzie do montażu. Instalację trzeba rozprowadzić przed położeniem sufitu. A jak chcesz rozwiązać sprawę skroplin? Do takich szczeniaków fi 65 starczy. Kaseta też nie bardzo się nadaje do zabudowy k/g, bo póżniej nie będzie do niej dostępu. Wg mnie jesteś już na etapie zakładania klimatyzacji, przed położeniem sufitu najlepiej jakby została założona. A czy multi, czy single to Twój wybór, ja jestem przeciwnikiem multi jak jest miejsce na założenie 2 jednostek zewnętrznych.
  • Odpowiedz

Sener

2020-04-28, 20:29:28
Nowy użytkownik
Okej Czyli reasumując szykuje się na dwa agregaty i dwie jednostki naścienne. Mam tylko pytanie czy jeśli chciałbym umieścić agregaty na wysokości środka mieszkania i rozprowadzić instalacje do dwóch skrajnych pokoi to czy instalacja musi iść wewnątrz mieszkania czy mogę ją puścić po elewacji pod izolacją i wykończeniem fasady?

Bo prace z sufitem postępują, a znalezienie teraz na szybko kogoś kto by mi to zrobił może być trudne.

To ostatnie co chce wiedzieć i dziękuję wszystkim za pomoc.
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-04-29, 07:46:36
Top użytkownik
Znajdź firmę w google ze swojej okolicy zaproś niech ci wycenią montaż i doradzą w sprawie urządzeń .
  • Odpowiedz

obser

2020-04-29, 11:23:03
Top użytkownik
Zrobisz to pod ociepleniem i elewacją. Agregaty nie muszą być na środku, ale jak chcesz. Teraz tylko wyprowadź w planowanych na jednostki zewnętrzne miejscach zasilanie 3x1,5 mm2,
  • Odpowiedz

Sener

2020-04-29, 23:45:48
Nowy użytkownik
Dzięki obser za posta. Szukam jakiegoś montera ale akurat każdy zajęty, a mi robota się opóźnia bo nie mogę zamknąć sufitów. Postaram się kogoś znaleźć ale w razie czego przygotuje po prostu zasilanie tak jak powiedziałeś.
Wiem, że nie muszą być na środku ale to lokacja dogodna dla mojego zagospodarowania przestrzeni.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

ebig

2024-10-04, 07:09:18
Banned
A ja mam takie pytanie z zupełnie innej strony.

mianowicie co sądzicie o elewacji z blachy? Zastanawiam się coraz poważniej nad zamontowaniem takiej właśnie elewacji, efekt mi się podoba Smile Czy ktoś moze się zdecydował na coś takiego?

https://pokrycia.pl/blacha-t14-elewacja

Zerknijcie sobie tutaj
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-10-16, 10:28:58 przez ebig.)
  • Odpowiedz

Piarik Marcin

2024-10-08, 09:07:13
Nowy użytkownik
(2020-04-16, 20:33:25)Sener napisał(a): Jestem na etapie przygotowań do montażu sufitów podwieszanych w mieszkaniu, ale przyszło mi do głowy, że może być to dobry moment na przygotowanie instalacji pod klimatyzacje zamontowaną w przyszłości.
Przewertowałem już trochę informacji o podstawach i nawet wezwałem pobliskiego montera, który jednak okazał się być jakimś partaczem zmieniającym zdanie z dnia na dzień.
Stąd też ląduje tutaj z prośbą o pomoc co wybrać.

Moje pomieszczenia ułożone są w linii
|sypialnia | kuchnia | przedpokój | salon |
Pomieszczenia poza przedpokojem są niemal identyczne i mają kubaturę około 63m szcześciennych.
Klimatyzować chciałbym sypialnie i salon, które niestety są najbardziej od siebie oddalone.

Mieszkanie jest na parterze, a teren przed nim jest moją własnością ale chciałbym uniknąć stawiania dwóch agregatów, które zapewne nigdy nie będą pracować jednocześnie bo wiadomo, że albo się jest w sypialni albo w salonie.

Czy przy splicie da się klimatyzować jedno pomieszczenie ALBO drugie czy muszą być klimatyzowane identycznie?

Jak wy rozwiązali byście tą sytuację?
I czym się różnią jednostki wewnętrzne kasetonowe od naściennych poza wyglądem?
Napisz do firmy ECOFAN, wiedzą co i jak wybrać. Zrealizowali dla mnie usługę klimatyzacji i jestem bardzo zadowolony.

Profesjonalna obsługa, dobra wycena, szybka instalacja i świetna jakość produktów! Więc naprawde mogę polecić usługi tej firmy Big Grin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa